Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 9., vasárnap

GYÓGYSZERALLERGIÁK-BŐRTÜNETEK KÉPEKBEN

Gyógyszerallergiák-bőrtünetek képekben



Az allergiának számos típusa, megjelenési formája ismert szinte mindenki előtt, de mit tudunk a gyógyszerallergiáról? Tényleg lehet akár életveszélyes is? Tehetünk-e ellene valamit?

A gyógyszerallergiákat általában, a szakmában úgy említik, mint a gyógyszer adagjától, dózisától függetlenül kialakuló - nemkívánatos hatásokat (mellékhatásokat).
Ezek a reakciók a túlérzékenységgel jellemezhetőek, tehát a háttérben immunológiai reakciók állnak..
Az allergiás reakciók igen sokfélék. Mégis segíti a felismerésüket, hogy gyógyszerszedéséhez köthetők.
Gyakori  a bőrviszketés és a bőrön jelentkező csalánkiütés,fertőzőbetegség gyanuját felkeltő kiütések és a legváltozatosabb bőrelváltozások., Előfordulhat bőrbevérzés, és gyakori a vizenyők kialakulása is. A szemhéjödéma ijesztő, de sokkal veszélyesebb a gégevizenyő, ami akár a beteg fulladásához is vezethet.

Ateljesség kedvéért lássuk, milyen típusúak lehetnek a súlyosabb gyógyszerallergiák!
Négy típusra, változatra oszthatóak, melyek az alábbiak:
I. Anafilaxiás reakció, anafilaxis: maga a gyógyszer lép kölcsönhatásba a hízó- és bazofil sejtekhez kötött ún. IgE-veal (immunglobulin E), hisztamin és egyéb anyagok felszabadulását kelti.
Ez életveszélyes reakcióhoz vezet/het, ebben közismert a penicillinek szerepe, de ehhez hasonló reakciót okozhatnak egyes röntgenkontrasztanyagok is.
II. A vér rendellenes összetétele, másként vér-diszkrázia: ez ún. citotoxikus (sejtméregként ható) reakció, itt a vérben keringő IgG és IgM (immunfehérjék) -típusú antitestek kölcsönhatásba kerülnek a vérsejtek membránjához kötött gyógyszermolekulákkal. Létrejön egy ún. komplex, komplement, mely sejt-szétesést okoz.
Ilyen szerek lehetnek pl. szintén a penicillin, egyes daganatgátlók, de egyes vérnyomáscsökkentők, ill. egyes pszichiátriában alkalmazott szer is okozhatnak ilyen reakciót (hemolitikus anémia, agranulocitózis).
III. Szérumbetegség-típusú reakció, amelyben a gyógyszer (haptén-fehérje komplexe) és a keringésben lévő IgG kapcsolódik. A létrejövő komplexet a falósejtek (fagociták) nem távolítják el, a szövetekben, erekben maradó komplement akvitálódik, és gyulladást okoz, károsodik az érfal. Főként akkor veszélyes ha fontosabb erek (pl. veseerek) károsodnak, láz, artritisz, kiütések kísérik.
Ilyen gyógyszerek pl a penicillinek, szulfonamiok és a tiazid típusú vízhajtók.
IV. T-sejt mediált reakciók: ezek keltik a bőrkiütések java részét, az egyszerű urtikáriától egészen az életveszélyes bőrelhalásig bezáólag (TEN, toxikus epidermális nekrolízis). A T-sejtek (T-limfociták) egy haptén-fehérje komplex révén érzékenyítődnek, ha kapcsolatba kerülnek az antigén tartalmú sejttel, létrejön a gyulladás, kiütés, ödéma.
Ilyen szerek pl. a penicillinek, cefalosporinok, egyes helyi érzéstelenítők és a fenitoin nevű antiepeliptikum.
IKONOGRÁFIA
I-Fixált,helyhezkötött bőrelváltozások
1-

2-

3-

4-

5-

6-

7-

II-Az egész testfelületet érintő bőrelvátozások
1-Skarlátot utánzó kiütés

2-Csalánkiütés penicillin adagolás után

3-Szulfonamid utáni súlyos bőrbántalom

4-Vérlemezke hiányt utánzó bevérzéses gyógyszerallergia

5-Kanyarót utánzó kiütés

6-Rubeolát utánzó bőrtünetek

7-Vancomycin adagolás után
8-Vancomycin adagolás után
9-Csalánkiütés
1o-Csalánkiütés
11-Vancomycin adagolás után
12-Kortizon adagolás után jelentkező akne



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése