Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 23., péntek

DOPPLER VIZSGÁLAT -AZ EREK ULTRAHANGJA

Doppler-vizsgálat – az erek ultrahangjaA Doppler-vizsgálat egy speciális ultrahangvizsgálat, amivel a vénás és az artériás vér áramlási sebessége mérhető. A Doppler-szonográf a népbetegségnek számító érelmeszesedés (arterioszklerózis) diagnosztikájában fontos eszköz. A mért adatokból a szakember következtetni tud az érfalakon lévő lerakódások (plakkok) helyére, kiterjedésére, azaz a szűkület mértékére.

A szonográf működése


Az ultrahangos vizsgálófej magas frekvenciájú hullámokat bocsát ki, ezeknek egy része elnyelődik, másik része az erekben lévő vörösvérsejtekről megváltozott frekvenciával verődik vissza. A frekvencia eltolódásának mértéke függ a vérsejtek mozgásától. Érszűkületeknél megváltozik a vérsejtek mozgási sebessége és iránya, ami hangjelenségként érzékelhető vagy grafikusan ábrázolható (duplesz-szonográf).
Az eljárással mérhető a vér áramlási sebessége és iránya, valamint a vénák lefutásának iránya, a vénák átmérője, pontosan mérhető a vénafalak vastagsága és a lerakódások (plakkok) vastagsága.

A vizsgálat menete


A vizsgálat valójában ugyanúgy zajlik, mint egy szokványos ultrahangvizsgálat. A vizsgált területek bőrfelszínére egy speciális, az ultrahanghullámok terjedését segítő gélt visznek fel. Erre azért van szükség, hogy a vizsgálófej és a bőr között lévő levegő az ultrahanghullámokat visszaverhesse. Ezt követően a vizsgálófejet az adott testrészhez illesztik, adott esetben rá is nyomják.

 

Alkalmazás


A Doppler-szonográfiás eljárás az érelmeszesedés diagnosztikájában rutinszerűen alkalmazott vizsgálat, ami alkalmas:
• a vér áramlási irányának meghatározására,
• érszűkületek meghatározására,
• trombózis diagnosztizálására,
• aneurizmák feltérképezésére (aneurizma: egy artéria, általában aorta kiboltosulása, tágulata),
érfalak elváltozásainak megállapítására (pl. érelmeszesedés
).
A vizsgálattal ezenkívül érsebészeti beavatkozások eredményessége is kontrollálható, betegségek lefolyása monitorozható.
A Doppler-szonográfot a medicina más területein is alkalmazzák:
• terhesgondozás: magzati szívhangok mérése,
• echokardiográfia: a szív ultrahangvizsgálata során szívbillentyűhibák felderítése és a szív véráramlásának, valamint a szívben uralkodó nyomásviszonyok mérése
.
Sok családorvos rendelkezik mini Doppler-készülékkel. A háziorvosi gyakorlatban az artériás betegségek diagnosztizálására használható a műszer. A vizsgálat teljesen rizikómentes és fájdalmatlan, így szükség szerint többször ismételhető.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése