Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 2., vasárnap

2O DOLOG AMIRŐL MEGISMERED A TEHETSÉGES GYEREKET

20 dolog, amiről megismered a tehetséges gyereket

Unja a memorizálást és a felmondást, provokatívan kérdez, és izgatják az új felfedezések, és még egy sor jele van annak, hogy a gyerek tehetséges. Minden szülő mániája, hogy az ő gyere különleges, ezért is gyűjtöttük össze azokat, amelyek tényleg a különlegességet mutatják.

Mi az, hogy tehetséges?

Az intelligencia és a tehetség nem feltétlen egymást fedő fogalmak. Ennélfogva a szakértők vagy a pedagógusok között sincsen teljes egyetértés a fogalommeghatározásban, hiszen több irányból is megközelíthető a tehetség kérdése. A tulajdonságorientált megközelítés szerint a különleges tehetségű tanulók nemcsak magas színvonalú teljesítményre képesek, hanem intellektuális kreativitással, speciális elméleti és vezetői képességekkel is rendelkeznek.
 A teljesítményorientáltmodell követői számára viszont kizárólag a tanulók elért eredményei bizonyítják valamely különleges tehetség meglétét.

A boldogulás nem annyira az IQ-n múlik

Korábban, egy posztunkban részletesen kifejtettük ezt a témátA kutatások azt mutatják, hogy ahhoz, hogy megtaláld a helyed az életben,sokkal fontosabb az ún. érzelmi intelligencia, mint az általános intelligencia, amit az IQ tesztek mérnek.
Az érzelmi intelligencia olyasmit jelent, hogy értjük magunkat és másokat az érzelmek és szükségletek szempontjából, és tudunk is ezekre reagálni.
 Aki jó érzelmi intelligenciával rendelkezik, az el tudja viselni önmagát. Ez fejleszthető képesség, a család segíthet a kialakításában azzal, hogy érzelmileg biztonságos közeget nyújt, ahol tudja a gyermek, bármit is tesz, a szülők szeretetét nem vesztheti el.
Hozzájárul az érzelmi intelligencia fejlődéséhez a mese hallgatása (nem nézése TV-ből!), a játék, később pedig mindenféle művészeti tevékenység. Utóbbi az élmények átélését és magát az alkotást jelenti, semmiképp sem azoknak a műveknek kötelező átkínlódását, amiket ismerni „illik”.
A pedagógusok között egy dologban van csak teljes egyetértés: hogy a két legnagyobb kihívás egy oktatási intézményben a nagyon gyenge képességű gyerek – és a nagyon tehetséges.

Jó, és akkor...?

Érdekes, hogy az a gyerek, amelyik a közvélemény szemében valamiben nagyon tehetséges, nem feltétlenül rendelkezik kimagasló intelligenciaszinttel. Tehát nem biztos, hogy mondjuk Mozart kiemelkedően jó lett volna mondjuk logikai feladatok megoldásában, de ismereteink szerint például vezetői képességeiről sem nagyon lehet jókat mondani.
Az Austega oldalán viszont találhatunk egy nagyon jó kérdéssort arról, honnan ismerszik meg a gyerek tehetsége – ezek közül szemléztünk huszat, amely segítségedre lehet abban, vajon tényleg különleges-e a gyerek. Az a fontos, hogy számodra az legyen...
1.    Már korán érdeklik a szavak és az olvasás
2.    Különösen nagy a szókincse a korához képest
3.    Gyorsan, könnyen és hatékonyan tanul meg dolgokat
4.    Érdeklik a tárgyak és a helyzetek, provokatívan kérdez és szereti az új felfedezéseket
5.    Szokatlanul jó az emlékezőtehetsége de unja a memorizálást és a felmondást
6.    Gondolkodásmódja rugalmas: könnyen köt szokatlan asszociációkat egymástól távol álló gondolatok között
7.    Független (ez valószínűleg korai önállóságot jelent)
8.    Széles érdeklődési körrel bír
9.    Szokatlan meggyőzőereje van.Szereti a rendet, az állandóságot

     Tele van eredeti gondolatokkal, nagyfokú odafigyeléssel és           keményen dolgozik, ha valami megragadja a képzeletét
10.                       Mindig nyitott a külvilágra
11.                       Fejlett humorérzéke van
12.                       Érzékeny mások érzéseire
13.                       Inkább a kreatív megoldások és az új tennivalók        érdeklik, mintsem a rutin és az ismétlődő teendők
14.                       Különösen érdeklik az olyan művészi kifejezési         formák, mint a rajz, az éneklés, a tánc, az írás vagy a        zene és a hangszeres játék
15.                       Játékos értelmű, szereti a képzelet és a fantázia        világát
16.                       Hasonló korú gyerekek között vezetőként viselkedik
17.                       Bármiben, amibe fog, a legjobb szeretne lenni
18.                       Felismeri a problémát és folyamatosan alkalmazkodik       a megoldás érdekében.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése