Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 15., vasárnap

KISMAMA BLOG-MIT TEGYEK

Mit tegyek, ha gyermekem 4-5 hónapos korára késznek tűnik a szilárd ételek fogyasztására?

A 4-5 hónapos csecsemők néha különösen szeretnének részt venni az étkezésben, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy felkészültek a szilárd ételek fogyasztására – leggyakrabban ezt csak az a fejlődési szükséglet vezérli, hogy azt tegyék, amit mások csinálnak. A kutatások azt mutatják, hogy sok egészségügyi előnye van annak, ha minden kisbaba hozzátáplálásának megkezdését legalább hat hónapos korig késleltetjük, nemcsak azokét, akik még nem érdeklődnek az étkezéseink iránt.

Sok módja van annak, hogy kisbabánk számára lehetővé tegyük az étkezéseken való részvételt anélkül, hogy szilárd táplálékkal kezdenénk etetni őt:

Hagyjuk, hogy a családdal üljön az asztalnál – ölben, pótszékben, vagy etetőszékben.

Adjunk a babának egy pohár vizet, vagy lefejt tejet. A kicsi szórakoztathatja magát étkezés alatt, miközben megismerkedik a pohár használatával. 30-90 ml víz elegendő lesz (gyakran egész napra). Sok anya csak vizet használ, vagy egy kevés anyatejet, nehogy elvesztegesse a „folyékony aranyat”, miközben gyermeke a pohár használatát tanulja.

Ajánlja fel a babának, hogy igyon az Ön poharából közvetlenül, vagy szívószállal. Még akkor is, ha a baba még nem jött rá a szívószál használatának módjára, tehet egy szívószálat a vízbe, befoghatja a tetejét az egyik ujjával, felszívva ezzel egy pár cseppnyi vizet, és a szívószál alsó végéből megitathatja a kicsit a vízzel (vegye el az ujját a szál felső végéről, ha az alsó már a gyerek szájában van).

Adjon a babának kanalat, poharat, tálat és más biztonságos evőeszközöket, hogy játszhasson azokkal étkezés alatt.

Adjon a kicsinek egy jégkockát (ha az alakja és a mérete biztonságos a számára), vagy jégdarabkákat, hogy játszhasson velük.

Adjon gyermekének anyatejből készített fagylaltot, vagy kásás, fagyott anyatejet, hogy megehesse kanállal.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése