Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 24., péntek

SZÉKLETÜRITÉSI ZAVAROK GYERMEKEKNÉL

Székletürítési zavarok gyermekeknél



A székletürítés zavarai,ezen belül különösen a székrekedés mindennapi gondot jelent nem csak felnőtt-,hanem gyermekkorban is.
A Heim Pál Gyermekkórház rendelőjében egy év alatt,3o5 kis beteg jelentkezett kivizsgálásra,de egészen bizonyos,hogy sokkal több gyermek szenved ezekben a betegségekben.Az időben végzett kivizsgálással a későbbi gondok megelőzhetők,a szervi eltérések kimutathatók és kezelhetők.
A székletürítési zavarok két formulája: A székrekedés és a széklet tartásának elégtelensége.A székrekedés gyakoribb a két említett rendellenesség közül.Szervi eltérés (amely szerencsére a betegek igen szűk körénél mutatható ki)esetében is az időben történő beavatkozás jó eredményhez vezet.makacs esetekben elengedhetetlen az időben elvégzett kivizsgálás és kezelés.Szerencsére a betegek szűk körénél mutatható csak ki szervi eltérés,ezekben az esetekben is az időben történő beavatkozás igen jó eredményhez vezet.
Azoknál a betegeknél,ahol szervi eltérés nem igazolható,preventív célból szintén szükséges a gondozás,hogy ezáltal a későbbi,felnőtt korba átnyúló idült panaszok megelőzhetővé váljanak.A betegek komplex kivizsgálásának elemei:A végbélben végzett nyomásmérés,speciális röntgenvizsgálat,és a szövettani vizsgálat.
A nyomásmérés,teljesen fájdalmatlan,semmilyen előkészítést nem igénylő eljárás,a beteget nem terheli,a szülő jelenlétében történik.Sok esetben a klinikai tünetek mérlegelése után további vizsgálat nem szükséges.
A röntgenvizsgálat kontrasztanyag beadásával történik,szintén a szülő jelenlétében,a korszerű készülékkel a sugárterhelés minimális.
A szövettani vizsgálat indokolt esetben történik,altatásban vesznek anyagot,a végbél nyálkahártyájából az estleges szervi eltérések kizárására.
A Heim Pál Gyermekkórházban a kivizsgálás nagy részét a járóbeteg-ellátás keretében végzik,minimális ideig tartó bennfekvés csak az estleges szövettani vizsgálat miatt szükséges.
Amennyiben a szervi eltérés nem igazolódik,és ez szerencsére az esetek túlnyomó többségére igaz,akkor a beteget a megfelelő étrend és napirendre vonatkozó tanácsok,esetleg átmenetileg gyógyszer adásával gondozásba veszik.Gyakran szükséges a pszichológus bevonása is.A beteg sorsát minimum 6 hónapig követik.
Szervi eltérés esetén
a sebészeti osztály műtéti beavatkozást végez,majd tartós utógondozást folytat.
A székletürítési zavarok másik csoportját
azok a betegek adják,akik valamilyen,többnyire veleszületett rendellenesség folytán többé-kevésbé képtelenek a székletet visszatartani.Ezek a betegek is komplex kivizsgálást igényelnek.Ilyenkor nyomásméréssel,speciális képalkotó vizsgálatok mérik fel a beteg állapotát.Amennyiben a kivizsgálás alapján műtét nélkül javulás várható,a nyomásmérő készülékkel történő speciális tornát - amely a záróizom működésének megtanulását célozza - végeztetnek.A kezelés kiegészül diétás étrendi tanácsadással.Ilyenkor is fontos lehet a pszichológus szerepe.A módszerrel,ha gyakran nem is érhető el teljes tünetmentesség,lehetővé válik a közösségbe való beilleszkedés.
A jó eredmények elérésnek alapfeltétele a korszerű eszközök megléte, eredményessége nem elhanyagolható módon függ az időben elkezdett kivizsgálástól és a komplex kezeléstől.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése