Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 30., csütörtök

CSALÁDI TITKOLÓZÁS

Családi titkolózás 
A titok olyan mások elől elhallgatott, leplezett tény, dolog, amelyről azért nem beszélünk, hogy ne tudjanak róla.
-Többnyire kényelmetlen történéseket, dolgokat takar.
-Minden személynek, családnak vannak ilyen-olyan titkai.
A titok azonban nem mindig valójában az, úgy tűnik, mintha mások is tudnák, csak senki nem mer nyíltan beszélni róla. Suttogják, akár a pletykát. Tudja-e? Hallotta-e? A titok azonban rejthet rendkívül fontos információt, nemcsak a családban, hanem a közéletben is. --Leggyakoribb titok a családban a szexualitással kapcsolatos (szerelmi háromszög).
Vannak jóindulatú családi és családon kívüli titkok is. Ide tartoznak az olyan esetek, amikor nem mondják meg a szülők egymásnak és a család többi tagjának, beleértve a gyermekeket is, hogy mivel szeretnének meglepni valakit valamilyen jeles nap alkalmából. Ez olyan titkolózás, amely mint rejtély nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy a jótett valójában meglepetés legyen a megajándékozandó személy számára.
Diszkréciójuknál fogva szintén titkot képezhetnek a szülők és a felnőtt gyermekek szexuális dolgai, továbbá bizonyos betegség, pénzügyi nehézség, rejtélyes halál, házassági és válási szándék. Ezek kisebbik része örökre, nagyobbik hányada átmenetileg képez titkot.
Vannak viszont olyan családok is, ahol szinte valamennyi személyes és közös probléma megoldásába a család minden (cselekvőképes) tagját bevonják. Az ilyen családok élete akár egy nyitott könyv. Ennek az ún. családi tanácsra épülő életformának is két (jó és rossz) oldala van. Hasznosságát a gyakorlat szokta igazolni.
Mindezekből következik: az esetek legtöbb részében nagyon nehéz meghúzni a határt és eldönteni hol ér véget a diszkréció, és hol kezdődik a tényleges titoktartás, mettől meddig tabu az a valami a magánéletben. Kőbe vésett szabály erre vonatkozóan nincs. A téma jogilag is bonyolult, akár maga az élet, amelyből fakad.
A gyermekeknek figyelemre méltó érzékük van a titok felfedéséhez. Szüleik verbális kommunikációja, szokatlan hanghordozása, arckifejezése és hangulata jelzi leginkább számukra, hogy az ősök takargatnak valamit. Nos, ha ilyenkor a gyermek aggódó kérdésére azt kapják válaszul, hogy minden rendben van, nem titkolunk semmit, viselkedésük azonban továbbra sem változik, a gyermek változatlanul rosszat sejt magakörül, s bizalmatlan lesz. Az adott helyzet megzavarja gondolkodását, feltételez valósnak tűnő és valószínűtlen dolgokat. Fantáziál Sőt, fantáziájának igazához kíváncsiságból másoktól is próbál választ kapni. Így önkéntelenül lehetősége nyílik a ki nem derített titoknak amorf állapotbeli szaporodásra.
A családi titok kiderítése semmilyen formában sem könnyű, nagy tapintatot igényel, különben megoszthatja vagy szétzilálhatja a családot, különösen akkor, ha az egynél több ember birtokát képezi. Mindaddig, amíg a titokra fény nem derül, nemcsak a titokgazdára, hanem azokra is nyomasztólag hat, akiknek sejtésük van az elhallgatott valamiről. A titok hatásos fegyver lehet a család és rokonság konfliktusában: lehet élni és visszaélni vele. Akkor leghatásosabb, ha mint egyedi titok egy életen át rejtve marad azáltal, hogy senki sem beszél róla, legfeljebb családi mítosz alakulhat ki körülötte.
Számos szülő nem tudja megállni, hogy ne szorongjon valamelyik gyermeke miatt, amikor olyan külső jelet vagy tulajdonságot ismer fel rajta, amely nem a legális családi kapcsolatára utal. Kellemetlenül érzi magát, mert jól tudja, hogy a titok kulcsa nemcsak nála, hanem az érdekelt partnerénél is ott van, s ezáltal ki van téve a volt(?) partner zsarolásának. Nos, ezen úgy tudhat változtatni, ha akár megkésve is, kedvező családi légkörben  bocsánatos bűnre számítva  őszintén feltárja a másik szülő előtt a történés, a félrelépés valós körülményeit, vállalva azt minden erkölcsi és anyagi konzekvenciájával. Úgy gondolom, kulturált magatartással és szeretetteljes megértéssel a probléma, ha nehezen is, de megnyugtatóan mégis rendeződhet. S ha mégsem, akkor a megoldást jogi útra célszerű terelni.Femina-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése