Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 5., szerda

RÉSZLETESEBBEN A KÖRÖMGOMBÁRÓL

Egy sokakat érintő probléma: a körömgomba

Körömgomba egy 11 éves gyermek lábújjain


A körömgomba gyakori előfordulást mutató, fertőző betegség. A láb körmein jelentkező gombás tünetek 90%-át, a kéz körmeit érintő gombás megbetegedések 50%-át a dermofi ta gombák közé tartozó Tricophyton rubrum fonalas gombafaj okozza. A többi esetben általában Candida típusú sarjadzógombák állnak a fertőzés hátterében. A köröm gombafertőzése nagyobb gyakoriságot mutat a lábon, mint a kézen. Az esetek legnagyobb többségében a nagylábujj körmén jelentkeznek a tünetek.
 Mivel a körömgomba fertőző betegség, a tünetek gyorsan átterjedhetnek a többi lábujjra, a másik lábra, illetve a beteg környezetében élő más emberekre is. Ezért megfertőződés esetén szigorúan be kell tartani bizonyos higiéniai előírásokat.

 

MIRŐL ISMERHETŐ FEL A KÖRÖMGOMBA?


Körömgombára utaló tünetnek tekinthető, ha az alábbi elváltozások valamelyikét fedezzük fel a körmön:
• A körömlemez végén és/vagy oldalán eltávolodik a körömágytól, és a levált terület egyre nagyobbodva halad lefelé, a körömbarázda felé.
• Sárgásfehér elszíneződés jelenik meg a körömlemezen.
• Felszíni egyenetlenségek, hosszanti csíkok alakulnak ki a körömlemezen.
• A körömlemez megvastagodik.
• A körömlemez deformálódik, töredezik, anyaga porózussá válik, a köröm mállik.
• A körömlemez ritka esetben a körömágyról teljesen leválik, majd leesik.
Ha a körmön a fenti tüneteket, a köröm színét vagy szerkezetét érintő változásokat tapasztaljuk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, aki hatásos és végleges megoldást nyújtó kezelést tud javasolni.


HOGYAN TERJED A KÖRÖMGOMBA?


Hol lehet a legkönnyebben megfertőződni?


A körömgomba közvetlen érintkezéssel és közvetett módon is átterjedhet az egyik emberről a másikra. A bőrről leváló, gombával fertőzött szarulemezkék mindenütt megtalálhatóak, ahol mezítláb közlekednek az emberek: a fürdőszobában, az ágyban, az uszodában, az edzőteremben.


Kik a leginkább veszélyeztetettek?


A gyerekek kivételével, akik nagyon ritkán fertőződnek meg körömgombával, gyakorlatilag bármely korosztályt érinthet a betegség. Ennek ellenére egyesek az átlagosnál is nagyobb eséllyel kaphatják el a fertőzést.
Ezek:
• az idősebb korosztályok tagjai,
• azok, akik olyan sportot űznek, amely a láb gyakori sérülésével jár (tenisz, futás),
• azok, akik munkájukból adódóan rendszeresen bakancsot, csizmát viselnek, amelyben a láb izzad,
• azok, akiknek az immunitása gyógyszeres kezelés hatására vagy bármely más okból átmenetileg vagy tartósan gyenge.

 

HOGYAN KEZELHETŐ A GOMBÁS FERTŐZÉS?


A körömgomba megfelelő kezelés nélkül, spontán módon soha nem gyógyul meg. Megfelelő kezeléssel, és a kezelés előírt időtartamának betartásával ma már végleges gyógyulás érhető el a köröm gombás fertőzése esetében.
Ha a fertőzés a körömlemez felületének kevesebb mint 50%-át érinti
Ebben az esetben általában elegendő a köröm felületén alkalmazandó, lokális kezelés. Erre a célra leggyakrabban olyan ecsetelőt ír fel az orvos, amelyet naponta egyszer, vagy hetente két-három alkalommal kell felvinni a köröm felületére. Hatékony kezelés különböző gombaölő krémekkel is lehetséges.
Ha a fertőzés a körömlemez felületének kevesebb mint 50%-át érinti
Ebben az esetben a helyi kezelés mellett többnyire szájon át szedhető gombaellenes készítmény alkalmazására is szükség van. A köröm ecsetelését vagy krémmel történő kezelését abban az esetben sem lehet elhagyni, ha a páciens szájon át szedhető készítményt is szed, mivel a véráramon keresztül a gombaellenes hatóanyagok nem érnének mindenütt célba, hiszen a köröm vérereket nem tartalmaz. A kezelés súlyosabb fertőződés esetén csak akkor lehet teljes körű és valóban eredményes, ha a lokális és a szisztémás kezelést egyszerre alkalmazzuk.


A kezelés időtartama


A teljes gyógyulás csak a fertőződött köröm teljes lenövésével egyidejűleg következhet be. A kézen ez 4–6 hónapot vesz igénybe. A láb körmeinek növekedése lassabb ütemű, itt az új köröm teljes kifejlődésére átlagosan 9–12 hónapot kell várni. A körömgomba kezelését a köröm teljes lenövéséig nem szabad abbahagyni, hiszen a további fertőződést lehetővé tevő spórák mindaddig jelen vannak, amíg a fertőződött körömlemezt fel nem váltja az új, egészséges köröm.
Sokan követik el azt a hibát, hogy amint a köröm állapotának javulását tapasztalják, nem folytatják az ecsetelést, pedig a gombák a javulás ellenére továbbra is jelen vannak a köröm anyagában, és a kezelés megszűnésével újult erővel szaporodni kezdenek. A megfelelő időtartamú, türelmes és kitartó kezelés a teljes gyógyulás egyetlen lehetősége. Az idő előtt abbahagyott kezelés minden esetben kiújuláshoz vezet.


Néhány tanács a kezelés eredményessége érdekében


• A lokális készítmény minden egyes használata előtt meg kell mosni, és teljesen szárazra kell törölni a gombás körmű kezet vagy lábfejet.
• Az orvos által felírt ecsetelőt vagy krémet mindaddig használni kell az előírásoknak megfelelő módon, amíg a fertőzött köröm teljesen le nem nő.


Higiéniai előírások



A gombás fertőzéssel érintett köröm ápolására nem szabad ugyanazokat az eszközöket (ollót, körömcsipeszt, reszelőt) használni, amelyekkel az egészséges körmöket ápoljuk.
• A körömápolási eszközöket minden használat után fertőtlenítsük alkohollal.
• Minden nap húzzunk tiszta zoknit vagy harisnyát.
• A törölközőket, ágyneműket, zoknikat, harisnyákat mossuk 60 ºC-on.
• Porszívózzunk rendszeresen és alaposan, hogy környezetünkből eltávolítsuk a körömápolás során lehullott, fertőzött körömdarabkákat.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése