Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 29., szerda

A NORMÁLIS SZEXUÁLIS ÉLET

A normális szexuális élet

A normális szexuális élet a tudat (gondolatok, emlékezet, érzelmek) és a test összetett egymásra hatásával alakul ki.
 Az ideg, a keringési és a hormonális rendszer a tudattal együttesen hozzák létre a szexuális választ. Az idegrendszer egyes részei közötti érzékeny és kiegyensúlyozott közjáték harmonizálja a férfiak szexuális válaszát.
A vágy (libidó) a szexuális aktus létrejöttének akarata. Ezt gondolatokkal, szavakkal, látvánnyal, illatokkal vagy érintéssel lehet kiváltani.
A vágy vezet a szexuális válaszkör első lépcsőfokához, a felizguláshoz. A felizgulás nemi izgalmat jelent. A nemi izgalom során a hímvesszőbe folyó vér mennyisége megnő, s a hímvessző megmerevedik. A test izmai is megfeszülnek. A plató stádiumban, az izgalom és az izmok feszülése fennmarad vagy erősödik.
A nemi kielégülés (orgazmus) a csúcsa vagy tetőfoka a szexuális izgalomnak. A kielégüléskor a test izmainak megfeszülése tovább fokozódik. A férfi érzi a medence izmainak összehúzódását, majd elernyedésüket. Az ondó általában - de nem minden esetben - kilövell a hímvesszőből.
Az ondó kilövellése és a nemi kielégülés ugyan gyakran közel azonos időben zajlik, mégis különböző események. Az ondó kilövellése létrejöhet nemi kielégülés nélkül is. Ugyanígy a kielégülés végbemehet ejakuláció nélkül is, főleg a kamaszkor előtt vagy bizonyos gyógyszerek (például néhány antidepresszáns) hatására. A legtöbb férfi a nemi kielégülést nagyon kellemesnek tartja. Mindezek végén a férfi nyugalmi állapotba kerül.
A kielégülés után a férfiaknak egy ideig nem jön létre újabb hímvessző merevedésük (refrakter időszak), ez gyakran csak 20 percig tart; fiatalokban rövidebb, idősebb férfiakban ennél sokkal hosszabb ideig tart. A merevedések között eltelt idő az életkorral általában növekszik.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése