Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 26., vasárnap

A BÁNTALMAZOTT GYERMEK

Bántalmazott gyermek szindróma
Fizikailag bántalmazott gyermek

Betegség leírása:

·                            A szülők a gyermeket szándékosan bántalmazzák, gondozását elhanyagolják, nem törödnek vele. Gátolt a gyermek normális testi és szellemi fejlődése, néha veszélybe kerül az élete is.

Betegség lefolyása:

·                            A bántalmazott gyermek klinikai tünetei széles skálán mozognak. Az enyhe jelektől a súlyos, életveszélyes helyzetekig minden előfordulhat.

Étvágytalanság, hányás, levertség, gyakori sírás, ingerlékenység
, álmatlanság, nyugtalanság, légzési zavarok (apnoe), ájulás, görcsök, stb. mind szerepelhet az előzetes kórtörténetben. 

Ismétlődő sérülések, a ruhával fedett helyeken lévő véraláfutások ( suffusiok), szem körüli bevérzések, cigaretta végnek megfelelő égési sérülések, friss és régi zúzódások, csonttörések, elhanyagolt, rosz szociális körülmények között élő csecsemőknél, kisdedeknél, gyermekeknél felmerül a bántalmazott gyermek szindróma ( tünetegyüttes). Ilyenkor a bántalmazás szándékosan történik. 

A bántalmazott gyermek szindrómába beletartozik az elhanyagolt, magára hagyott gyermek is. A nem kielégítő táplálás az éhezés a csecsemő és a kisgyermek normális testi fejlődését hátráltatja, a gondozás, a törődés hiánya a szellemi, az érzelmi fejlődést gátolja, a betegségek során nem adott gyógyszerek pedig a gyógyulást késleltetik.

Az ilyen szülő nem törődik a gyermekkel, későn megy érte a bölcsődébe, óvodába, nem ad rá az évszaknak megfelelő ruhát, nem ellenőrzi, hogy jár-e iskolába, esetleg sexualisan zaklatja. 

A bántalmazott gyermek szindrómába beletartozik :
·                             1. / fizikai bántalmazás, verés, 2./ sexuális bántalmazás, 3./ lelki kínzás, 4./ testi és lelki gondozás elhanyagolása. 

Szerte a világon előtérbe került a családon belüli erőszak kérdése, mert a gyermek egész életére, testi, értelmi és psychés fejlődésére kihat a bántalmazás.
A bántalmazott gyermek teljesítménye csökken, gyakoribb náluk az agresszivitás, beilleszkedési nehézség, depresszio, öngyilkosság, stb. Felnőttként esetleg Ő is hamarabb verekszik, nyúl a droghoz, az alkoholhoz. Egyesek a fokozódó problémát a nem jól működő család következményének tartják (családi diszfunkció), 

A bántalmazott gyernek klinikai tünetei :
·                            1./ Fejsérülés az egyik leggyakoribb formája a bántalmazásnak ( "shaken baby" szindróma), mely a 2 éven aluliakat érinti és a legnagyobb halálozással jár.
·                            A gyermek produkálhat idegrendszeri görcsöt, központi idegrendszeri légzészavart, erős fejfájásról panaszkodhat, de comával is érkezhet a kórházba. Hajtépéskor a hajszálak hosszúsága különbözik, véraláfutás tarkíthatja a hajas fejbőrt. Erős ütés kapcsán keletkezhet subduralis, subarachnoidealis haematoma (vérömleny), mely előfordulhat az egyik, vagy mindkét oldalon, esetleg a két agyfélteke között. Kísérheti agyoedema, infarktus. Agysérülés késői következményei : atrophia (agysorvadás), encephalomalacia (agylágyulás), porencephalia( agy-lyukacsosság), agykamrák tágulása. Az agyi vérzések diagnosztikájában alapvető a CT, esetleg az MRI elvégzése.

Retinavérzés : szándékosan kiváltott fejsérüléshez 40-80%-ban csatlakozhat egy-,vagy kétoldali retinavérzés. Ha nincs más retinabetegség, vagy hiányzik az oedema és a vérzés nagyszámú, valamint a retina több rétegét érinti, akkor komolyan felmerül a szándékos fejsérülés lehetősége. A retina rétegeinek a szétválása, pigmentfoltok megjelenése is a bántalmazásra utal. Legkomolyabb eltérés a retinaleválás, látóidegszakadás. 

Ha a fejsérülés nem szándékos, akkor a retinavérzés elenyésző, mindössze 2-4%, a retina felső rétegét érinti, a szem hátsó felén fokalisan helyezkedik el. Fertőző betegségeben, hypertóniában, stb. szintén lehet retinavérzés, de a vérzés típusa, mennyisége szintén különbözik a bántalmazás során keletkezett vérzéstől. 

Gyermek bántalmazás kapcsán indokolt a szemészeti konzilium kérése.

Ha a bántalmazott gyermek túléli a fejsérülést, látáskárosodás az esetek 2/3-ban , vakság pedig 25-35%-ban marad vissza. Az összes fejsérülést szenvedők mindössze 1/3-a lesz tünetmentes, 1/3-a meghal, a többi maradandó károsodással él tovább : epilepsia, agyi eredetű bénulás, súlyos mozgászavarok, psychés zavarok, tanulási nehézségek, magtartási problémák, süket, vak, stb.

2. Bőrsérülés esetén véraláfutás, zúzódás, Véletlen baleseteknél ritka a sérülés a háton, nemi szerveken, farpofákon, míg bántalmazásnál mély sérülés lehet jelen ezeken a helyeken pl. nadrágszíjjal való verés után csíkolt véraláfutás látható. Cigaretta által okozott égésre a körkörös égési nyom emlékeztet, de lehet szúró, vágó eszközökkel jelentős sérülést okozni. Hajsütő, vasaló változatos égési sérülést tud létrehozni, ilyenkor részletesen ki kell kérdezni a hozzátartozókat a bekövetkezett sérülés körülményeiről. Forrázáskor I- II-III fokú égés jöhet létre. Emberi harapás estén a keletkezett sérülés tojás, vagy ellipszis alakú, közepén bevérzéssel. Ha a fognyomok egymástól való távolsága 2,5cm, vagy ennél több, akkor az felnőtt harapásra utal. A harapás területét steril vizzel benedvesített vattával érdemes letörölni és a vizes vattát steril kémcsőbe helyezni, hogy az igazságügyi szakértők meg tudják határozni az elkövető DNS-ét, vércsoportját,stb. Sokat háton fekvő csecsemő tarkóján nincs haj.

3./ Csonttörés esetén bántalmazáskor spirális jellegű a törés hosszú csöves csontnál és nem haránt, mint spontán baleseteknél. Lábszártörés csecsemőknél gyanus, mert a csecsemő még nem tud járni. Bordatörés különösen háti részen, lapocka,-szegycsont,-tövisnyulvány törés, a csöves csontok metaphysisének szilánkos törése kifejezetten a bántalmazásra specifikus töréstípusok. 

Közepesen specifikus töréstípusok : epiphysis-leválás, ujjcsonttörés, többszörös, vagy kétoldali törések, többszörös koponyacsont törés. Gyakori, de csupán kissé jellemző a bántalmazásra : kulcsonttörés, hosszanti irányú törés, egyetlen, egyensvonalú törés a koponyán. Az rtg ap, oldalirányú, néha ferde irányú kell, hogy legyen ( kéz). Egyes esetekben szükséges radioizotópos kiegészítő vizsgálatokat végezni

Itt is nagyon sokat számít a részletes anamnesis, a sérülés bekövetkeztének körülményei : honnan,-hová esett le, ki látta, mikor történt,stb.

4./ Hasi sérülés esetén gyakori hányás, hasfájás jelentkezik. Ritkán keletkezhet máj és léptok szakadás. Jellemző a hasi sérülésre, hogy alattomos, bizonyos lappangási idő után lesz nyilvánvalóvá. Léptok szakadás esetén fontos a mielőbbi vérkép vizsgálat a latens anaemia miatt. Ritkább a vékonybél szakadás, a véna cava,-a vese-sérülés bekövetkezése. Mellékvesevérzés, retroperitonealis vérzés halálos kimenetelű lehet.

A beteg megtekintése már felvetheti a bántalmazás, az elhanyagolt gyermek szindrómát. Az óvodába járó gyermek előbb-utóbb elmondja, hogy őt megverték. A kisebbeknél nagyobb a jelentősége az alapos vizsgálatnak, a védőnői környezeti tanulmánynak. 

Bántalmazott gyerrmek szindróma esetén jelenteni kell az esetet a Gyermekvédő hatóságnak. Alapos mérleglés után szabad csak kórházból hazaadni/elhelyezni rokonoknál, intézetben, stb 

A szakembereken kívül közvéleménynek is feladata a gyermekbántalmazás megelőzése, felismerése, kezelése.

Alapvető fontosságú a családokkal való foglalkozás, a nevelés, a példamutatás. 

Lényeges, hogy a mediákban (TV,rádió) olyan adások kerüljenek bemutatásra ahol a helyes magatartás, az erkölcsi rend, a család szeretetre, munkakedvre való bemutatás, egészséges életmódra való nevelés,stb szerepel.

Megelőzési és más fontos tanácsok:

·                            Gyermek- családorvosi, védőnői hálózatnak ismerni kell a beteg környezetét, ha előfordul bántalmazott gyermek , akkor intézkedni kell a gyermek kiemeléséről, a szülők elmarasztalásáról.

Előzmények:

·                            Fizikai kórokok
·                                               Forró folyadék, vagy szilárd anyag a bőrön
·                                               Bőrt érő mechanikai trauma
·                            Kémiai kórokok
·                                               Rendszeres, nagy mennyiségű alkohol fogyasztása
·                            Egyéb prediszponáló tényezők
·                                               Gyermekkor
·                                               Kisded
·                                               Sexualis abusus gyermekkel szemben
·                                               Alacsonyabb társadalmi réteg
·                                               Rossz szociális körülmények
·                            Psychés kórokok
·                                               Durva szülői magatartás
·                                               Gyermek gondozását elhanyagoló szülői magatartás

Gyakoribb panaszok, tünetek:

·                            Általános panasz
·                                               Csökkent aktivitás
·                                               Elesettség
·                                               Fáradékonyság
·                                               Fáradékonyság terhelésre fokozódó
·                                               Rossz közérzet
·                                               Testsúlyfogyás
·                                               Étvágytalanság
·                            Kültakaró
·                                               Bőrpír
·                                               Vörös csíkok az alsó végtag bőrén
·                            Fej
·                                               Fejfájás, krónikusan perzisztáló
·                                               Fejfájás
·                                               Sebes a fejbőre
·                                               Varr a folton a fejbőrön
·                                               Zsíros fejbőr
·                                               Beesett szemek
·                                               Bőrpír a fül előtti területen, az arcbőrön
·                                               Halvány, elfehéredett arc
·                                               Lilás kiütések látszanak a szemek körüli bőrön
·                                               Livid bőrpír az arcbőrön
·                                               Mindkét szem körüli bőrben véraláfutás
·                                               Pontszerű vérzések az arcbőrön
·                                               Ritkán néz az orvos szemébe
·                                               Sebes az orca bőre
·                                               Vörös csíkok az arcbőrön
·                                               Zúzott seb az arcbőrön
·                                               Egy vagy több fog hiánya
·                                               Lukas a foga
·                            Hasi, emésztési panaszok
·                                               Hasi diszkomfortérzés
·                                               Hányás köhögéssel összefüggésben
·                            Urogenitalis rendszerrel kapcsolatos panaszok
·                                               Éjszakai bevizelés
·                            Mozgásszervi panaszok
·                                               Ízületi fájdalom
·                            Idegrendszer és izomrendszer zavarai
·                                               Nyomásérzékeny tünetek a bőrön
·                                               Spontán fájdalom a bőrön
·                            Mentális és viselkedészavarok
·                                               Alvászavar
·                                               Rémálmok
·                                               Romló iskolai teljesítmény
·                                               Tanulási nehézség
·                                               Elhagyatottság érzése
·                                               Félénkség
·                                               Hangulati nyomottság
·                                               Kedélyállapot romlása
·                                               Lehangoltság
·                                               Érzelmi fejlődés elmaradása
·                                               Érzelmi labilitás
·                            Egyéb lényeges előzményi adatok
·                                               Traumás esemény után későn jelentkezik az orvosnál
·                                               Traumás sérülések hihető magyarázat nélkül

Fizikális vizsgálatok:

·                            Kültakaró
·                                               Plakkon pörkök a fejbőrön
·                                               Pörkkel fedett pontszerű excoriatiók a hajas fejbőrön
·                                               Varasodás a korábbi erosiók helyén a hajas fejbőr    határán
·                                               Váladékkal összetapasztott hajzat
·                                               Zsíros fejbőr
·                                               Aggódó arckifejezés
·                                               Aláárkolt szemek
·                                               Hyperaemiás arcbőr a preauricularis régióban az egyik       oldalon
·                                               Kifejezéstelen, merev arc
·                                               Kékes-vörös folt az arc egyik oldalán
·                                               Kékesvörös erythema az arc bőrén
·                                               Petechia az arcbőrön
·                                               Pápaszem haematoma a szem körüli bőrön
·                                               Pörkökkel fedett erosiók az orca bőrén
·                                               Szabálytalan alakú erythaemás csíkok az arcbőrön
·                                               Szemkontaktus ritka
·                                               Szimmetrikus lilás csíkok a szemek körüli bőrön
·                                               Sápadt arcbőr
·                                               Vulnus contusum az arcbőrön
·                                               Carieses fogazat
·                                               Fogak hiánya
·                                               Bőr alatti lilás foltok típikus lokalizáció nélkül
·                                               Erythema
·                                               Piros, vagy livid párhuzamos újjlenyomatok a felső   végtag bőrén
·                                               Piros, vagy livid párhuzamos újjlenyomatok a nyak bőrén
·                                               Piros, vagy livid párhuzamos újjlenyomatok az alsó végtagokon
·                                               Szabálytalan alakú erythemás csíkok az alsó végtag          bőrén
·                                               Vörös, vagy lila csíkok, sebek párhuzamosan a bőrön

Speciális, műszeres vizsgálatok:

·                            Képalkotó eljárások
           Csontok, ízületek rtg. vizsgálata

Gyakoribb szövődmények:

·                            Endocrin, táplálkozás és anyagcsere betegségek
·                                               Táplálkozási marasmus
·                                               Fehérje- és energia-hiányos alultápláltság, k.m.n.
·                            Mentális és viselkedészavar és egyéb psychés okok
·                                               Nem-organikus inszomnia
·                                               Somnabulismus ["alvajárás"]
·                                               Pavor nocturnus [sleep terrors]
·                                               Meghatározott olvasási zavar (diszlexia)
·                                               Az írás zavara (diszgráfia)
·                                               Az iskolai készségek kevert zavara
·                                               Hiperkinetikus magatartászavar
·                                               A családi körre korlátozódó magatartászavar
·                                               Kortárscsoportba sem beilleszkedettek magatartászavara          Antiszociális reakciók
·                                               Depressziós magatartászavar
·                                               Fóbiás szorongásos zavar gyermekkorban
·                                               Szociális szorongásos zavar gyermekkorban
·                            Idegrendszer betegségei
·                                               Körülírt agyi sorvadás
·                                               Diffúz agyi sorvadás
·                                               Nem specifikus epilepsiás rohamok
·                                               Epilepsia,k.m.n.
·                                               Migrén, k.m.n.
·                                               Spasticus agyi bénulás
·                                               Spasticus kétoldali bénulás
·                                               Ataxiás agyi bénulás
·                                               Féloldali petyhüdt bénulás
·                                               Féloldali spasticus bénulás
·                                               Az autonóm idegrendszer egyéb rendellenességei
·                                               Elzáródásos hydrocephalus
·                                               Agyvizenyő
·                            Szem és függelékei
·                                               Ideghártya leválás szakadással
·                                               Ideghártya vérzés
·                                               Az ideghártya rétegeinek szétválása
·                            Máshová nem osztályozott kóros klinikai tünetek, leletek
·                                               Enuresis nocturna
·                                               Exitus lethalis

Mely szakterületek foglalkoznak ezzel a kórképpel:

·                            Bőrgyógyászat
·                            Psychológia
·                            Gyermekgyógyászat
·                            Neurológia
·                            Szemészet
·                            Sebészet


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése