Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 27., hétfő

A SKIZOFRÉNIA GYANUJELEI GYERMEKEKNÉL

3 tünet gyerekkorban, melynél felmerül a skizofrénia gyanúja

A skizofrénia súlyos betegség, mely már gyermekkorban is jelentkezhet. Ismerd fel a tüneteit!

Tipikus eset, amikor a gyerkőc azzal állít haza az óvodából, hogy új barátja van. Örülsz, hogy csemetédnek ilyen jól sikerült beilleszkednie a gyerekek közösségi szférájába, és másnap lelkesen kérdezgeted az óvó nénit, ki az új csoporttag. Ő mosolyogva válaszolja, hogy nem gyarapodott új emberrel a társaság, te pedig gyanakodni kezdesz, hogy a barát valójában kitalált, csak a csemetéd fantáziájában létezik.

Persze nem kell azonnal a pszichológushoz rohanni, ez még korántsem egyenlő askizofréniával. Sok gyereknek akad láthatatlan barátja, akit idővel kinő, elfelejt. A gond akkor van, ha a következő jelek elszaporodását észleled.

Vizuális hallucinációk

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy láthatatlan barát - vagy esetleg több is - még nem ok arra, hogy tövig rágd a körmöd, mert a gyermekednek valami komoly baja van.
 A probléma akkor válik valóssá, ha ezen a baráton kívül semmi más nem érdekli a gyereket. Amikor már nem avat be téged a dolgaiba, harapófogóval sem tudod kihúzni belőle, hogy mi történt az oviban, iskolában. Csak és kizárólag a barátjának számol be a dolgokról, a társas környezetben sem keresi a vele egykorúak társaságát, mert ott van a csak számára látható cimborája.
Ezek a vizuális hallucinációk sokszor odáig is elfajulhatnak, hogy olyan dolgokat tesz a gyerkőc, melyekre a hangok - vagyis a szellembarát - beszélték rá. Ezek akár komoly balesetekhez is vezethetnek, ilyenkor már érdemes egy szakembert is bevonni a történetbe.

Mentális viselkedés változása

Habár a mai gyerekek már energikusabbak, durvábbak, mint a korábbi generációk tagjai, a mentális zavarokat könnyedén megkülönböztetheted a hisztitől.
 Amikor a gyerkőc társas viselkedése erőszakossá, agresszívvé válik, vagy pontosan az ellenkezője történik vele, és egyik pillanatról a másikra apátiába süllyed - vagyis meredek hangulatingadozásai vannak -, az jelezheti azt is, hogy skizofréniára hajlamos.

Megfázott, influenzás a gyerek?A vérszegénység 9 tipikus jele15 dolog, amitől a gyerek megbetegszik15 természetes megoldás gyerekbetegségekreOtthon is veszélyben a gyerekA 15 leggyakoribb betegség gyerekkorbanPersze ezek a tünetek egyaránt jelezhetnek depressziót, esetleg szorongásos zavarokat vagy egyszerűen csak félénkséget, ám nem árt, ha orvoshoz fordulsz a problémával. Ilyen fiatal korban a skizofréniát még könnyedén lehet kezelni.
A túlzott izgatottság, mely akár remegéssel is párosulhat, egyértelműen figyelmeztető jel, pláne akkor, ha a
 gyerek olyasmi miatt jön izgalomba, ami más szemében ijesztő vagy tragikus.

Téveszmék, rendezetlen gondolatok

Amikor egy gyereknek nehézségei vannak az összpontosítással, összeszedettséggel, általában az orvosok legyintve letudják annyival, hogy koncentrációs zavara van. Persze ez az eshetőség is előfordulhat, ha azonban azt veszed észre, hogy a csemetédnek téveszméi vannak, és mellé még a gondolatai is rendszertelenek, felmerül a skizofrénia gyanúja.

Lelki panaszok a háttérben

Nem kell kapásból megijedni, ha olyat tapasztalsz gyermeked viselkedésében, ami nem megszokott. Elképzelhető, hogy csak valamilyen lelki ok miatt válik érzékennyé. Tudd meg, mi állhat a háttérben!
Kicsik lelki problémái és megoldásaik
A szokatlan élethelyzetek - például a válás, a kistestvér érkezése, de akár az ovi is megviselhetik - a kicsilelkivilágát. Van olyan is, amikor már szakember segítségére is szükség van.
Készítette: Femina.hu
.

Felesleges pánikba esned, és a fenti jelekbe bármit is belemagyarázni, de, ha sokáig fennállnak, akkor érdemes kikérni egy szakember véleményét a


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése