Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 9., csütörtök

A HAJAS FEJBŐR ÉS AZ ARC GOMBÁS/TINEA/FERTŐZÉSEI KÉPEKBEN

az arc és hajas fejbőr  GOMBÁS /tinea/                    FERTŐZÉSE képekben.


A betegség lényege:
A betegség, a fejbőr gombás fertőző megbetegedése. Leggyakrabban serdülő kor előtti gyermekeknél fordul elő, néha járványokban fordul elő. 

A betegség oka:
A betegség oka két gomba (un.Microsporum, és Trichophyton) fertőzés. A betegség közvetlen érintkezéssel emberől-emberre terjedése.
 

A betegség tünetei:
A gyermekeken a szövődménymentes esetben panaszt nem okoz a fertőzés, a fejbőrön kerek, szürkés, hámló kopasznak látszó foltok jelennek meg, mert a foltok területén a hajszálak letöredeznek.
Az  arc bőrén a gombás fertőzés néha éles szélű kiemelkedő bőrelváltozás  formájában jelentkezik, ami viszket,hámlik, később gyulladttá válhat, és genny ürülhet belőle, a környező nyirokcsomók megduzzadhatnak. 

Elvégezhető vizsgálatok:
A betegséget, a beteg tünetei, bőrgyógyászati vizsgálat segítségével diagnosztizálhatják.
 

A betegség várható kezelése:
A betegnek gombaellenes gyógyszereket adnak, a kezelés hosszú ideig tart (8 hét vagy tovább). A gombás fertőzés terjedése miatt speciális sampon használatát javasolják.
 

Javaslatok:
A betegség ragályos, ezért kerülni kell a közös fejfedő, törölköző használatát. Hajvágás után a fejet meg kell mosni. A beteg környezetét (családtagok, háziállatok) is vizsgálni, szükség esetén kezelni kell.
 

A betegség várható lefolyása:
Szövődményként a bőr gennyes fertőzése alakulhat ki, ami hegesedéssel gyógyul. A fertőzések a serdülő kor elérésekor maguktól gyógyulnak, kivéve néhány ellenálló kórokozó esetét. A betegség sokáig fennállhat.



IKONOGRÁFIA 

A hajas fejbőr gombás fertőzése
1-


2-


3-


4-


5-


6-



Az arcbőr gombás elváltozása
1-


2-


3-


4-


5-


6-


7-






#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése