Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 16., csütörtök

DALOS NÓTÁS EMLÉKEIM

DALOS NÓTÁS EMLÉKEIM


Az Úr a születéskor minden kis teremtményét megáld útravalóval, valami kis széppel,jóval. A későbbiekben az egyedi sorsok,a létért való küzdelem a mindenkiben ott lappangó gének indulatai döntik el hogy mivé válsz.
Engem például szép hanggal áldott meg. Olyannyira széppel hogy eleinte úgy ordítottam/nem sírtam hanem ordítottam,helyenként üvöltöztem/9 hónapos koromig hogy a fél környéket ébren tartottam. Áldott emlékű édesanyám mikor már megértegettem a dolgokat minduntig humorosan ismételte –hogy már a mosófazékba akart fojtani,mert szégyellte az egész környéktől hogy egy idegbajos gyermeke született. A továbbiak rácáfoltak minderre az állításra és már gyermekkoromban a hídon túli Szent Család kápolnában a harmónium mellett segédkeztem Grammer János kántor mellet,elsajátítva az egész szentmise szövegét latin nyelven.
A későbbiekben az Ötvös utcai római katolikus népiskola tanulójaként már strapa szavaló és énekes lettem. Bárminemű ünnep alkalmával szerepeltettek.
Ahogy serdültem vagy ne adj isten túljutottam a – kamaszkori mutáláson- elkezdődött a száz magyar nótás időszak. Az énekes szájú halálig hű barátaim akikkel együtt kóstolgattuk a Tabak bárban a bódító és nótára serkentő kubai rumot hosszú meghitt estéken át bontogattuk férfiasságunk szárnyait mint a sas fiókák fészkeik peremén. Izlelgettük a magyar nóta világ szépségének minden érzelmi vibrálását,valamint a sanzonok érzelem dús dallamait és szerelmes mondanivalóját.
Ahogy telt az idő mi a volt Kölcseisek,meg az akkori színésznemzedék kiöntöttük lelkünk kisebbségi fájdalmait a Pannónia-Tivoli-Mioriţa cigány zenészeivel együtt. Ők a szó kimondott értelmében művészek voltak,-Pusi Rózsi,Páskuly Laci,Tojás az én generációmnak kitörölhetetlen emlékei maradnak.
Az akkori szatmári filharmonikus zenekar a –Glinka-igen nagy része nagytehetségű cigány zenész volt. Egyesek felsőfokú zenei képzettséggel rendelkeztek. Az elkövetkező években így énekeltük sorra cigányzenész barátainkkal a város minden arravaló vendéglőjét.
Most is emlékezetemben él Pusi Rózsi zongora művésznő aki számos estben megkért hogy énekeljem a zongora kísérete mellett a-Jalousie-it /Féltékenység/az akkori idők világszámát.
De jött és megkért Páskuly Laci hogy segítsem ki őket mert a Putyi megbetegedett és a májusi éjjelizenére nincs szólóénekesük, Megtisztelőnek tartottam a kérést és elmentem Igy lettem én is bandatag.
Ők barátok voltak és szerettek.
Egy alkalommal meghívtak egy zártkörű szilveszteri mulatságukra/ahol én voltam egyedül fehér ember/ és mondhatom őszintén hogy viselkedésben,kulturált muzsikálásban,kedvességben,szeretetben örökértékű marad emlékezetemben ez az esemény.


Mindez folytatódott Marosvásárhelyen ahol a Tympanon együttesével énekeltem esküvőkön,diák rendezvényeken de ugyanígy Danó Jani zenekarával a késdobáló –Oroszlánban-valamint a Kúlturpincében.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése