Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 15., vasárnap

HOGYAN SZOKTASSAM AZ ÉJJELIRE

HOGYAN SZOKTASSAM AZ ÉJJELIRE

Arról, hogy a csecsemő a modernkori hiedelmekkel szemben képes kontrollálni a záróizmait, mégpedig az ellazításukat. Az eldobható pelenka világában erre a legtöbben csak legyintenek, hogy butaság, de mégsem az. Ha a babát kicsi korától kezdve rászoktatjuk arra, hogy a dolgát ne véletlenszerűen a pelenkába végezze, hanem egy bizonyos testhelyzetben egy bilibe (illetve bili gyanánt használt bármiféle alkalmatosságba), akkor gyorsan megtanulja a testhelyzetet összekötni az ürítés eseményével.

A testhelyzet mellett egy hangjelzést is használunk, ami szintén segít az asszociáció kialakításában. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a babát pl. guggoló helyzetben tartjuk — egy-egy kezünk a két combján, a háta a mi hasunkra simul —, a bili fölé tartjuk, azt mondjuk, hogy “psssss”, mire a baba pisil és/vagy kakil egyet. Ahogy nő a baba, a pisilést és a kakilást szét lehet választani. Ha ezt napjában elég gyakran megtesszük, akkor a babának úgymond nem marad semmije, amit a pelenkába ereszthetne, hanem száraz marad. A gyakorlatban ezt persze nem könnyű tökéletesen kivitelezni, hiszen főleg a kicsi babák rengetegszer pisilnek keveset, és sokan igen gyakran kakálnak. De ahogy nőnek, ez lassan átvált ritkább de nagyobb mennyiségekbe.

Miről nincs szó?

Nincs szó erőltetett biliztetésről a szó "hagyományossá" vált értelmében. Nincsenek elvárások, szemrehányások, büntetések. Egyszerűen felajánlunk egy lehetőséget, amelyet a baba elfogad, ha kedve van. Ha nem, akkor nem. Később újra próbálhatjuk.

Szobatisztaság?

Azt hiszem sok gyermekpszichológus gyomra összeugrik a bababiliztetés hallatán. Egyrészt azért, mert nekik is azt tanították, hogy 2-3 éves kora előtt a gyermeknek sem a záróizmai, sem a lelke nincsen felkészülve a tudatos ürítésre. Másrészt pedig azért, mert ugye a szobatisztaság nem azt jelenti, hogy gyorsan a baba alá dugjuk a bilit, amikor látjuk, hogy elkezdi végezni a dolgát.

Az első dolgot illetően tévednek. Lehet, hogy nincsenek teljesen kifejlődve a záróizmok, és a visszatartás még nem lehetséges, de az ellazítás működik. Bárki kipróbálhatja otthon, és látni fogja, hogy a baba képes ellazítani a záróizmokat. A lelki éretlenség kérdése sem ilyen egyértelmű: rengeteg baba van, akik gyakorlatilag problémamentesen válik tudatosan szobatisztává a bababiliztetés módszerével, akár már 1,5 éves korban. Tény viszont, hogy szintén sok babánál fordulnak elő átmeneti ún. sztrájk időszakok - nem tudjuk mindig pontosan, hogy ezek honnan erednek.

A második dologgal egyetértek: a szobatisztasághoz több kell, mint egy szimpla asszociációs kondicionálás. Nem is állítja senki, hogy a biliztetett babák szobatiszták ebben az értelemben. Viszont igenis elvégzik a dolgukat, ha segítünk nekik a testhelyzettel/hangjelzéssel. Ebből aztán fokozatosan kialakul a valódi tudatosság, belenőnek abba, hogy a bili mire való, tudják, mi az, hogy pisi, kaka. Sokaknál viszonylag fennakadásmentesen zajlik a dolog, és szép lassan áttérnek a félig tudatosból a teljesen tudatos fázisba, amely már valós szobatisztaság. Van, aki 16 hónaposan mindig jelez, ha kell neki, illetve magától bilire ül és oda végzi a dolgát. Van, aki két éves, mire maga kezd jelezni, de segítséggel (emlékeztetéssel) egész nap száraz marad. És van, aki bár tudatában van az ürítésnek, akár hónapokon át „sztrájkol”, és csak a saját maga választotta helyszíneken és időpontokban végzi a dolgát. A módszer célja nem az, hogy versenyezzünk, hogy ki lesz előbb szobatiszta. Egyszerűen csak az elejétől kihasználjuk azt, amit a baba tud, a többi pedig ebből alakul ki.

Miért csinálja a baba?

Sok babánál megfigyelhető, hogy szívesebben is végzik a dolgukat így bilibe, mint pelenkába, főleg a kakálást. Vannak babák, akiknek mindegy, pelenka vagy bili. A könyvekben/fórumokon gyakran azt olvasni, hogy a baba ösztönösen nem szeret a magára piszkítani. Nálunk ez például nem volt érzékelhető. Aztán vannak babák, akik hordozókendőben nem pisilnek be, nálunk ez sem volt így. Talán ez is felhígult, mióta a természetes szelekció takarékra került az orvostudomány/technológia stb. eredményeképp.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése