Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 1., szombat

AZ IFJÚKORÚAK PÁLYAVÁLASZTÁSA

Az ifjúkorúak pályaválasztása 
A tinédzser korban lévő gyermeknek pályaválasztásról dönteni korai. Ez úgy 17-18 évesen, vagyis ifjúkorban lehet aktuális.
Persze, vannak tinik, akik már jóval korábban kinyilvánítják valamiféle képességüket, és vannak, akiket a családi hagyomány és a maguk érdeklődése már kiskoruk óta egy bizonyos foglalkozás, életpálya felé terel.
Mindenesetre a legnagyobb hiba, amit a szülő, a felnőtt a pályaválasztás körül elkövethet, ha sietteti azt, és ő dönt a gyermek helyett.
Azok a szülők, akik egy bizonyos életpályától távol akarják tartani gyermekeiket, leginkább olyan pálya irányába terelik őket, amelyikre nekik nem sikerült eljutniuk. Ilyenkor rendszerint a szülő meggyőzése a legnehezebb: ő a beteg, de a gyermek mutatja a tünetet Nem ritkán tapasztalható, ha a szülő erőltetett kívánsága teljesül és a gyermek aszerint szerez képesítést, de néhány év múlva már más úton van, ha egyáltalán rátért. Márpedig nemcsak egyéni, társadalmi érdek is, hogy mindenki olyan munkát végezhessen, amelyik leginkább megfelel hajlamainak, adottságainak, természetének.
Az a szülői ambíció is romboló, amelyik a jó képességű gyermeket mindenképpen a csúcsra akarja taszítani. Az ilyen szülők lényegében az általános iskola első osztályától kezdve szinte megszállottan űzik, hajszolják csemetéiket a továbbtanulásra, a diploma megszerzésére. A diákok viszont nagyon megsínylik ezt az erőltetést, és esetenként nyíltan szembefordulnak szüleikkel, nem tanulnak szorgalmasan, vagy engedelmeskedve mégis végrehajtják a szülői óhajt, s közben lelkileg szinte belerokkannak.
Vannak olyan szülők is, akiknek (ideológiai) egzisztenciális meggyőződésük a fizikai és a szellemi munka nem azonos megbecsülése, s ezért azon vannak, hogy gyermekük ne fizikai, hanem szellemi dolgozó legyen. Vagyis a társadalmi munkamegosztásban az értelmiséghez tartozzon.
Elavulóban lévő szemlélet. Ma már a biztos megélhetés többoldalú képzést, szakismeretet igényel. A hagyományos fizikai munkát végzők rétege  a technika fejlődésével egyre keskenyedik.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése