Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 12., hétfő

A MÉZ A TERMÉSZET AJÁNDÉKA

A méz a természet ajándéka

Minden nap egy kis kanál méz, és az egészség otthonába költözik!

MÉZ: a világ egyik leghasznosabb anyaga

A méz a természet alapvető, édes, természetes kincse. A tömény méz olyan csodálatos természetes antibiotikum, melyben nem képesek az élesztőgombák és a mikroorganizmusok sem elszaporodni, így a méz nem romlik meg. Méz az egyik legjobb táplálék a világon, mert nem csupán egészséges, hanem akár gyógyhatású is lehet, amellett, hogy nagyon jó ízű. A méhek munkájának a haszna, a méz az emberek számára egy ideális táplálék és természetes immunerősítő. Van, aki úgy gondolja, hogy a méz csak egy nyalánkság, egy folyékony természetes édesítő. Pedig a méz annál sokkal többféle funkciót is betölthet: összetevői a bőrt puhítják, az immunrendszert erősítik, a nyálkahártyát fertőtlenítik.
- A mézről szokták említeni, hogy nagyon édes, ám cukrai természetes cukrok, melyek a gyümölcsökben találhatóak, s ezeket a cukrokat, a méz természetes cukortartalmát a szervezet sokkal jobban tolerálja, mint a kristálycukrot. A méz édességét olyan fruktózok, növényi cukrok adják, melyek tisztán, könnyedén, az emésztőrendszerben kíméletesen felszívódnak.
-A méz továbbá nemcsak édes ízű, savas is egyben. Szerves savai hozzájárulnak az étvágy, az emésztés normális működéséhez. A méz 190 féle anyagot tartalmaz (többek között 19-féle aminosavat, 33- féle ásványi anyagot, 11- féle vitamint, enzimeket. A mézet minden korban a leg csodálatosabb természetes gyógyító anyagnak tartották és élvezeti értékét is nagyra becsülték.
-A méz rengeteg a szervezetünk számára fontos és az egészségünk szempontjából elengedhetetlen anyagot tartalmaz: 76%-a cukrot ( 40% gyümölcscukrot és 36% szőlőcukrot) 7% más fontos anyagot ( vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, proteineket, aminosavakat) és 17% vizet. Erről a vízről érdemes tudni, hogy a növények által többszörösen árszűrt természetes teljesen tiszta vízről van szó. A tudomány a mézet tartja és a virágport az egyetlen olyan természetes tápanyagoknak, amely minden a szervezet számára létfontosságú anyagot tartalmaz.


A méz összetétele:

Glükóz és fruktóz keveréke nagy arányban, emellett tiszta víz, szénhidrát, C és B1, B2, B3, B5, B6, vitaminok, réz, magnézium, kálium, nátrium, cink, vas, mangán, foszfor, kalcium. Emellett a méz természetes antioxidánsokat is tartalmaz.

Miért is olyan értékes anyag a méz?

A méz tele van energiával, 1350-1450Kj energiát tartalmaz 100g méz. A méz serkentően hat az izmok és a szív működésére, emellett pozitívan befolyásolja az emésztőrendszert is. A méz csökkenti a vérnyomást, gyógyító hatása van nemcsak a légúti megbetegedéseknél, hanem a méz a májbetegségek esetén is jótékony hatású.
A méz hatása az ember egészségére rendkívül sokoldalúan hasznos.
- Kitűnő édesítőszer a méz, tea, gyógytea ízesítésére a legideálisabb édesítőszer, amellett, hogy mézes receptek serege készült az évszázadok során mézes süteményekre, különböző mézzel készült fogásokra. Mézzel a gyógyteák egészségjavító hatása többszörösére fokozható.
Természetes antioxidánsokban rendkívül gazdag a méz, az egészségében és a baktériumok, vírusokkal szembeni védelem terén alapvető fontosságúak. A szervezetben keletkező szabad gyököktől védenek, ezért nagy mennyiségben kell bevinni őket a szervezetbe a táplálkozással. A méz a szabadgyökök elleni védelemre elsőrangúan jó, napi fogyasztásával betegségek tucatja előzhető meg. Méz azért ennyire hatékony a mikrobák ellen, mert összetevői, például az alacsony pH–tartalma, valamint a szerves savai ellenséges közeg a vírusok, baktériumok számára. A méz ekképp a vágásokra, horzsolásokra, égési sérülésekre nagyon jó.

A méz kezelése és fogyasztása

A méz olyan élelmiszer, melynek naponta rendszeresen fogyasztva érezhető legjobban pozitív hatása. A méz naponta fogyasztva növeli legjobban az ellenálló képességet, erősíti a szervezetet. Betegség kezelésére önmagában nem elegendő a méz, de bizonyítottan hasznos benne és gyorsítja a gyógyulást.
A méz nagyon jól kombinálható élelmiszerekkel, mézes receptek ezrei közül válogathatunk világszerte és a mézes receptek elég jelentős része sok száz éves, valamelyik pedig több ezer éves (mint ahogy a méhsernél és a mézbornál láthatjuk). A méz alapvető tulajdonsága, hogy bármilyen italban nagyszerűen helyettesíti a cukrot és kihozza az ital karakterét is ízében; a mézes sütemény pedig sokkal tovább puha és ehető állapotú, mint a cukros, akár évekig eláll.

Hogyan készítik a méhek a mézet?

A mézet a méhek a virágok nektárjából gyűjtik össze, ami a mézelő növények virágjában a nektármirigyében képződik. Szorgos méheink a virágokból nektárt és virágport gyűjtenek össze, de csak a nektárból készítenek mézet. A virágport a hátsó lábukon található "kosárkában", a nektárt pedig a mézgyomrukban hordják a kaptárba.
A méhecske kirepül a kaptárból nektárt keresni és mielőtt elindul az oda útra elegendő mézet szív fel a mézgyomrába, ez ekkor a tank funkcióját látja el. Megérkezvén a legelőre, ami egy tíz kilométeres sugarú körben kell legyen a kaptártól elkezdi a gyűjtő munkát. Virágról virágra szála addig keresgél, amíg meg nem telik a mézgyomra, ez ekkor a bevásárló kosár szerepét tölti be, majd elindul hazafelé. Már az úton elkezdi keverni a nektárhoz azt az enzimet, aminek segítségével ez a magas víztartalmú növényi nedv a nektár végül mézzé érlelődik. Mézgyomra nem azonos az emésztő gyomrával, a gyűjtés során abból soha nem kerülhet a kaptárba semmi, amit a méhek előállítanak az midig teljesen tiszta, steril anyag. Hazaérkezvén a híg nektárt bele tölti a lépek sejtjeibe, majd a benti munkások veszik kezelésbe, egyik sejtből a másikba teszik, eközben egyre több enzimet adagolnak hozzá, a népesség másik része szárnyaival légáramot keltve, kiszellőzteti, a felesleges vizet besűrítik a nektárt. Fiatalabb méhek feladata, hogy a levegőt áramoltassák a kaptáron át, ezzel felgyorsítják a víz elpárolgását a nektárból. Egy kaptárt megfigyelve, látható, hogy a bejáratának egyik oldalán egy csoport méh befelé áramoltatja a levegőt a szárnyaival, míg a kaptár másik oldalán a méhek ellentétes irányban mozogva kifelé áramoltatják a levegőt. A kaptárban vannak a ventilátor-szerű szárnymozgásokkal dolgozó méhek, melyek szintén a levegő áramlásán dolgoznak. A nektárt, a méz alapanyagát a méhek azért szárítják ki, hogy sokáig elálljon. A kellőképpen kiszárított nektár miatt a méz is nagyon tartós, az egyik legtartósabb élelmiszer a méz, az egyiptomi fáraók piramisaiban például mézet is találtak, ami nem volt megromolva.
A folyamat végére átérlelődött a növényi nedv mézzé és a sűrű csodálatosan aromás, gyógyító kincsüket a sejtekben elraktározzák, viaszfedéllel lepecsételik. A méhész innét tudja, hogy a méz érett, lehet pergetni, amikor a lépek felszínén nagyrészt lepecsételték a mézet a méhek. Amikor ebből sokat lát a szakember, táncot jár a lelke a gyönyörűségtől. Ahhoz, hogy egy kilogramm mézet összegyűjtsenek, a méhek annyi utat tesznek meg, mintha többször körbe repülték volna a földet, ezért fontos, hogy egészséges és népes családok gyűjtsenek. Az szép népes egészséges család kaptárában több mint 60 ezer méh dolgozik.
Kiemelten fontos, hogy a méznek nem szabad megromolnia, különben a méhek sem ehetnék hónapokon át a készletet. Alapjában véve a fölösleges víztartalom elpárologtatása során a répacukor két különböző cukor összetevőre, vagyis szőlőcukorra és gyümölcscukorra bomlik le a mézben. A folyamat hatására a méz túlságosan töménnyé válik ahhoz, hogy az élesztők és más mikroorganizmusok szaporodni tudjanak a mézben.

Méz alapanyaga, a nektár a cukrokon kívül, nagyon kicsi mennyiségben egyéb vegyületeket is tartalmaz, ezek más-más ízt és illatot adnak az eltérő fajtájú mézek számára. Egy nyár alatt a méhek sok száz virágfajból gyűjtenek nektárt, viszont egyes időszakok során csak egy, vagy csak pár fajból gyűjtenek nagy mennyiségben nektárt a kaptárukba a mézhez, ebből lesznek a különböző karakterű fajta mézek, melyek nyárról nyárra különböző színűek, állagúak is lehetnek egy fajtán belül. Ha a méhészek az ebből a nektárból való mézet begyűjtik, a méz ízét és a színét az adott növény határozza meg.

A méz széleskörűen hasznos és finom természetes táplálék, mely többféle létfontosságú anyaggal támogatja az emberi szervezetet. A méz erősen véd a baktériumoktól, természetes antibiotikum, javítja az emésztést, a májat védi, a vízkiválasztást egészségessé teszi. A méz rendszeres fogyasztása erősíti az izmokat is, nyugtató és enyhe hashajtó hatású. Külsőleg alkalmazva a méz sebek kezelésére, fertőtlenítésére is alkalmas. Az egyik leghasznosabb természetes táplálék a méz, s sokféle ízben sokféle virágzatból származva változatos is édes íze.
Az emberiség már az őskorban is előszeretettel fogyasztotta a mézet, amit bizonyít egy 16 000 éves sziklarajz Spanyolországban, ezen egy lépes mézet gyűjtögető ember látható. A méz sikere töretlen volt mindig: sumérok, az egyiptomiak, görögök és rómaiak, de a germánok is, már az ókorban életelixírként tartották számon. A középkori patikáriusoknál a méz már egy csomó betegség ellen gyógyszerként kapható volt. Már akkor megtapasztalták a méz nagy vitamin és ásványi anyag tartalmának egészségvédő hatásait. A méz valóságos áldás a szervezetnek.


Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a termelői méz iránti hazai kereslet. 1kg méz előállításához, három és fél millió virág látogatása szükséges, ezért a méhek munkáját a természet védelmével is támogatni kell. A méz előállítása a megporzással is társul, ezáltal a méhek több milliárd forint értékben járulnak hozzá a növények szaporodásához, így élhetőbb, egészségesebb környezetet, élővilágot segítenek kialakítani. A méz már a kezdetek óta az ember számára alapvető természetes egészségvédő szer.
-Gyakori kérdés az, hogyan születnek a fajta mézek, honnét tudja a méhész, melyik virágra szállt a méhecske. A méhek számára nem lehet megmondani, hogy a virágzáskor csak bizonyos virágokat látogassanak, de nagyon okos lény, mindig arra a növényre száll rá tömegesen, amelyik a legtöbb nektárt adja, amelyikről a legkevesebb energiával tudja begyűjteni kincsét. Természetesen jár másik virágokat is, de döntően arra megy, ami a legtöbbet adja az éltető nedűből. Mikor megkezdődik a virágzás, például az akácé, akkorra ki kell pergetni az előző mézet és keretek várják a frissen bezúduló nektárt, mire véget ér a virágzás a nektár sűrű ízletes mézzé érik, és azonnal ki kell pergetni a mézet. Ez garantálja, hogy ne gyűjtsenek bele másik növény mézét. A következő legelőre megint üres mézes keretekkel kezdődik a vándorlás, csak annyi méz van a kaptárakban, amennyi a család ellátásához kell, de ez azokban a keretekben foglal helyet, amelyiket csak a család használ, pergetéskor ezekből nem vesznek el mézet. Így születik a fajta méz, mert a méheknek mindegy volna, mit gyűjtenek, ők a téli eleségért dolgoznak, a méhészek szorgos munkájának köszönhetőek a különböző finomabbnál finomabb fajtamézek.

A méz jótékony hatásairól bővebben:

Gyermekkorban a testi fejlődés meghatározza a felnőtt életminőséget, felnőttkori képességeket is, ilyenkor segíthető a legjobban a fejlődés, javíthatóak a kezdődő hibák is.
A méz ezen a téren nagy segítség, mivel a gyermek egészséges testi működését a méz nagyban elősegíti, jó irányba viszi, jó irányban tartja a testi fejlődést.
A gyermekkorban nagyon gyakran előforduló betegségek leküzdése, megelőzése céljára pedig a legnagyobb mértékben hat, azonnali energiát ad.
A méz segíti a gyógyulást, a légúti megbetegedéseket emellett egészen egyedülálló módon gyógyítja. A méz a gyermekek számára az egyik leginkább hasznos táplálék. Az ember életének legfontosabb időszaka, amikor a test növekszik, fejlődik. Ilyenkor kell legjobban erősíteni a szervezetet: a méz erősíti a csontokat és a szívet. Betegségekkel szemben, az ellenálló képesség nagymértékben növelhető, ha a gyermek rendszeresen mézet fogyaszt, ez különösen annak tekintetében fontos, hogy a gyermekközösségekben (óvoda, iskola) a felső légúti megbetegedések a leggyakoribbak és méz fogyasztásával fele annyit hiányzik a gyerek az iskolából.
Hazánk területén már a honfoglalás előtti időben is számosan voltak, akik méhészettel foglalkoztak az itt élő lakosságból. A kárpát-medencébe érkező magyarok megtanulták és folytatták a méhész mesterséget. A méhészek munkájáról az első magyar írásos emlék 1370-ből való, ebben királyi méhészetről olvashatunk. A méheknek nemcsak a mézet, hanem a világításhoz a viaszt is köszönhették az emberek. A mézből mézeskalács, mézbor, mézsör készült, emellett természetesen sütemények, bor ízesítésére is használták. A cukoripar kialakulása előtt a méz volt az egyetlen édesítőszer. A 17. század során az új világításra használt anyagok (olaj, paraffin) és az egyre növekvő méreteket öltő cukorfinomítási módszerek miatt a méhészet háttérbe szorult, ám manapság ismét kezdi visszafoglalni méltó helyét a méz a táplálkozásunkban. Napjainkban a méz az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóelemévé vált újra úgy, s még jobban, mint ahogy régen volt.

Egészen különleges jótékony tulajdonságok:

A méz több mint háromszáz változatban ismert, s ezek színük, ízük alapján eltérőek. Leginkább a méz sajátosságokat az alapul szolgáló virágok nektárja alakítja ki.
A mézben lévő hormonok, mint a szívműködést, vérkeringést szabályozók játszanak szerepet, óvják a vesét és a májat.
A legújabb kutatások szerint vérnyomást csökkentő hatásuk is van, s fékezheti a rák elterjedését a szervezeten belül. A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. Nagyon sok veszedelmes baktériumot legyőzhetünk csupán méz fogyasztásával, vagy rákenésével a sebes területre. A méz ma is alapvetően fontos tápanyag. A méz a terhes anyák, csecsemők, kicsi gyermekek táplálásában nagyon hasznos. A méz rendszeresen fogyasztva a teljesítmény növekedését, az egész szervezetnek jó kondíciót, betegségekkel szembeni ellenállóságot ad.
A mesterségesen előállított édesítőszerekkel szemben, a méz kizárólag természetes cukrokat tartalmaz, eddig több mint 180 féle hasznos hatóanyagot találtak meg a méz összetevői közt. Igaz, hogy a méz hatóanyagai közül néhány, például a vitaminok, csupán kis mennyiségben találhatóak meg a mézben. Sokkal fontosabb szerepük a méz fogyasztás szempontjából az ásványi anyagoknak van, így a vasnak és a nyomelemek számára. A méz nyomelem összetevői közül a króm hozzájárul a cukor egészséges feldolgozásához, így szabályozza a vércukorszintet is. Ez az egyik legfőbb oka annak, amiért a méz könnyebben emészthető a répacukornál.
Megtalálhatók a méz összetevői között a szervezet számára elengedhetetlen nyomelemek:
Kalcium, nátrium, foszfor, klór, magnézium, jód, kén, vas, réz, kobalt, cink, kadmium, mangán, alumínium… stb. A méz e nyomelem összetevői nagyon fontos szerepet játszanak az életfolyamatok terén. A legtöbb féle vitamin, kisebb mennyiségben ugyan, mint a nyomelemek, de megtalálható a mézben. C-, A-, E-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12 vitaminok eltérő arányban vannak a méz összetevői közt. Egy kanál méz a nyelvre az idegrendszerre nyugtató hatással van, ezzel együtt új erőt ad a kimerült szervezet számára. Egy csésze meleg tej, egy teáskanál mézzel összekeverve és rendszeresen fogyasztva megvéd a fertőző betegségektől.
Egy borsónyi méz szétkenve az arc bőrén, a bőrt puhává és bársonyossá teszi, persze le kell mosni a mézes pakolást. Már az ókori egyiptomiak is kenőcsként kenték a testre a mézet, sebeket gyógyítottak vele, a sebek így nem fertőződtek el. Ennek oka is bebizonyosodott: a méz nagyon sok káliumot tartalmaz, emiatt hatékony baktériumölő. A méz cukortartalma magas, egyötöd vízből és négyötöd gyümölcs- és szőlőcukorból áll, pH-értéke alacsony, szerves savtartalma viszont, ami elsősorban citrom- és almasav, igen nagy. A római gladiátorok is általános fizikai erejük növelésére, fogyasztottak mézet.
A méz kiemelkedően alkalmas az egészség megőrzésére:
A méz propolisszal vagy virágporral kiegészítve, egy-egy hétköznapi megfázás gyógyulásidejét töredékére tudja csökkenteni! A méz a legyengült szervezet, idősek szervezete számára nagyon könnyen emészthető, könnyen hasznosul a benne lévő energia és hatóanyagok.
A méz fekvőbetegek számára, műtét után levők számára nemcsak az erőnlétet biztosítja, de az emésztést is természetes úton fokozza. Baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatású, ezért a méz a megfázást, légúti betegségeket máshoz nem hasonlítható módon kúrálja.
A méz gyors felszívódása lehetővé teszi, hogy a nagyon fáradt, akár súlyos betegek is, valamint dohányosok frissességet, energiát kapjanak azonnal a méz fogyasztásával.
A méz nagymértékben regenerálja a májat is, a méz, elfogyasztva erősítheti testünkben a méregtelenítési folyamatokat, a szívet és vérkeringést is erősíti a méz. Alkohol betegeknek nagyon jót tesz, alkoholról, dohányzásról leszokóban levők számára is a méz nagyon hasznos, elősegíti a leszokást. A méz javítja a betegek étvágyát emellett. A nehéz munkát végzők számára nagy segítség lehet a méz, mert a méz gyorsan és egyedülállóan táplálja az izmokat, növeli a testi erőt. A méz segít leküzdeni a fáradtságot. Aki nagy megterhelés alatt áll, hasznára lehet a szellemi és fizikai felfrissüléshez a mézfogyasztás.
A méz segít termelni az oxigén szállításáért felelős hemoglobint a vérben, ezzel javítja a test oxigénnel való ellátottságát.
Egy db tojással megegyező súlyú méz a tojás energiatartalmának a többszörösét bejuttatja fogyasztáskor az izmokba.
A baktériumok számára a méz teljesen barátságtalan közeg.
Pontosan a kis víztartalom és a nagy ásványi anyag és nyomelem tartalom miatt. Ebben rejlik a méz legnagyobb haszna: már az ókori egyiptomiak is mézből készítettek kenőcsöt, amit a sebekre kentek. A mézes teának a megfázás elleni hatását szerencsére már minden gyerek ismeri. Arra mindig figyelni kell, hogy a méz nem keverhető forró italba, nem szabad együtt főzni a teával, mert elillannak a méz hatóanyagai. A méz legfontosabb tulajdonsága, hogy a szervezet rengeteg energiát nyer belőle. A Mount Everest-nek, a világ legmagasabb pontjának első meghódítója, Sir Edmund Hillary is vitt magával az expedícióra egy üveg mézet a hátizsákjában. Bár elsősorban a magas cukortartalom miatt, de kísérletekkel bebizonyították, hogy a cukor magában sokkal gyengébben hat. Azt tudni kell, hogy a legjobb méz sem helyettesíti a gyümölcsöket és a zöldséget a táplálkozásban.

A méz, legkézenfekvőbb funkcióját tekintve, kiváló édesítőszer,édesítésre használva sokkal egészségesebb, mint a kristálycukor, pláne a mesterséges édesítőszereknél sokkal egészségesebb, (mint mondjuk a szacharin vagy az aszpartám, melyek a szervezet számára idegen anyagok).A szóba jöhető természetes édesítők közül a méz még gazdaságos is, ha egyéb előnyeit nézzük, melyekkel sokszor orvosságokat tesz szükségtelenné az alkalmazása bizonyos betegségekben (mint pl.: a meghűlés). A nádcukor még szóba jöhet ugyan, mint modern cukorhelyettesítő, természetes édesítőszer, amely egészséges is, viszont ennek nincs gyógyhatása, a méznek viszont van, emellett a méznek utánozhatatlanul finom az íze, ami minden vele készült süteményt hagyományosan finommá és aromássá tesz. A méz egyszerű, természetes szerkezetű cukrai könnyen és gyorsan felszívódnak és a répacukorral ellentétben nem okoznak az érfalakban problémákat (mint pl. az érelmeszesedés), amely nagyon nagy arányban a répacukor fogyasztásnak tudható be.
A méz hasznos cukrai nem raktározódnak a szervezetben, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy azok is cukrok, még ha természetesek is, cukorbetegek erre vigyázzanak. A mézben megtalálható természetes savak javítják az emésztést és fokozzák az étvágyat.
Összehasonlításképp az 1 kg mézben lévő tápanyag egyenértékű 50 tojás hasznos összetevőivel, 25 banánban lévő vitamin - és ásványi anyag - tartalommal, 40 db narancs megevésével, vagy 1,6 kg marhahússal.
Az ülő munkát végzőket háromféleképpen is segíti a rendszeres mézfogyasztás:
Az ülő munka következtében lelassul, illetve beáll az anyagcsere: enyhén hashajtó hatású a méz, de ez egyáltalán nem hasmenést jelent, hanem egészséges, napi székletet, tehát a méregtelenítés normalizálódik a használatával. Ülő munkát végzőknek is a méz fogyasztható önmagában, vagy gyümölcsökkel keverve nagyon finom. A szellemi munkában kimerült agyat nagyon hamar kiválóan felfrissíti a méz. A sok ülés következtében eltompult test szinte azonnal feltöltődik energiával.

További hasznos tippek a méz felhasználására:

Ha köhög a gyermek, mézes ruhát kell tenni a mellkasára csillapításul.
Köhögés elleni mézes recept: egy nagy feketeretket megpucolunk és belsejét kifúrjuk. 1 dl mézet edényben a már írt módon felmelegítünk majdnem forróra, és azonnal ráöntjük a retekre. Levet fog ereszteni, ezt a levet igyuk naponta többször.
Nagyon jó megfázásra ez a mézes recept: limonádé 1 egész citrom levével és 1 evőkanál mézzel.

Forró teába ne tegyünk mézet, mert belső értékét elveszti! Várjuk meg, míg a tea csak kéz melegre visszahűl.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése