Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. február 24., hétfő

SÉRÜLHET A TÚL SOKAT TÉVÉZŐ GYERMEKEK AGYSZERKEZETE

Sérülhet a túl sokat tévéző gyermekek agyszerkezete


Minél több időt tölt egy csemete a képernyő előtt, annál nagyobb az esély az agyszerkezetében bekövetkező változásra, mely a szerv ún. frontopoláris kérgét képező szürkeállomány gyarapodásával jár.
Japán kutatók 276, öt és tizennyolc év közötti gyermeket vizsgáltak meg, akik naponta 2-4 órát töltöttek a televízió előtt, kétórás átlaggal. Az MRI-vizsgálat kimutatta, hogy a legtöbbet tévézők frontopoláris kérgének szürkeállománya a legnagyobb – ez a régió az elülső, oldalsó részen található.
 A szürkeállomány arányának növekedése negatív változást jelent, hiszen alacsonyabb verbális intelligenciához köthető – tették hozzá a Szendai városában található Tohoku Egyetem munkatársai. A szakértők javaslata szerint a szürkeállományt a testsúlyhoz kell viszonyítani, és aránya gyermekkorban visszaszorul, hogy növekedhessen az agyműködés hatékonysága.
 „A legmagasabb IQ-val rendelkező kisgyermekek szürkeállománya elképesztő ütemben ritkul” – jegyezték meg a tanulmány szerzői, akik kiemelték: bizonyos tevékenységek befolyásolhatják a folyamat ütemét.
 Korábbi kísérletek során megfigyelték, hogy a hangszeren történő játék fejleszti az agyat, ami azonban nem mondható el a passzív tévénézésről.


A japán kutatók aláhúzták, hogy a televízió és az agyszerkezet kapcsolatát mindezidáig senki sem tanulmányozta, noha a mostani tanulmány konklúziója szerint „a tévénézés közvetlen vagy közvetett módon összefügg a gyerekek neurokognitív fejlődésével, így a felnőtteknek tisztában kell lenniük a lehetséges következményekkel”.
 A Cerebral Cortex című szakfolyóiratban megjelent értekezés alapját képező kísérlet során a megfigyelt gyermekek között csaknem egyenlő volt a fiúk és lányok aránya.
 A tévénézés és az agyszerkezet hátrányos változása között ugyan összefüggést lehetett megállapítani, ám ez statisztikai együttjárás volt, nem pedig ok-okozati viszony.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése