Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 6., csütörtök

A BIZTONSÁGOS STRANDOLÁS

A biztonságos strandolás

A vízbefulladások nagy része strandokon történik. Az alábbiakban néhány óvintézkedést sorolunk fel, amelyek a biztonságos strandoláshoz szükségesek:
·                  Csak olyan helyen szabad strandolni, ahol vízimentők dolgoznak;
·                  A strandolásra és úszásra lekerített, biztonságos részt nem szabad elhagyni;
·                  Mindig legyen valaki, aki szemmel követ bennünket, amíg a vízben vagyunk;
·                  A kihelyezett táblákat, tájékoztatókat mindig alaposan el kell olvasni, és követni kell az azokon szereplő utasításokat;
·                  Szörföléskor nézzen utána, hogy alkalmas-e az időjárás ehhez a sporthoz;
·                  Közvetlenül étkezést követően ne menjen bele a vízbe;
·                  Alkohol vagy kábítószer hatása alatt ne menjen bele a vízbe;
·                  Soha ne fusson vagy ugorjon bele a vízbe, akkor se, ha nem ismeretlen helyen fürdik, mert a víz tulajdonságai gyorsan megváltozhatnak;
·                  Ha a vízben bajba jut, ne essen pánikba, hanem maradjon nyugodt. Jelezze, hogy segítségre van szüksége, próbáljon meg a víz felszínén lebegni, és várjon a segítségre;
·                  Használjon legalább 15 faktoros napolajat, és viseljen napszemüveget, pólót és kalapot. Ne feledje fürdés után ismét bekenni magát a napolajjal;
·                  Tanulja meg felismerni a tengerfenéken lévő hasadékot, és kerülje el őket. A hasadékok felett a víz fodrozódhat, vagy más színű lehet, mint körülötte mindkét oldalon;
·                  Figyeljen oda a strand tisztaságára: a szemetet mindig a szemetesbe helyezze, és tartsa tiszteletben a strand esetlegesen még érintetlen részét. Ezek a strand környezetének megóvását szolgálják.

Édesvizek biztonsága

A folyók, patakok, tavak és víztározók számos veszélyt rejthetnek magukban, és gyakran sűrűn lakott részek mellett vagy turisták által gyakran látogatott helyeken találhatók. A fürdőzőkre ilyen helyeken leselkedő veszélyek közé tartoznak például az áramlatok és az örvények, a könnyen leomló partszakaszok, az egyenetlen vagy nem biztonságos vízfenék, és a vizek fenekén lévő különböző tárgyak. 
Mielőtt valaki belemegy a vízbe, javasolt meggyőződni arról, hogy milyen mély a víz, hogy nincs a vízben erős áramlat, és nincs a víz alatt veszélyes tárgy, például kiálló szikla vagy fadarabok. Ez utóbbiak különösen akkor lehetnek veszélyesek, amikor valaki fejest akar ugrani a vízbe. Sajnos előfordult már, hogy valaki tolószékbe kényszerült csak azért, mert fejesugrás előtt nem ellenőrizte, mi van a víz felszíne alatt.
Medencék
Az otthoni medence az 5 éves kor alatti gyermekek vízbefulladásának világviszonylatban az egyik leggyakoribb helyszíne. Tekintettel arra, hogy az ilyen korú gyermekek egyedül is észrevétlenül és gyorsan megtalálják a medencébe vezető utat, nagyon fontos, hogy a gyermekek mindig látótávolságon belül és elérhetőek legyenek, amikor a közelben egy medence van. 
Amellett, hogy folyamatosan szemmel kell követni a gyermekeket, hasznos lehet az is, ha a szülők megtanulják az újraélesztési technikát, illetve ha a medencét egy kerítéssel elkerítik.
Bár az otthon biztonságos helynek számít, mégis több potenciális veszélyforrást is rejt, különösen kisgyermekek számára. Vízben vagy víz mellett mindig legyen szoros felügyelet alatt a gyermek. Ha a felügyeletet ellátó felnőtt figyelme egy pillanatra elkalandozik, máris megtörténhet a baj.
A legtöbb nyilvános és egyes otthoni medencék mellett is ki vannak táblázva a medence használatára vonatkozó szabályok – ezeket a szabályokat el kell olvasni és minden esetben be kell tartani. Medencébe történő fejesugrás előtt is meg kell győződni arról, hogy a medence elég mély az ugráshoz, és a vízben nincs kiálló tárgy.
Legyünk körültekintőek!
Számunkra ismeretlen vizek közelében fokozott óvatosság ajánlott. A szabályokat be kell tartani, az utasításokat követni kell, és fürdőzés előtt a körülményeket javasolt alaposan tanulmányozni. Emellett fontos tisztában lennünk a saját, illetve családtagjaink képességeivel és korlátaival. Ha a fentiek közül valamelyik hiányzik, akkor NEM SZABAD BELEMENNI A VÍZBE!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése