Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 26., hétfő

DOWN-KÓR SZÜRÉS

Down-kór szűrés


A legkorszerűbb magzati genetikai vizsgálatokkal 93-97%-os biztonsággal, az anya és a magzat egészségét nem veszélyeztetve szűrjük a Down-kórt.
Minden kisbabát váró pár szeretne garanciát kapni arra, hogy gyermeke egészséges lesz. A Down-kór egy genetikai eredetű fejlődési rendellenesség, ahol a sejtekben kettő 21-es kromoszóma helyett három található.
Megelőző vizsgálatok nélkül megközelítőleg minden 6-700 csecsemőből egy születne ezzel a betegséggel. A rendellenesség nem örökletes, gyakorisága azonban az anyai életkor előre haladtával növekszik. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Központban a legmodernebb módszerekkel, minősített orvosok és labor segítségével végezzük a jelenleg ismert legpontosabb eredményt adó szűrővizsgálatokat.



Mi a Down-kór?

A Down-kór egy genetikai eredetű, a legtöbb esetben nem örökletes fejlődési rendellenesség. Megelőző vizsgálatok nélkül megközelítőleg 6-700 csecsemőből egy születne ezzel a betegséggel. A rendellenesség általában családi előzmény nélkül jelenik meg. A Down-szindróma legismertebb tünetei a súlyos szellemi fogyatékosság és a testi-szervi rendellenességek.
A Down-kór megértéséhez segítségünkre lehet a biológia óra felidézése, amikor a kromoszómaállományokról tanultunk. Testi sejtjeink 23 kromoszómapárt, azaz 46 kromoszómát tartalmaznak. Mindkét szülőnktől 23-23 kromoszómát kapunk, a genetikai információ fele tehát az apából, másik fele az anyából származik. Miután a női és férfi ivarsejtek találkoznak, a kromoszómák összeadódnak, és létrejön egy teljes állományú sejt, amely osztódás során sem változik. Normál esetben tehát a baba 23 kromoszómapárral születik.
A Down-kór egy kromoszóma-rendellenesség. A leggyakoribb formája, amikor a magzat sejtjei 47 kromoszómát tartalmaznak. Ilyenkor a kettő 21-es kromoszóma helyett három található meg a sejtekben. Előfordul viszont, hogy a sejtek szaporodása közben jön létre mutáció.  Mivel a betegség nem örökletes, a rendellenesség felismerésében a magzati genetikai vizsgálatok segítenek.

Milyen szűrési lehetőségei vannak a Down-kórnak?

A genetikai tanácsadás során a párok felvilágosítást kapnak a magzati fejlődési rendellenességek kimutatási módjairól. A szűréseket minden esetben néhány kérdés előzi meg. Hány éves a leendő anyuka? Milyen betegségek fordultak elő a családban? Lépett-e fel bármiféle rendellenesség előző gyermeke születésénél? Stresszes életmódot él-e a kismama? A szakorvosok ezekből a kérdésekből meg tudják becsülni a Down-kór kockázatát. A felvilágosítást követően minden anyuka kérheti a szűrési vizsgálatokat. Amennyiben a kismama35 év felett vállalkozik a gyerekszülésre, a Down-kór szűrést az orvos kiemelten ajánlja. A terhesség alatti szűrések legfontosabb pillérei a több alkalommal végzett ultrahang- és vérvizsgálatok.

Mi a kombinált szűrés?

A kombinált tesztet a terhesség 11-14. hetében végzik, ultrahangvizsgálat és vérvizsgálat kombinációjával.
A terhesség 11-14. hetében már szűrhető a Down-kór. A genetikai ultrahangvizsgálat során az embrió agy- és arckoponyája, orra, füle és szája jól látszik már. Ezek apró elváltozásai, a megvastagodott tarkótáji folyadékréteg, az orrcsont hiánya, a nagy húgyhólyag vagy a szívbillentyűk záródási elégtelensége, a Down-kór gyanújelei lehetnek. Az anyai vérből pedig 95-97%-os pontossággal képesek kiszűrni a Down-kórt.
Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban ezért az első genetikai ultrahang során a kromoszóma-rendellenességet is szűrik. A vizsgálat során a speciális genetikai ultrahangvizsgával (FMF) rendelkező szakorvos meghatározza a magzat ülőmagasságát, koponyaátmérőjét, haskörfogatát, combcsontjának hosszát, szívfrekvenciáját és tarkótáji vizenyőrétegét. A vérvizsgálatot a Géndiagnosztika Centrum minősített laboratóriuma végzi, amely során anyai vérben a terhesség alatt termelt két vérfehérje koncentrációját határozzák meg. A kombinált teszt 1-1,5 órán belül eredményt ad.

Mi a szekvenciális szűrés?

A szekvenciális szűrés a legújabb és leghatékonyabb módszer, nem más, mint a kombinált teszteredmények kategorizálása után történő még hatékonyabb szűrési vizsgálat. A 11-14. heti kombinált teszten átesett kismamákat a kapott eredmények alapján három csoportba sorolják. Az elsőbe kerülnek azok, akiknél mindent rendben találtak. A másik, szűkebb csoportba azok, akiknél nem zárható ki a rendellenesség. A harmadik csoportba pedig azok kerülnek, akiknél a kombinált teszt pozitív eredményt adott. A szekvenciális szűrés tehát annyit jelent, hogy a három különböző csoportnak a szakorvosok eltérő szűrési vizsgálatot tesznek szükségessé.
Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a szekvenciális szűrésnek. Azoknál a kismamáknál, akiknél a kapott kockázat alacsony, a terhesség 16. hetében alfa-fetoprotein (AFP) vizsgálatot és a terhesség 18-20 hetében genetikai ultrahangvizsgálatot teszünk szükségessé. A 18-20. héten már felismerhető a magzat gerince, tápcsatornája, veséje, agya és szíve, és jól láthatók az esetleges rendellenességek is. Azoknál a kismamáknál, akiknél nem zárható ki a Down-kór, a második trimeszterben külön - genetikai ultrahanggal - a Down-kórra jellemző elváltozásokat vizsgáljuk. Azoknál a kismamáknál pedig, akiknél a kombinált tesz pozitív eredményt hozott, magzatvíz- (AC) vagy méhlepény- (CVS) vizsgálatot teszünk szükségessé.
Az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrum laborja 21 000 vizsgálat alapján 96%-os szűrési hatékonyságot ért el, ami a jelenleg elérhető legnagyobb pontosságú vizsgálat. Szekvenciális szűrést csak azon esetben tudunk végezni, ha a kombinált teszt is a centrumunkban történt.

Az alacsony AFP érték valóban Down-kórra utal?

Az alfa-fetoprotein (AFP) érték a kismamák tudatában gyakran olyan, mint egy mumus. Pedig téves az a következtetés, hogy az alacsony AFP érték a Down-kór rendellenességet jelzi. Valójában az AFP a terhesség során a vérben lévő koncentrátum, amely a várandóssági kor előrehaladtával folyamatosan emelkedik. A 16. hétben azért végzik el szűrését, mert segít a velőcső-záródási rendellenességek felfedezésében. A 16. hétben járó kismama esetén a 0,7-2,5 MOM közötti érték a normális (a MOM az átlagtól való eltérést jelöli). Nem szabad kétségbeesni, ha alacsonyabb egy kicsit az AFP értéke, az nem jelenti automatikusan a kromoszóma-rendellenesség meglétét. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban jóval megbízhatóbb vizsgálatokkal szűrik a Down-kórt.

Különleges vizsgálatok: CVS, AC

A méhlepényvizsgálatra (CVS) akkor van szükség, ha a kombinált teszt eredménye pozitív lett. Ilyenkor a hüvelyen vagy a hasfalon keresztül egy vékony tű segítségével mintát vesznek a méhlepényből. Mivel a lepény is a magzatra jellemző genetikai információkat hordozza, sejtjeiből megerősíthető vagy kizárható a Down-kór.
A magzatvízvizsgálatot (AC) a 15-19. héten végzik. Erre a beavatkozásra is csak akkor kerül sor, ha felmerül a Down-kór számottevő gyanúja. A szakorvosok ultrahang segítségével (a hasfalon keresztül) egy tűvel vesznek magzatvizet.
Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban mindig felhívjuk a kismamák figyelmét, hogy a méhlepény és a magzatvíz vizsgálata már nem veszélytelen, 1-2%-kal megemeli a vetélés kockázatát. A kismamák döntik el, hogy beleegyeznek-e az ajánlott mintavételbe vagy sem.

Kiknél nagyobb a kockázat?

A Down-kór gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával növekszik. A 35 év feletti várandós anyukák sajnos nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban ezért a 35 év feletti kismamáknak mindig felajánljuk a magzati kromoszóma-vizsgálatot. Ez annyit tesz, hogy a magzatvízből vagy méhlepényből vett magzati sejteket közvetlenül vizsgáljuk meg. A mintavétel azonban nem veszélytelen, a vetélés kockázatát vonja maga után. Ezért minden esetben a kismama dönti el, hogy vállalja-e a kockázatot annak érdekében, hogy egyértelműen kizárhassuk a Down-kórt.
Mivel ma már a Down-kóros születések több mint a fele a 35 évnél fiatalabb kismamáknál fordul elő, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban minden kismama számára elérhetővé tesszük a magzati kromoszóma-vizsgálatot.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése