Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 1., szerda

TINIKNEK A MENSTRUÁCIÓROL

TINIKNEK A MENSTRUÁCIÓRÓL
A MÉH ANATÓMIAI VÁZLATA

Sok nő rémálma, de leginkább a fiatalabb korosztály éli meg nehezen a menstruációs napokat. Az idők során megtanuljuk elfogadni, de addig is sok félelem forrása lehet. Nem szeretjük, mert kellemetlen. És mégis félünk, ha kimarad, hiszen ez akár betegséget, vagy nem kívánt terhességet is jelenthet. Amikor pedig nagyon várjuk a babát, örülünk a menses kimaradásának, de az első és utolsó (menopausális) menses is lelki megrázkódtatással járhat, szóval mindenképpen érzelmeket vált ki a menses elmaradása és megjövetele. Ennek megfelelően a menstruáló nő pszihés állapota egy különleges helyzet.
Hogyan zajlik és mit jelent
A menstruáció a latin menses (hónap) szóból származik. Felmérések szerint a nemi érés bekövetkezésénél, vagyis az első menstruáció átélésekor a lányok mintegy 25 százaléka még egyáltalán semmit nem tud a témáról, hiszen vagy az iskolában marad el a felvilágosító óra, vagy a szülők "felejtik el" időben megemlíteni. Ez sokszor oda vezethet, hogy a menstruációt egy félelmetes dologként élik át, hiszen azt sem, tudják mi történik velük. Ez a későbbiekben olyan szorongáshoz vezethet, ami megnehezíti a természetes ciklus elviselését. Természetes, hogy a legtöbb tizenéves nem meri feltenni az ehhez kapcsolódó kérdéseit szüleinek, hiszen ez az első, igazán intim téma, amit szívesebben osztanának meg barátaikkal. Gyakran még a felnőttek is csak „havi baj”-ként emlegetik, és mintegy betegségként kezelik. Pedig a menstruáció valójában egy természetes folyamat. Megléte nem betegségre, hanem egészségre utal.
A női szervezetben zajló hormonális folyamatok nagy része a petefészekhez kapcsolódik.
Ez már születésünkkor mintegy 400.000 petesejtet tartalmaz. Ezekből az ivaréréssel minden hónapban kb. egy-egy petesejt érik meg, szabadul ki, s válik megtermékenyíthetővé. Amennyiben a megtermékenyülés elmarad, vagyis a nő nem esik teherbe, a petesejt kilökődik, s létrejön a menstruáció. Az első időszakban, vagyis az első menstruációt követő néhány hónapban, esetleg egy-két évben, a havi vérzések még nem szabályosak. Előfordulhat, hogy kimarad egy-egy ciklus, vagy éppen nem az előre kiszámolt időben jön létre.
 A ciklus beállása után nagyjából 28 naponta jelentkezik a menstruáció. Ez egyénenként változó lehet, és külső tényezők is befolyásolhatják, tehát még így is lehet néhány napos eltérés. Az menstruáció általában 3-5 napig tart, s ennek során mintegy 60-70 ml vérveszteséggel kell számolni. Ez csekély mennyiség, s mivel természetes folyamat, nem okozhat gondot a szervezetnek, de a vérveszteség okozhat vashiányt. Ezt könnyű pótolni, vastartalmú ételek (máj, spenót, sóska, májkrém, stb.) fogyasztásával, de táplálék kiegészítőt is szedhetünk.
Menzesz naptár, eltérő menstruáció
Már az első menstruációtól kezdődően érdemes egy menses naptárat vezetni. Akár a hagyományos falinaptáron is bekarikázhatjuk kezdetét. Ez fontos, de nem csak azért, hogy mindig követni tudjuk, mikorra várható a következő menses, hanem azért is, mert kimaradás, vagy más problémák esetén a nőgyógyásznak jó támpontot ad, ha pontos dátummal tudunk szolgálni.
A menstruációval kapcsolatban fontos megemlíteni az egyéb változásokat is. Lefolyása egyénenként változó, nem csupán az időtartama, de a vérzés mennyisége is. A szerencsésebbek 2-3 nap alatt letudják, minden kellemetlenségek nélkül. Sokaknak azonban akár egy hétig is eltarthat, nem egyszer hasi- és derékfájdalmakkal, puffadással, mellfeszüléssel tarkítva. Ettől egyáltalán nem kell megijedni, mert nem jelent komoly betegséget. Viszont érdemes konzultálni egy nőgyógyásszal, aki vagy fogamzásgátló segítségével állítja be a ciklust, vagy más, hasznos módszerekkel segít megelőzni a kellemetlenségeket.
Ma már nem a meleg vizes tasak jelenti az egyetlen megoldást. Injekciók, gyógyszerek, diéták és egyéb szerek garmadája áll rendelkezésre. A legfontosabb, hogy nem szabad eltitkolni a problémát. Ha valaki nem tudja megbeszélni szüleivel, akkor fordulhat nőgyógyászhoz, háziorvosához.
Havonta egyszer
Teljesen normális és természetes - mégis idegesítő! Hisszük, hogy sokkal könnyebb kibírni a "nehéz napokat", ha tudjuk, mi játszódik le a testünkben. Ezúttal a leggyakrabban feltett kérdésekre válaszolunk.
Hány éves korban kezdődik a menstruáció?
Az első menstruáció minden lánynál máskor jelentkezik. Mindenkinek a saját belső óráját követi a teste. A menstruáció általában 12-13 éves korban kezdődik, de ennél hamarabb vagy később is bekövetkezhet. Mindegy mikor kezdődik, a menstruációt mindig a hormonok szabályozzák.
Mennyi ideig tart a menstruáció?
Egy vérzés általában 3- 7 napig tart, és kb. 6o-80 ml menstruációs folyadék távozik közben. Ez körülbelül fél csészényi folyadéknak felel meg. A vérzés erőssége a menstruáció során változik. Vannak napok, amikor erősebb, más napokon enyhébb. A folyadék mintegy kétharmada az első két nap alatt távozik. A vége felé enyhébb a vérzés, majd fokozatosan megszűnik.
Mennyi ideig tart a ciklus?
A ciklus hossza egyénenként eltérő lehet. Átlagos időtartamát 28 napban szokták megadni, de egy ciklus tarthat 26 napig, vagy lehet akár 34 napos is. Ezek teljesen normális eltérések. A menstruáció hossza és intenzitása szintén egyénenként változhat. Egy fiatal lánynak erősebb vérzése is lehet, mint egy felnőtt nőnek.
Felboríthatja-e egy diéta a ciklust?
Ha nagyon szigorú diétát tart valaki és sokat fogy, szabálytalanná válhat a menstruációs ciklus, sőt meg is szűnhet.
Sportolhatok-e menstruáció alatt?
Bármilyen sportot űzhet a menstruáció alatt, ha kedve van hozzá. Sokan kifejezetten nyugtató és lazító hatásúnak érzik a mozgást, még enyhítheti is a fájdalmas méhösszehúzódásokat. A sport az orvosok szerint is jótékony hatással van a menstruáló nőkre. A tampon hatékony védelmet nyújt sportolás közben. Szabad és természetes mozgást biztosít, így menstruáció közben is folytathat mindent, amit egyébként szeret csinálni. Sportoláshoz ezért ideális a tampon. Szabadságot és függetlenséget biztosít, hogy ilyenkor is azt tehesse, amit szívesen csinál.
Mi az oka, hogy néha fáj?
A menstruáció kezdetekor előfordul, hogy enyhe görcsöket érez az alhasban. Ezt a méh izmainak összehúzódásai okozzák, melyek elősegítik a méhnyálkahártya leválását és kilökődését. Ilyenkor a hasra vagy a derékra helyezett melegvizes palack ellazíthatja az izmokat. Enyhítheti a görcsöket a sport, vagy akár egy séta a friss levegőn. Vannak gyógyszerek is, amelyek csillapítják a menstruációs fájdalmat.
Mi történik ilyenkor a szervezetben?
Körülbelül minden negyedik héten egy petesejt kiszabadul a petefészekből (peteérés), és a petevezetéken át eljut a méhbe. Ez az út általában 3-4 napig tart. Ha ez idő alatt a petesejtet megtermékenyíti egy hímivarsejt, a sejt a méhbe érve beágyazódik annak falába. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor nem ágyazódik be, így a minden hónapban felépülő nyálkahártyával együtt távozik a méhből. A "távozás" vérzéssel jár, amely általában 4-6 napig tart. Eközben a nő átlag 60-80 ml vért veszít a menstruációs folyadékkal.
Mit tegyek, ha a menses előtt fájdalmaim vannak?
A vérzés ideje alatt a méh rendszeresen összehúzódik, hogy "ledobja" magáról a nyálkahártyát. Ettől egyeseknek húzó érzése lehet, másoknál komoly hasi görcsöket is okozhat. Ha meleg vizes tömlőt tesz a hasára, és elvégez egy egyszerű légző gyakorlatot, csökkentheti a fájdalmadat. Feküdjön hanyatt, húzza fel a hasára az egyik térdét, karolja át, és húzza a hasa felé. Lélegezzen egymás után ötször be és ki, majd váltson lábat. Ha ezek után sem szűnik meg a fájdalom, vagy olyan erős, hogy csak feküdni tud, keress fel mindenképpen egy nőgyógyászt.
Ártalmas a menstruáció alatti szex?
Semmi sem szól az ellen, hogy a menstruáció alatt lefeküdjön a párjával. Sok lány ilyenkor még inkább kapható a szexre, mint egyébként, mert ezekben a napokban sokkal érzékenyebb. A menses alatti szex nem ártalmas, ám ha nem egészen biztos magában, vagy kényelmetlennek érzi a párjával szemben, esetleg nem tud mit kezdeni a helyzettel, akkor inkább várjanak a ciklus végéig. Védekezni azonban ekkor is szükséges. Nem biztos, hogy ilyenkor nem eshet teherbe. Ráadásul ilyenkor érzékenyebb a hüvelyi fertőzésekre.
Többször mosakodjak a menses alatt?
Igen, feltétlenül! A higiénia nagyon fontos a havi vérzések napjaiban, különösen, ha betétet használ. Ha ugyanis nem tisztálkodik megfelelően, a menstruációs folyadék a bőröd és a szőrzeted közé kerül, és kellemetlen szagúvá válik. Inkább zuhanyozzon eggyel többször, hogy ápoltnak, tisztának érezze magát. Ügyeljen arra, hogy nagyon gyenge tusolózselét használjon, vagy kifejezetten intim tisztálkodáshoz valót, mert az erős szappanok hosszú távon megbonthatják a hüvely flóráját, és védtelenné teszik a gombás fertőzésekkel szemben.
Veszélyes a tampon?
Tény és való, évekkel ezelőtt azt állították, hogy a tampon a felelős egyes alhasi gyulladásokért. Később kiderült, hogy szerencsére nem erről van szó, a tampon biztonságos eszköz. Arra viszont figyelnie kell, hogy a vérzéstől függően maximum nyolc óra után ki kell cserélni a tampont! Sok lány és nő esküszik a tamponra, mert "láthatatlan", hiszen a test belsejében veszi fel a vért, így nincs is kellemetlen szag. A menses elején és végén azonban, amikor gyengébb a vérzés kiszáríthatja a hüvelyt. Ebben az időszakban maradjon inkább a betétnél.
Teherbe eshetek a menses idején?
A vérzés egyáltalán nem jelent garanciát arra, hogy nem lesz terhes! Bár a havi ciklus alatt a nők nem fogamzóképesek, a sperma akár három napig is életben marad a petevezetékekben. Ha nem rendszeres a menstruációja, fennáll a veszély, hogy a vérzés után nem sokkal újabb petesejt érik meg a szervezetedben, és a kilökődő petét megtermékenyíthetik a még élő spermiumok! Ezért azt tanácsoljuk, hogy a biztos védekezést válasszák, akkor lehetnek teljesen nyugodtak!
Menzesz és ovuláció kalkulátor - menstruációs infó naptár

Sokszor szeretnék előre tudni a nők, hogy a közeli hónapokban mely napokra fog esni a menstruáció. A babát tervező párok számára különösen fontos a termékeny napok minél pontosabb ismerete. Ebben nyújt segítséget az online menstruáció kalkulátor.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése