Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 13., csütörtök

IJESZTŐ GYERMEKKORI AGRESZIVITÁS

Agresszív műsor, gonosz gyerek


Egy friss kutatás szerint azok az óvodáskorú gyerekek, akik sokat néznek tévét, nagyobb valószínűséggel lesznek erőszakosak később, ők lesznek azok, akik terrorizálják a többieket, ők zsarnokoskodnak majd a csendesebbek felett.
Ilyesféle megállapításokat már korábban is tettek elemzők, ám most az amerikai kutatás számadatokkal is szolgál: azok, akik napi 3,5 órát ülnek a képernyő előtt, harminc százalékkal erőszakosabbak, mint azon gyerekek, akik egyáltalán nem néznek tévét.
Hogy miképp számolták ki százalékban az erőszakosságra való hajlamot, arra nem tér ki a tanulmány, de komolyan vehető: a University of Washington kutatói végezték, az Egyesült Államok több városában. A szülők által kitöltött kérdőívek a hat és tizenegy éves kor közötti kisgyerekek korábbi tévézési szokásaira vonatkozott.
A tanulmány szerint az amerikai gyerekek 13 százaléka számít kifejezetten erőszakosnak, verekedőnek - de talán ennél rosszabb is az arány a valóságban, hiszen az anyukák töltötték ki a kérdőíveket, akik hajlamosabbak egy-egy verekedést gyermekkori pajkosságnak, kis csibészségnek tekinteni. Ezek a gyerekek átlagosan öt órát tévéztek kisebb korukban, és ezáltal sokkal kevesebb időt töltöttek szüleikkel. Közös, társas élmények és olvasás helyett a tévé nevelte őket - állapították meg a kutatók. Korábbi elemzésekben a szakértők azt javasolták a szülőknek, hogy kétéves kor előtt egyáltalán ne engedjék tévézni a kicsit, kétéves kor után pedig maximálják napi két órában a készülék előtt tölthető időt.
Karin Frey - az egyetem egyik pszichológiatanára - szerint az agresszivitás nem csak a védtelen, mimóza gyerekeknek jelent problémát, ugyanis a verekedősebbek felnőttként gyakrabban nyúlnak drog és alkohol után, illetve bizonyíthatóan gyakrabban keverednek utcai konfliktusokba.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése