Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 14., péntek

HALLOTTÁL MÁR AZ ÚJSZÜLÖTTKORI PATTANÁSOKRÓL ??

Hallottál már az újszülöttkori pattanásokról?


A pattanás nem csupán a serdülők és a felnőttek „kiváltsága”: a csecsemőknél is megfigyelhető. Ez a kellemetlenség serdülőkorban fordul elő legtöbbször, mégis észrevehetjük újszülött kisbabánk arcán is...


A faggyúmirigy megnövekedett aktivitása, és a szőrtüszők eltömődése okozza. Azonban az újszülöttek 30%-át is érinti ez a jelenség. Az „újszülöttkori pattanások” a csecsemő 3-4 hetes korában jelennek meg, és 6 hónapig is tarthat.
Ez a fajta pattanás a genetikailag hajlamos csecsemőknél jelenik meg, a terhesség ideje alatt, a szoptatáskor és a szülés után felszabadult anyai hormonok miatt. Az anyai hormonjainak „átadása” a csecsemőnek természetes folyamat. Ezek a hormonok körülbelül hat hónapig maradnak a csecsemő szervezetében. Pattanásokat és apró kiütéseket okozhatnak, azonban ezeket nem ajánlatos kinyomni, mivel nem súlyosak és nem hagynak sebhelyet maguk után.

Megjelenési formájuk többféle lehet: fekete vagy fehér kiütések, pirosas pörsenések, és ritka esetekben akár gennyes pattanások is lehetnek.
 Nagyon kevés kivételtől eltekintve a szülőknek nincs mitől aggódniuk, mert ezek a pattanások maguktól eltűnnek. A babaolajok és krémek használata nem javasolt, mivel ezek nem hatékonyak és akár súlyosbíthatják a kialakult helyzetet.
Egy másik probléma, ami a gyermekeknél jelentkezhet, a gyermekkori pattanások, amelyek a gyermek életének harmadik hónapjában jelennek meg. Ezek a pattanások nagyobb mennyiségben jelennek meg, mint az újszülöttkoriak, és tovább is tarthatnak. Ezek is maguktól, fokozatosan tűnnek el, körülbelül a gyermek hároméves koráig. Az ilyen fajta pattanások kialakulásának okai hasonlóak a serdülőkoriakéhoz, mivel ezeket is a szőrtüszők eltömődése és a faggyúmirigyek által nagyobb mennyiségben termelt faggyú okozza, ami a bőr felszínére kerül.

Abban az esetben, ha valóban hólyagok vagy gennyes pattanások jelennek meg a test bármely részén, forduljunk orvoshoz, mert csak kezeléssel lehet eltüntetni ezeket. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha a pattanások nem múlnak el maguktól a csecsemő hat hónapos kora után sem. Könnyű, kifejezetten gyermekek bőrére kifejlesztett gyógykészítményekkel orvosolható a probléma.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése