Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 17., hétfő

CSUKLÁS,TÜSSZÖGÉS,PATTANÁSOK ÉS KÖNNYES SZEM.

Csuklás, tüsszögés, pattanások és könnyes szem

Az első hónapokban a legapróbb jel is riasztó lehet, de nem biztos, hogy mindig kell aggódnod.


hirdetés
Egy kisbaba jóval érzékenyebb a fertőzésekre és az allergénekre, mint egy felnőtt ember, ezért számos baja lehet. Vannak azonban olyan tünetek, amelyek ijesztőek lehetnek a számodra, de nem komolyak: ismerj meg néhány gyakori panaszt, ami többnyire újszülötteknél fordul elő, és aggasztóbb, mint amennyire ártalmas a babára nézve.

Csuklás

Egyes csecsemők nem a születés után kezdenek el csuklani, hanem már azelőtt csuklottak, hogy világra jöttek volna.
 Nagy a valószínűsége, hogy ha sokat csuklott az anyaméhben, akkor gyakran fog az első néhány hónapban is. A jelenség oka nem ismert, bár elméletek vannak.
Az egyik szerint ez reflex, bár később gyakran a nevetés váltja ki. Egy másik elmélet szerint a kisbabák akkor kezdenek csuklani, amikor habzsolják az anyatejet vagy a tápszert, és a gyomruk megtelik levegővel.

A pici fejletlen idegrendszere is állhat a kellemetlen rekeszizomgörcs hátterében,
ami a legapróbb kacagás vagy büfizés hatására fél, háromnegyed órán át húzódó csukláshoz vezethet. A felnőttektől eltérően a baba számára mindez nem okoz kellemetlenséget, de ha téged zavar vagy aggaszt a jelenség, akkor megpróbálhatod szoptatni vagy cumiztatni, ami kioltja a rohamot. Ha annyira erőteljessé válnak az összehúzódások, hogy egy kis tej is visszajön a pici gyomrából, vagy sírva fakad, próbálkozz egy kiskanál facsart citromlével, alapesetben azonban már a nyelés erőteljes hulláma elmulasztja a csuklást, ahogy az izom-összehúzódás végighalad a baba tápcsatornáján.

Csecsemőkori akné

A ráncokkal vagy kisebb-nagyobb bőrhibákkal küzdő nők többsége csupán álmodik arról, hogy arca olyan sima legyen, mint a baba bőre. De valóban olyan hibátlan a porontyok kültakarója? Nos, korántsem. A legtöbb csecsemő egy hónapos kora előtt megküzd a serdülőkori bőrproblémákkal, ami nagyon igazságtalan dolog, és általában teljesen alkalmatlan időben jelentkezik, a nagyszülők érkezésekor vagy az első ünnepélyes fényképezés alkalmával.
A csecsemőkori akné, ami minden második csöppséget érint, általában két-három hetes korban kezdődik, és gyakran a baba négy-hat hónapos koráig tart.
A probléma hátterében ugyanaz áll, mint a kamaszoknál: a hormonok. Csak ezúttal nem a baba saját hormonjai, hanem inkább a tiéd, hiszen az újszülött szervezetében még ezek keringenek. Az anyai hormonok pedig serkentik a baba lomha izzadságmirigyeit, és pattanások kialakulásához vezetnek.

A pici bőrén található aknékat azonban semmi esetre sem szabad nyomkodnod vagy szappannal dörzsölni: egyszerűen naponta néhányszor mosd le vízzel, töröld szárazra, és néhány hónapon belül nyomtalanul eltűnnek a pattanások.

Könnyes szem

A makacs zokogás mellé a könnyek csak az első hónap vége felé folynak az apró szemekből. Ez az az időpont, amikor a sós folyadék elegendő mennyiségben kezd el termelődni a könnymirigyekben. A váladék normális esetben a belső szemzugban lévő vékony csatornán keresztül elvezetődik, és az orrba kerül: ezért kezd el erős sírás után a babák orra is folyni.

A könnycsatornák azonban az újszülötteknél nagyon vékonyak, és gyakran el is vannak záródva. Ilyenkor nem vezetik el megfelelően a folyadékot, ezért a pici szeme akkor is könnyes lesz, amikor nem is sír. Az eldugult csatorna miatt azonban nem kell aggódnod: az esetek többségében magától, kezelés nélkül megnyílik az első év végére.
Ha ébredéskor a pici szemét sárgásfehér váladék tapasztja össze, ezt óvatosan törölgesd le egy kis steril, nedves szálmentes kendővel. Ha a szem környéke kipirosodna, és a váladék egyre sötétebbé válik, vidd a picit orvoshoz, ezek a tünetek ugyanis elfertőződésre utalnak, amit antibiotikumos kenőccsel vagy szemcseppel kell kezelni.

Tüsszentés

Ha újszülött babád sokat tüsszög, nem kell rögtön attól rettegned, hogy máris megfázott, vagy elkapott valamilyen komolyabb betegséget. A pici valószínűleg nem fertőződött meg, hanem egy kis magzatvíz és nyálka maradt a légutaiban, ami teljesen általános jelenség az újszülötteknél.
Ennek kitisztítására a természet a tüsszentés védekezőrendszerével látta el a babákat. Ha gyakran tüsszent vagy köhög, az azt jelenti, hogy szervezete próbál megszabadulni a környezetből származó idegen részecskéktől, amelyek az orrába kerültek, de a kisbaba fény, különösen napfény hatására is tüsszöghet.
Femina-
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése