Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 16., péntek

CSONTLÁGYULÁS

CSONTLÁGYULÁS




A betegség lényege:
A betegség a csont szilárdságának (a szervetlen állománynak) a csökkenését jelenti. A betegség gyermekkorban csont-deformitásokat, rachitist okoz, felnőtt korban csontlágyulást (osteomaláciát). 

A betegség oka:
A betegség kiváltásában szerepet játszik minden olyan tényező, amely megakadályozza a szervetlen anyagok beépülését (kálcium, foszfát) a csont alapállományába. Ilyen, a lerakódást gátló tényező lehet: D-vitaminhiány, a kálcium-, a foszfát hiánya (lehet öröklött formája is), vese-, májbetegség, csontbetegségek, alumínium. 

A betegség tünetei:
A tünetek aszerint alakulnak, hogy milyen életkorban kezdődik a betegség. Csecsemőknél a koponya homloki részén kidudorodás, tarkó részén lelapulás látható, mellkasuk deformált lehet. Növekedésben lévő gyermekek alacsonyabbak, lábuk meggörbült (X vagy O láb alakulhat ki), gyengék, és epilepszia-szerű görcs léphet fel. 

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül vér-, röntgen-, osteodenzitometriás vizsgálatot kérhet, néhány esetben szükség lehet a csont szövettani vizsgálatára is. 

A betegség várható kezelése:
A betegség okától függ. D-vitamin hiánya esetén a kezelés ennek pótlása. Foszfát vesztés, vagy hiány esetén ennek pótlására van szükség. 

Javaslatok:
A betegség nem gyakori, de fontos pl. gyermekkorban odafigyelni a csont deformitások megjelenésére. 

A betegség várható lefolyása:
Ismert ok esetén a kezelés hatásos, de a már kialakult csont-deformitásokban nem várható változás. 




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése