Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 27., csütörtök

A GYERMEKKORI KÖVÉRSÉG

A gyermekkori kövérség


A fejlett ipari társadalmak egyik leggyakoribb megbetegedése a kövérség. Rendkívül szomorú tény, de igaz, hogy míg Földünk egyik fele az éhhalál ellen küzd, másik felén a lakosság túltápláltság miatt kövér.

Az első hibák


A gondok természetesen nem felnőttkorban, sőt még csak nem is gyermekkorban, hanem gyakorta már a terhesség alatt kezdődnek. Régi megfigyelés, hogy a terhesség folyamán erősen táplálkozó, és főleg zsírban és szénhidrátban gazdag étrendet fogyasztó, túlsúlyos terhesek újszülöttje nagyobb súllyal születik meg.
 Ez már alapot adhat a csecsemőkori elhízáshoz. A születés utáni időszakban ugyancsak fontos a baba etetése.
Bár tápszereink napjainkban rendkívül modernek, korszerűek, mégis a szoptatás fontosságát nem győzzük eléggé hangsúlyozni. Ma már számos betegségről kiderült, hogy megelőzésében az anyatej adása alapvető jelentőségű. A kövérség mellett a tehéntej-allergia, csecsemőkori ekcéma, asztma, sőt a gyermekkori cukorbetegség is ezek közé tartozik.

Mi kerül az asztalra?


A gyermekkorba érkező, iskoláskorúak között ma minden ötödik, tizenötödik kövérbeteg gyermek. Ezek a fiúk-lányok a túlsúlyon kívül magasabb vérnyomás értékekkel, zsíranyagcsere-, és cukoranyagcsere-zavarokkal, ortopédiai és pszichés problémákkal is küzdenek.
A kövérség – vagy hivatalos nevén az obesitás – tehát, nem csak és nem elsősorban esztétikai probléma!
A fenti szövődménynek előremutathatnak a fiatal felnőttkorra, ahol is közöttük több szív-, és érrendszeri betegség várható. Ez korántsem közömbös kérdés manapség amikor a szívinfarktus, az agyvérzés, az érelzáródás és a fokozott véralvadási zavarok vezetik a megbetegedési és haláloki statisztikákat.
Pedig még az iskoláskor is lehetőséget ad számunkra a beavatkozásra. Étrendünkben a zsírfélék helyettesítése növényi olajokkal, a fokozott zöldség-, főzelék és gyümölcsfogyasztás, az üdítőitalok kiváltása ásványvízzel alapvető jelentőségű. Fontos a fejlődő, serdülő gyermek fehérjeellátása, de elsősorban a kevés rejtett zsiradékot tartalmazó szárnyas és hal fogyasztással, és nem disznóhússal.

 

Mozgás


A másik lényeges probléma a sportolás kérdése. Tudomásul kell vennünk, hogy az iskola heti általában két testnevelés órája kevés a gyermekek fizikai terhelése szempontjából. A gyermekek lételeme a mozgás és a jelenlegi teljesítménycentrikus iskolarendszerünk ennek nemigen kedvez. A nemegyszer túlsúllyal elénk kerülő gyermek számára nagyon lényeges a megfelelő mozgás, sportolás „megtalálása”. Gondoljuk meg, a többletsúly mennyire terheli őt álló-futó sporttevékenység kapcsán, míg ugyanez a túlsúly a vízben akár előnyös is lehet. Csakis így élvezheti a sport eredményeit, hiszen a sikerre feltétlenül szüksége van.
A gyermekkori kövérség kezelése – igen ritka néhány kivételtől eltekintve – sohasem jelenti semmiféle gyógyszer adását. A növekvő, serdülő szervezetbe például tilos hormonkészítménnyel beavatkozni. A testhezálló étrendi és sportolási előírások azonban lényegesek, és nem csak a gyermek kövérségének megszüntetésében, de a későbbi, elsősorban szív-, és érrendszeri, mozgásszervi és egyéb megbetegedések megelőzésében is!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése