Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 27., hétfő

AZ X LÁB MIATT NE AGGÓDJUNK

Az x-láb miatt ne aggódjunk


 

Nem elsősorban esztétikai okok indokolják az x-lábú kisgyermekek tudatos életvitelre szoktatását, sokkal inkább az, hogy ez a probléma később statikailag kihatással lehet több ízületre. Ez a kórkép azonban nem jelent fejlődési rendellenességet.

Egy bizonyos életkorban – általában 3 és 6 év között – halmozottan jelentkező x-láb kialakulását sok szülő túlzott aggodalommal szemléli
A szakemberek  szerint azonban ez indokolatlan, hiszen nem jelent fejlődési rendellenességet. Ez az a kórkép, amelyre rá lehet mondani, hogy jóindulatú, spontán megszűnik.

Igaz, ha összeérő térdeket és ugyanakkor egymáshoz közelíteni képtelen bokákat látunk, akkor ahhoz már többnyire társul a talp deformálódása is.
 Azaz általában 3 és 5 éves kor között a lúdtalp – amit a lányok esetében illendőségből csak bokasüllyedésnek nevezünk – is kialakul,
 Ezen tünetek értékelésekor nagyon fontos azt megvizsgálni, hogy a sarokcsontok V alakban állnak-e. Ha nem, és nincs „telitalp" sem, csak a térdek állnak kicsit közelebb egymáshoz a kelleténél, akkor nem kezelendő állapotról van szó. Ellenkező esetben viszont foglalkozni kell az x-térddel. 

Erre az állapotra lényegében nem kezelést ajánlanak, inkább csak egy tudatosabb életvitelt javasol a kisgyermekek számára. A szülőknek fontos ügyelni arra, hogy a lakásban ne járjon mezítláb a kicsi. Egy, a belső lábboltozatot megemelő papucsban közlekedjenek.
 Ugyanakkor nagyon kívánatos, hogy a kertben, a füvön, és főként a homokban mezítláb legyen a gyermek! Az ilyen talajon járkálás, szaladgálás ugyanis remekül elősegíti ebben a korban a bokasüllyedés felszámolását, amely az x-láb leggyakoribb velejárója.
Emellett hasznos a rendszeres, esténkénti torna, amely mezítlábas pipiskedést, lábujjhegyen való járást jelent.

 Segíthet a lábboltozat erősítésében, megfelelő fejlődésében a balettozás is, amelyre a probléma mielőbbi megszüntetése érdekében célszerű – legalább egy évre – beíratni a gyermeket.

Ha úgy tűnik, hogy mindezek ellenére nem áll be javulás, akkor a kiscipő mindkét sarkának belső részeit egy-egy ék alakú bőrdarabbal meg kell emelni, „talpalni". Az ortopédok által végzett korrekciós csontműtét csak nagyon súlyos esetben indokolt, amelyre azonban nálunk hosszú évek óta nem volt példa.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése