Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 28., kedd

KONTAKT DERMETITIS

Kontakt dermatitis

Allergiás kontakt dermatitisz,kozmetikai szer használata után

1
2
3
4
5
A kontakt dermatitisz a bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladás. Az alábbiakban megtudhatod, mi váltja ki és hogyan kell kezelni a kontaktekcémát.

A kontakt dermatitisz (kontaktekcéma) egyes dolgokkal történő érintkezés után jelenik meg. Két típusú érintkezésen alapuló bőrgyulladás van: irritáló és allergiás. 

A primér irritáns dermatitis okozója bizonyos irritáló tényezők jelenléte és a bőrrel való érintkezése. Gyakori zavarók a szappanok, mosószerek, fertőtlenítőszerek, tisztítószerek és egyéb vegyi anyagok. A pelenka által keltett irritáló bőrgyulladás egy bosszantó példa, amit a tartós érintkezés okoz a nedves és piszkos pelenkával. 

Az allergiás kontakt dermatitis egy allergiás reakció, ami a bőr egy tárggyal való érintkezése során jön létre. Azokat az anyagokat, amik allergiás reakciót váltanak ki immunrendszerünkben, allergénnek nevezzük. Gyakori allergének, amik bőrgyulladást okoznak: a nikkel (az órák, ékszerek és övek), borostyán, latex, gumi, gyógyszerek, különböző parfümök és kozmetikumok. 

A kontakt dermatitis (bőrgyulladás) leggyakrabban a kézfejen fordul elő, ezt kézdermatitisnek nevezzük. Ez a típusú bőrgyulladás bőrgyulladás bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a felnőtteknél jelentkezik. 


A kontakt dermatitisz tünetei és jelei

Az irritáns bőrgyulladás jele a száraz bőr és a bőr kipirosodása. Leginkább a kezek érintettek, és a tünetek azonnal jelentkeznek az irritáló szerrel történő kapcsolatba lépés után. 

Az allergiás bőrgyulladás viszketéssel jár, bőrkipirosodással vagy duzzanatokkal azon a területen, ahol a bőr ki volt téve az allergénnek. Például a nikkel, övek vagy ékszerek anyagaként, allergiás reakciót okoz. A kozmetikai és parfüm termékek bőrkiütést okozhatnak a szem körül, az arc vagy a nyak tájékán. Egyes anyagok a zoknikból és cipőkből is okozhatnak kiütéseket a lábakon. 

Az allergiás bőrgyulladásnál az allergiás reakció néhány órával később lép fel, mert az immunrendszer nem reagál azonnal. A késleltetett tünetek megnehezítik az allergén típusának meghatározását. 


Szövődmények


Súlyos esetekben a  kontakt dermtitis bakteriális fertőzéssé fajulhat. A staphylococcusok és streptococcusok okozhatnak ilyen fertőzéseket, valamint genny képződését. A fertőzött bőrfelület vöröses színű lesz, és ha valami hozzáér, fájdalommal jár. A gyerekek esetében a bakteriális fertőzés lázzal is járhat. 


A kontakt dermatitis kezelése


A kontakt dermatitisz észlelése esetén szappannal és vízzel kell megmosni a fertőzőtt bőrfelületet, így eltávolítva az irritációt vagy allergéneket. Semmilyen más kezelés nem szükséges. 

Ha a kiütés zavar, használhatsz krémeket, amik csökkentik a gyulladást és megállítják a tüneteket. A hideg vizes borogatás is segíthet. Ha fertőzés jeleit észleled, fordulj orvoshoz!


A betegség megelőzése


Ha azt gyanítod, hogy gyermekednek kontakt dermatitisze van, azonnal azonosítani kell az allergéneket vagy az irritáló tényezőket, és azokat el kell kerülni. A sűrű fürdetések a bőr kiszáradásához vezethetnek, és így a gyermek bőre érzékenyebbé válhat. Használj hipoallergén mosószappant, hogy megvédje a gyermeket egy allergiás reakciótól.

Használhatsz hidratáló és fürdő olajokat, hogy gyermeked bőre hidratált maradjon. Ajánlott egy hidratáló krémmel is bekenni a gyermek bőrét fürdetés után. 

A gyermek körmeit rövidre kell vágni, hogy ne karmolja fel az irritált bőrt, amikor megvakarja.
Antihisztaminok beszedése lefekvés előtt enyhíti a viszketést, és segíti a gyermeket a nyugodt alvásban.
Kerüld a túl szoros öltözetet, mert az csak erősebbé teszi a viszkető érzést.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése