Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 19., szerda

HAJHULLÁS GYERMEKKORBAN

Hajhullás gyermekkorban

A hajhullás gyermekkorban is kialakulhat. Ettől nem kell megijedni, hiszen az esetek legnagyobb többségében ez a probléma kezelhető!
A hajszálak fejlődése már magzati korban elkezdődik. A gyermekek születésük után még „baba hajjal” rendelkeznek, amely néhány héten belül kihull és a helyére egészséges, sokkal erősebb hajszálak nőnek. A születést követő 8-ik hét körül már az új hajcsírából nőnek ki a hajszálak. Ha semmilyen probléma nem lép fel, akkor a gyermekeknek ezek a hajszálak már az új egészséges hajkoronát jelentik.
Manapság sajnos már egészen kisgyermek korban kezdetét veheti a hajhullás, de e mögött általában nem komoly probléma áll. A felszívódási problémák a leggyakoribb okok. Ebben az esetben belgyógyász szakorvos állapítja meg a megfelelő kezelést. Viszont akár A-vitamin túladagolás is okozhat hajhullást!

Emiatt fontos, hogy kisgyermekeknek semmiképpen ne adjunk vitaminokat, csak azért mert a reklámokkal azt sulykolják belénk, hogy jót tesz a kicsiknek. Mielőtt bármilyen vitamint, vagy táplálék kiegészítőt adnánk gyermekünknek, egyeztessünk a gyermekorvossal!
Vírusos megbetegedések, bakteriális fertőzések, de akár élősködők is állhatnak a hajhullás hátterében. Ezért gyermekek esetében nem érdemes várni és kísérletezni, orvoshoz kell fordulni, aki megkeresi a hajhullás okát és mielőbb kezeli azt.
Ha a gyermek fejbőre viszket, akkor akár psoriazis is lehet a hajhullás oka, amely egy igen kellemetlen bőrbetegség, de minél hamarabb veszik észre, annál egyszerűbben csökkenthetőek a panaszok.
A serdülőkor előtt már gombás fertőzésre is lehet gyanakodni, amely sajnos igen jellemző. Ez sem súlyos betegség és jól kezelhető is, de fontos, hogy orvoshoz vigyük gyermekünket, mert ha elhanyagoljuk ezt a problémát, akár foltos hajhullást is kiválthat, amelynek már sokkal nehezebb a kezelése.
A szervezetben fellépő gyulladások, mint például fog, vagy mandula gyulladás is okozhatnak hajhullást. Megeshet, hogy egy góc esetén nem lép fel fogfájás, ezért eleinte nem is gondolnánk, hogy ez is lehet a hajhullás oka!
Ha a fentebb említett problémák közül egyik sem áll fent és mégsem szűnik a hajhullás, akkor érdemes kivizsgáltatni a gyermeket, hogy nincs-e valamilyen gyulladás a szervezetében. Az ilyen problémák nem csak hajhullást, hanem sokkal komolyabb gondokat is okozhatnak!
A gyermekek esetében általában valamilyen könnyen kezelhető probléma áll a hajhullás hátterében, de ettől függetlenül nem szabad elhanyagolni a problémát! Minél előbb meg kell találni a hajhullás okát, hogy azt kezelni lehessen és megszűnjön a kellemetlen panasz!

http://a-hajhullas.hu/
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése