Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 10., hétfő

KITAPINTHATÓ NYIROKCSOMÓK

Kitapintható nyirokcsomók: fertőzés, gyulladás vagy daganat?

A nyirokcsomók megnagyobbodnak és fájdalmassá válhatnak, amikor a szervezet kórokozóval találkozik. Mikor van szó jóindulatú duzzanatról és mikor kell gyulladás vagy daganat gyanújával orvoshoz fordulni?
A legtöbb nyirokcsomó a nyakon és az alsó állkapocs alatt, a hónaljban, a has, mellkas és az ágyék környékén található, de a testben elszórva is fellelhetőek. Némelyikük közvetlenül a bőr alatt, mások mélyebben helyezkednek el. Alapállapotban lencse- vagy bab-méretűek, de fertőzés, gyulladás, daganatos elváltozás miatt 1-2 centiméteresre vagy ennél nagyobbra is megnőhetnek.

 

A nyirokcsomók megnagyobbodása fertőzés következtében

A nyirokcsomók leggyakrabban akkor duzzadnak meg, amikor a szervezet immunrendszere kórokozók támadása miatt védekezésbe lendül.
A nyirokcsomók immunsejteknek adnak otthont, amelyek száma a fertőzés, a testben kialakult gyulladás megsokszorozódik, és a nyirokcsomók megduzzadnak. A megduzzadt nyirokcsomók általában nyomásra érzékenyek, fájdalmasak.
A nyirokcsomók egyik feladata, hogy a test különböző részeiből hozzájuk áramló nyiroknedvet megtisztítsák a kórokozóktól, idegen anyagoktól és az elhalt sejtektől. A fertőzés helyétől függ tehát, hogy melyik nyirokcsomók nagyobbodnak meg: mandulagyulladás esetén például a nyaki nyirokcsomók, míg a láb sérülése vagy egy szexuális úton terjedő betegség következtében például a lágyéki nyirokcsomók duzzadhatnak meg.
A nyirokcsomók megnagyobbodása lehet szimmetrikus, ha a test mindkét oldalán ugyanúgy jelentkezik, vagy aszimmetrikus. Néhány fertőzés (például a Pfeiffer-féle mirigyláz) a test összes nyirokcsomójára hatással van.
A nyirokcsomók megnagyobbodását nem csak fertőzés, hanem autoimmun betegségek is kiválthatják.

A nyirokcsomók gyulladása

A nyirokcsomó-megnagyobbodás oka lehet a nyirokcsomó gyulladása, amit baktérium, vírus, gomba vagy parazita okozhat. A nyirokcsomó fájdalmas lesz, és a gyulladást láz, fáradékonyság, étvágytalanság kísérheti. Olykor a nyirokcsomó feletti bőr is kipirosodhat, és a fertőzésből tályog alakulhat ki. Ha a fertőzéses megbetegedés után a nyirokcsomók nem húzódnak vissza és fájdalmasak maradnak, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

 

Nyirokcsomó daganat

A nyirokcsomók megduzzadásának oka lehet daganatos, rákos megbetegedés, például leukémia (a fehérvérsejtek betegsége), a nyirokcsomókban megjelenő rákos áttét (metasztázis), de a daganatos megbetegedés magából a nyirokcsomóból is kiindulhat. A daganat tünetei általában eltérnek a fertőzés okozta megnagyobbodástól abban, hogy a daganat többnyire nem okoz fájdalmat, a csomó növekedése folyamatos, és az sokszor összenő a környezetében lévő szövetekkel.

 

Hogyan állapítják meg a nyirokcsomó-megnagyobbodás okát?

Az orvos kitapintja a nyirokcsomó keménységét, nagyságát, érzékenységét, és azt hogy a csomó külön áll-e vagy összenőtt-e a környezetével. Ultrahangvizsgálat vagy CT segíthet a mélyebben fekvő nyirokcsomók vizsgálatában.
A rosszindulatú, rákos megbetegedés kizárására az orvos biopsziát is végezhet: vagyis egy üreges tű segítségével mintát vehet a nyirokcsomóból érzéstelenítés vagy altatás mellett, amit aztán szövettani vizsgálatnak vetnek alá.
A szövettani vizsgálat fényében dönthetnek a nyirokcsomó műtéti eltávolításáról, vagy a sugárkezelés, kemoterápia szükségességéről.
Az esetek többségében szerencsére a nyirokcsomók megnagyobbodása teljesen jóindulatú sőt, szükséges a betegség leküzdéséhez, és a fertőzés megszűnésével elmúlik.
(WEBBeteg)


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése