Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 5., csütörtök

KISMAMA-BLOG-NORMÁLIS ÉS KÓROS SZÉKLET

NORMÁLIS ÉS KÓROS SZÉKLET A

GYERMEKNÉL

A mindennapi orvosi tevékenységem során meggyőződtem arról hogy kevés szülő tudott értékelhető adtokat adni e gyermek székletéről,annak formai fizikai jellemzőiről.Pedig ez a tény nagy segitséget nyujthat a vizsgáló orvosnak abban az esetben ha egy emésztőrenszeri megbetegedésről van

Az alábbiakban igyekszem leirni csecsemőkortol kezdve a normális és kóros székletek jellemzőit egyeseket képes illuszttrációval.

1-A magzat béltartalma a –zöldesfekete –Meconium-vagy a magzatszurok.Epét,enzimeket,hámsejteket,a bélcsatornába kiválasztott nyálka maradványait tartalmazza.Első üritése néha már a magzatvizbe következik be.A mecónium ürités megállapitása fontos-ha 24 belül nem észleljük,fejlődési rendellenesség lehetősége vetődik fel.

A táplálás megindulásával-néhány napos átmenet után-megjelenik a női illetve tehéntej táplálásra jellemző széklet.

A NORMÁLIS SZÉKLET-

A szopós csecsemő naponként2-4 –szer ürit aranysárga, kenőcsös kissé savanykás szagu székletet.Előfordulat hogy zsirosabb anyatej esetén vagy konsztitucionális okokból naponta csak egyszer ,esetleg másnapontavan székelás,vagy az átlagosnaál 1-3-mal gyakoribb a székürütés. Ha csecsemő általános állapotát mindez nem befolyásolja normális állapotnak kell tekinteni.

A mesterséges táplálék a tápanyagok mennyiségi és minőségi

összetételének megfelelően megváltoztatja a csecsemő székletének konzisztenciájának ,szinét,szagát és mennyiségét.Ez abból adódik hogy a fő tápanyagok jellenzően hatnak a bél kémiai minőségére, egyes szines tápanyagok/főzelék/pedig megtartják eredeti vagy ahhoz közelálló szinüket.

Igy a krisztaloid szénhidrátok az erjedéses folyamatokat,a fehérjék a rothadást fokozzák,mig a zsirok a túlsúlyban lévő folyamatot erősitik.

Ezért normális összetételü mesterséges táplálékon tartott csecsemő,formált,kissé bűzösebb,barna szinü és az anyatejesnél nagyobb mennyiségü székletet ürit,naponta 1-3 alkalommal.

A széklet szinében,konzisztenciájában elég gyakoriak az eltérések.Előfordulnak higabb vagy darabosabb,zöldes,kissé nyálkás székletek is-ez nem rendellenes-4-6 hét után gyakori a székrekedés amikor is cak 2-3 naponként van széklet.Nem kezelendő.-Egy év után a felnőttáhez hasonló székletet ürit a gyermek.

-A KÓROS SZÉKLET-

Ha a táplálékok krisztalloid szénhidrát irányába tolódik el,vagy fehérje és zsir hiény mutatkozik/lisztártalom/savanyú vegyhatásu,erjedéses habos székletet ürit a csecsemő/4-6 alkalommal/ami a glutealis tájékot felmarja,gomba telepedésére teremt lehetőséget.Ha eltulzott a fehérje és zsirbevitel/tejártalom/a főzelék tulzott dusitása sajttal,túrüval,tojással,huspéppel/a rothadásos bűzös széklet bogyószerüvé válik,és az ugynevezett –alkáli szappan –keletkezikamit a csecsemő ritkán ürit.Igen jellemző lesz a pelenkéról leguruló/kecske széklet/,miközben a vizelet csipős,ammónia szagu.

A –HASMENÉSES SZÉKLET-JELLEMZŐI-

-Mennyiségi szempontból jellemző a mennyiség megnő,az ürités gyakoribb függően az eset sulyosságától és megváltozik a külleme-hol,vizes,nyálkás,nyálkás-gennyes,véres,véresen erezett/entro-invaziv széklet/A jelentős mennyiségü zsirt tartalmazó széklet-lebeg az éjjeliben a viz felszinén.

A hasmenéses székletre jellenző a végbélkörüli gyulladása a bőrnek.

-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése