Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 12., szerda

BIZALMI SZERZŐDÉS SZÜLŐ ÉS GYERMEK KÖZÖTT

Bizalmi szerződés szülő és gyermek között


A bizalom nagyon fontos szerepet játszik a szülő-gyerek kapcsolatban. Normális esetben alapból adott a kölcsönös bizalom. De mi van akkor, ha az egyik fél visszaél a bizalommal? Egy írott, szerződésjellegű paktum segítheti a szülőket, hogy jobban bízzanak gyermekükben. Némi útmutató, hogyan kezdjen hozzá az egyezkedéshez.
A legtöbb szülő idegenkedik a gyermekével való egyezkedéstől vagy az igazi ”szerződéskötéstől”. A gyerekneveléssel foglalkozó szakértők szerint is van egy helyesebb és barátságosabb megközelítése a bizalom kivívásának. Azt javasolják a szülőknek, hogy kössenek „bizalmi szerződést” gyermekükkel.
Ez a szerződés nem igényel ügyvédet vagy más külső személyt, csak a szülőn és a kamaszon múlik. A legfontosabb, hogy leüljenek beszélgetni, és egyezzenek meg arról, hogy ki mit vár a másiktól. 
A szerződéskötés lényege, hogy a szülők és a tinik egyenrangú felekként beszélgetnek, és közösen megtárgyalják az ügyes-bajos dolgaikat. Nem alá-fölérendelt szerepben beszélgetnek, hanem kölcsönös tisztelettel és bizalommal.
Ugyan nem minden szakértő ért egyet azzal, hogy az ilyen jellegű „szerződések” jelentősen előmozdítanák a szülő-gyerek kapcsolatban feszülő ellentéteket, de bizonyos helyzetekben hasznosak lehetnek.
A szakértők azt tanácsolják, hogy a szerződés olyan legyen, mint egy keret, ami gátat szabhat a kihágásoknak. A szerződést jól látható helyen függesszék ki, hogy mindig emlékeztesse a gyermekét a közösen ltérehozott szabályokra.
Az írott szerződések rendkívül népszerűek manapság, és egyes szakértők szerint a kamaszok pozitívan tekintenek a kölcsönös megállapodással létrejött szabályokhoz, és alkalmazkodnak azokhoz. Ez nemcsak a tini, hanem a szülő számára is előnyös, hiszen közösen meg tudják beszélni a problémás dolgokat, és a gyerek is tartja magát a saját vállalt kötelezettségeihez. A kamasz pedig hamarabb és komolyabb ellenállás nélkül elérheti azt, amit szeretne, cserébe pár dologban engednie kell szüleinek.  

Szerződéskötés és biztonság

 

 

 

A bizalmi szerződés történhet szigorú, írott formában, a felek aláírásával ellátva, vagy kevésbé rideg keretek között, kölcsönös szóbeli megegyezés alapján. A hangsúly nem a formai dolgokon van, hanem azon, amit tartalmaz: vitassák meg az elvárásokat és engedményeket. Legyen szó arról, hogy a gyermeknek mennyi időt kell tanulással töltenie, vagy hogy milyen feltételek esetén használhatja a családi autót.

A tárgyalóasztalnál

Mint minden egyezkedésnél, ebben az esetben is fontos néhány szabályt betartani az eredményesség érdekében, főleg ha mindkét fél tartja magát azokhoz.
A tini és a szülők felelősségét mindenképp tisztázni és rögzíteni kell. Például a zsebpénzkérdését: a lényeg, hogy tanulja meg beosztani a rendelkezésre álló forrásokat. A szülő felelőssége, hogy a tini rendelkezzen a megfelelő keretösszeggel, de azt kérheti cserébe a gyermekétől, segítsen be a házimunkába a támogatásért cserébe. A dolog lényege, hogy a kamasz megtanuljon gondoskodni önmagáról, önállósodjon, és tudjon megfelelő döntéseket hozni a saját sorsával kapcsolatban.
A szabályok megszegéséért járó büntetés legyen mindig arányos a tett súlyosságával, és pontosan rögzítsék, hogy később ne vitázzanak rajta. Például ha a saját hibájából anyagi kárt okoz a gyerek, akkor azért nem a szülő fogja vállalni a felelősséget. A kamasznak kell ledolgoznia, megjavítania, kifizetnie az okozott kárt.
Fontos, hogy megadják egymásnak a kölcsönös tiszteletet, kezelje gyermekét egyenrangúnak, figyeljen oda rá. Legyen rugalmas, némi kompromisszumkészség mindig jól jöhe #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése