Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 1., szombat

A GYERMEKI LELKIISMERET

A gyermeki lelkiismeret 
A lelkiismeret egy olyan belső kontroll, mely kívülről jövő, de belsővé váló követelményekből épül fel, és önmagától képes irányítani viselkedésünket, de nem önmagától alakul ki.
 Annak a gyermeknek, akit nem tanítanak, hogyan kell viselkednie, akit nem figyelmeztetnek, ha rosszat csinál, akinek nem kell másokra tekintettel lennie, annak nem lesz hatékony belső parancsrendszere.
-Amit az első három évben a szülő a nevelés során tesz, az alapja lesz a későbbi lelkiismeretnek.
 Később a kegyvesztettségtől való félelem szüli a szégyenérzetet, amely akkor jelentkezik, ha a rossz kitudódik. De még ez is külső feltételektől függ.
-Az iskoláskor első éveiben jelenik meg az immár belsővé vált kontroll hatására a bűntudat, más néven a lelkiismeretfurdalás. Ez már független a külső tényezőktől: a bíró, a végrehajtó és a vádlott ugyanaz a személy , mi magunk. A jól működő lelkiismeret megfelelő értékrenddel rendelkezik, és ahol kell, gátolja, ahol kell, engedélyezi az ösztönök, vágyak kielégítését.
A jó kapcsolatban élő gyermek szeretne minél jobban hasonlítani szüleire, mindenben próbálja utánozni őket. Nagyon fontos tehát a minta, amit nyújtunk. Gyermekünk tőlünk tanulja meg, mi a jó és mi a rossz, mi tanítjuk viselkedésre, önfegyelemre, s ezeket el is mondjuk neki. De tanításunk csak akkor lesz eredményes, ha a hallott és a megélt között nem fedez fel ellentmondást.
A normális énfejlődéshez bizonyos korlátozásra van szükség. Káros mind a kevesebb, mind a több tiltás.
 Nem szabad éreznie a gyermeknek, hogy neki mindent szabad, illetve neki semmit sem szabad. Igyekezzünk jól szeretni gyermekeinket úgy, hogy ők is érezhessék szeretetünket tetteinkből. A gyermek, aki érzi szülei szeretetét, nem hogy nem bízza el magát, hanem éppen ellenkezőleg: szeretne egyre jobban megfelelni a szülői bizalomnak.
 De vajon mi megy végbe a gyermekben, amikor gyakran hallja: Ügyetlen, lusta, buta, szerencsétlen stb. Ha egy eltört pohárért szidást kap: Nézd, mit csináltál, milyen ügyetlen vagy.
Így lesz a gyermek szárnyaszegett. Ha sikerül gyermekünkben egy egészséges, pozitív énképet kialakítanunk, nagyon jól tarisznyáztuk fel az életre.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése