Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 7., szerda

LETÖRÖLJÜK A TÖRTÉNELEM PALATÁBLÁJÁT

LETÖRÖLJÜK A TÖTÉNELEM PALATÁBLÁJÁT-
A hadurak tisztességéről.! ?

Apai ágon az 1736-ban betelepített dél németországi németek /svábok/leszármazottja vagyok. Őseim 18 családdal együtt szekérrel érkeztek Erdődre menekülve a franko-germán háborúk szörnyűségei és nélkülözései  elől, Atyai ükapám ANDREAS BAUER 6 gyermekes  földműves a Károlyi gróf birtokán kapott megművelendő szántóföldet és telepedett le Erdődön.
 A francia-német háborúknak felvonulási területein élve,ezek az emberek, szinte havonként élték meg a lét és a halál borzalmait és anyagi javaiknak teljes megsemmisítését. Emberi létük kilátástalansága miatt indultak el szülőföldjükről egy 3oo évet átfogó történelmi bizonytalanság útvesztőjébe. Ez a kényszerkaland, a sorstalanság, a kiszolgáltatottság és az alkotó munka sokszor keserű íze lett a sorsuk. Hol ezek,.hol azok morzsolgatták le a jól végzett munkájuk sikereit és ösztökélték a nekik éppen aktuális alkotó munkára.
Őket tehát nem hozták,hanem menekültek  és telepedtek le Erdődön,Bélteken,Szakaszon,Szokondon,ahol virágzó sváb községeket alapítottak művelve földjeiket. Ettől a dátumtól kezdve végigvezethető mind a mai napig a családfám a helyi egyházi  dokumentumokban. Tulajdonképpen az –INGOLSTADT környéki genetikai ág, mindvégig itt élte le életét Erdődön-dolgozott,alkotott,és egy mindenki által megbecsült erkölcsi értékrendet képviselt. A váltakozó történelmi hatalmaknak mindig megbízható,értékes munkásai voltak,és ezek a maguk módján ki is használták őket,sőt a kegyetlenkedések amiket alkalmaztak velük szemben, egyeseket a halálba kergettek./a második világháború utáni retorziók,amik a családunkat is érintette./
Azért írom le ezt a néhány sort  mert szégyenletesnek tartom mint európai polgár ezt a történelmi csalárdságot/hogy finoman fejezzem ki magam/ amit akkor éreztem amikor láttam az Erdődi vár márványba vésett turisztikai emléktábláján,román-angol és magyar nyelven írt feliratot. Az angol felirat  helyett talán illett volna német nyelven is emlékezni arra a 3oo évet itt töltött népcsoportra egy oda illő pár szó erejéig. Egyben biztos vagyok –az angolok nem fognak ide telepedni és földet túrni a mai hadurak történelem hamísításának kiszolgálóiként.
Dr.Bauer Béla Ph.D.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése