Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 15., csütörtök

A DIÁKOK KEVESET MOZOGNAK

A DIÁKOK KEVESET MOZOGNAK, A TANÁROK A PÉNZT KEVESLIK

 

Nincs pénz és idő az egészségre az iskolában


A diákok többsége a heti két-három testnevelés óra mellett legfeljebb egy alkalommal mozog, a tanárok főképp a pénz és az idő hiányában látják az iskolai egészségnevelés hiányosságait – derült ki egy felmérésből.


Több mint 600 tanár és közel 4700 kisdiák töltötte ki azt a kérdőívet, amelyet a Nestlé Hungária Kft. a Nestlé NUTRIKID Egészségnap pályázat kapcsán készített általános iskolai pedagógusok és 10–12 éves diákok körében. A felmérés az intézmények kínálta étkezési és sportolási lehetőségeket, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatos programokat vizsgálta.
- A kutatásban három fő témakörben – táplálkozás, mozgás, egészséges életmód oktatása – feltett kérdésekre adtak választ a nebulók és oktatóik.
A felmérésben részt vevő diákok 40százaléka naponta legalább háromszor az iskolában étkezik, és bár többen otthonról hozzák a tízórait és uzsonnát, sokuknak a zsebpénzből gazdálkodva kell kiválasztani a délelőtti és délutáni menüt. A helyes választás nem egyszerű, a megkérdezett iskolák büféinek 30 százalékából hiányoznak a tejtermékek, gyümölcsöt pedig ötből csak három hely kínál.
Minden harmadik kisdiák a heti két-három testnevelés órán túl maximum egy alkalommal sportol bármit, pedig a pedagógusok válaszaiból kiderül, lenne többre lehetőségük: a hazai iskolák átlagosan legalább három több sportolási lehetőséget biztosítanak.
A megkérdezett pedagógusok szinte egybehangzóan állítják, hogy az egészséges életmódra nevelés legalább annyira a szülő feladata, mint a tanároké. A diákok válaszaiból azonban az derült ki, hogy csak 60 százalékuk érzi úgy, hogy a szüleitől is tanul erről. A legtöbb tanár a pénz és az idő hiányában látja az iskolai egészségnevelés hiányosságait, de 14 százalékuk szerint a megfelelő szakemberek is hiányoznak.
A felmérésben részt vevő iskolák 77% százalékában van rendszeres foglalkozás egészséges életmód témában: általában osztályfőnöki óra vagy biológiaóra keretei közt; szakkört a témában a tanulók 34 százaléka látogathat. 
Több mint 600 tanár és közel 4700 kisdiák töltötte ki azt a kérdőívet, amelyet a Nestlé Hungária Kft. a Nestlé NUTRIKID Egészségnap pályázat kapcsán készített általános iskolai pedagógusok és 10–12 éves diákok körében. A felmérés az intézmények kínálta étkezési és sportolási lehetőségeket, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatos programokat vizsgálta. A kutatásban három fő témakörben – táplálkozás, mozgás, egészséges életmód oktatása – feltett kérdésekre adtak választ a nebulók és oktatóik.
A felmérésben részt vevő diákok 40 százaléka naponta legalább háromszor az iskolában étkezik, és bár többen otthonról hozzák a tízórait és uzsonnát, sokuknak a zsebpénzből gazdálkodva kell kiválasztani a délelőtti és délutáni menüt. A helyes választás nem egyszerű, a megkérdezett iskolák büféinek 30 százalékából hiányoznak a tejtermékek, gyümölcsöt pedig ötből csak három hely kínál.

Kötelezőn túl nem mozognak a diákok

Minden harmadik kisdiák a heti két-három testnevelés órán túl maximum egy alkalommal sportol bármit, pedig a pedagógusok válaszaiból kiderül, lenne többre lehetőségük: a hazai iskolák átlagosan legalább három sportolási lehetőséget biztosítanak.

 

A tanárok szerint a szülők dolga is az egészésgnevelés

A megkérdezett pedagógusok szinte egybehangzóan állítják, hogy az egészséges életmódra nevelés legalább annyira a szülő feladata, mint a tanároké. A diákok válaszaiból azonban az derült ki, hogy csak 60 százalékuk érzi úgy, hogy a szüleitől is tanul erről. A legtöbb tanár a pénz és az idő hiányában látja az iskolai egészségnevelés hiányosságait, de 14 százalékuk szerint a megfelelő szakemberek is hiányoznak.
A felmérésben részt vevő iskolák 77 százalékában van rendszeres foglalkozás egészséges életmód témában: általában osztályfőnöki óra vagy biológiaóra keretei közt; szakkört a témában a tanulók 34 százaléka látogathat. 




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése