Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 20., csütörtök

ROSSZCSONTOK

Rosszcsontok: a leggyakoribb gyermekbalesetek

Előzzük meg őket!

A jó idővel a gyerekek egyre több időt töltenek a szabadban, ilyenkor nem csupán a szeplők jelennek meg, de a balesetek is gyakoribbak.
A szakemberek szerint ezek nagy részben megelőzhetőek lennének, sokak szerint viszont ebcsont beforr, a kicsik csak megedződnek egy-két zakózástól, lehorzsolt térdtől. Nem meglepő, hogy az elevenebb, aktívabb gyermekeknél gyakoribbak a sérülések, de kevesen tudják, hogy ami túlzott bátorságnak és ifjúkori felelőtlenségnek tűnik, annak a hátterében a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, más néven ADHD is állhat.
Egy amerikai felmérésből ugyanis kiderült, az ADHD-s gyermekek esetében duplára nő a sérülések esélye.

Gyermekkorban az elesés, a magasból leesés a balesetek leggyakoribb fajtája. 

Kalandvágy

A gyermekek számára az egész világ egy nagy grund, és ahogy azt már a Pál utcai fiúk óta tudjuk, minden megmászható, bevehető és megvédhető. A rendelőkbe a gyermekek fele általában leesés miatt kerül be, a figyelemhiányos hiperaktív gyerekek pedig rendszeres látogatói az ügyeletnek. A félelemérzet hiánya gyakori oka a különböző baleseteknek, hiszen egy óvatlan pillanatban könnyű leesni a fáról, falról és a legvadabb helyekről. Az ADHD-s gyermekekre jellemző a túlzott lobbanékonyság (impulzivitás), gyakran nem mérik fel tettük következményeit, mint például a fal magasságát, a beton keménységét, és felelőtlenül vágnak bele kalandjaikba. 
7 és 18 éves kor között a balesetek közel 40 százaléka biciklizés közben történik.

 Kerékpárszezon

Hét év felett minden második esés biciklizés közben történik, az ADHD-s gyermekek körében pedig 50 százalékkal magasabb a kerékpáros balesetek száma. A betegség tünetei, az impulzivitás, hiperaktivitás és figyelemzavar együtt és külön is állhatnak az esések mögött. A "vezetési stílus" és az ADHD sem kinőhető: a figyelemhiányos tinédzsereknél a motorbalesetek aránya is 2-4-szer nagyobb .
 Kanadai orvosok azt is felmérték, hogy a hiperaktív gyerekek a rizikósabb átkelésnél is átmentek az úton, míg a nem hiperaktív gyerekek addig nem kelnek át a zebrán, míg az nem teljesen biztonságos. 
Az ADHD-s gyermekek többsége kifejezetten intelligens, de az agyban található figyelemközpont működési zavara miatt nem tudnak folyamatosan egy dologra figyelni. A betegség lehet örökletes, de kialakulhat magzatkorban is, így nem nevelési probléma. 

A nehézségek adódhatnak az ADHD két külön, vagy kombinált tüneteiből: a túlmozgásos, a köznyelv által "hiperaktívnak" nevezett gyermek nem tud nyugodtan megülni a helyén, izeg-mozog. A másik típusnál nem a túlmozgás dominál, hanem a csendesnek, lassúnak és álmodozónak gondolt gyermekek figyelmét a külvilág hangjai, fényei, mozgásai vonják el a tanárról, a tananyagról.

Bár a fogbalesetek ritkán súlyosak, a vérző száj és íny általában elég rémisztő képet mutatnak

Fognyüvők

A figyelemhiányos hiperaktív gyermekek nem csak a sürgősségi osztályoknak, de a fogorvosi rendelőknek is gyakori látogatói. Rendszeresek ugyanis a fogcsikorgatás okozta problémák, emellett az ADHD-s gyerekek többször harapják el a nyelvüket vagy törik ki a fogukat, mint figyelmesebb társaik. Esetükben nagyon fontos a pontos napi rutin felállítása, hiszen figyelmük gyakran elkalandozik, és hajlamosak elfelejtkezni feladataikról, például az étkezéseket követő fogmosásról is. Egy új-zélandi kutatás ennek kapcsán kimutatta, 12-szeres a fogszuvasodás esélye a figyelemhiányos iskolásoknál.

Kezelhető?

Egy heg, törés vagy zúzódás jól kezelhető, szerencsére az ADHD-ra is létezik megoldás. Bár a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar nem gyógyítható, de vannak módszerek, terápiák, amelyekkel az érintett gyermekek teljes, tünetmentes és nem utolsó sorban biztonságosabb életet élhetnek.
 Fontos, hogy ha a szülők olyan tüneteket észlelnek, melyek a többi gyermek viselkedésétől eltérnek, beszéljenek az óvónővel, tanítónővel, forduljanak Nevelési Tanácsadóhoz. Innen szükség esetén a megfelelő szakemberhez irányítják majd őket. A pontos diagnózis után gyógypedagógiai, mozgás-, szükség esetén komplex kezelés következhet, ez lehet viselkedés terápia, szülőtréning, tanulást segítő tréning, esetenként a gyógyszeres terápia is.
 Az ADHD tünetei, azaz a túlmozgás, a figyelemhiány és az impulzivitás 6 éves kor környékén már felismerhetőek, tehát a megfelelő kezeléssel sokat tehet a család a balesetek megelőzéséért is. 
·                            Ha szülőként túlmozgást, figyelemhiányt vagy erős impulzivitást észlelünk gyermekünkön, beszéljünk erről az óvónővel, tanítónővel!
·                            Keressük fel a legközelebbi Nevelési Tanácsadót, ahol szakemberektől kaphatunk útmutatást!
·                            Alakítsunk ki pontos napirendet! Ez abban segíthet, hogy a gyerek ne felejtsen el dolgokat és megtanulja jobban beosztani az idejét.
·                            Mindig egyértelmű és tömör utasításokat adjunk!
·                            Használjunk pozitív kifejezéseket és kerüljük a tiltó szavakat!
·                            Adjunk azonnali és következetes visszacsatolást az elfogadható és elfogadhatatlan viselkedésről!
·                            Tűzzünk ki pontosan megfogalmazott célokat, feladatokat!
·                            Járjunk el gyermekünkkel biciklizni, sportolni, tanítsuk meg őket helyesen, felelősségteljesen közlekedni!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése