Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 14., szerda

ALKAT ÉS ALKATI RENDELLENESSÉGEK

Az alkat és az alkati rendellenességek



Alkatnak nevezzük a szervezet öröklött és külső hatásokra kialakult olyan tulajdonságainak együttesét, amelyek eléggé tartósak és jelentősek ahhoz, hogy megszabják a további különféle hatásokra jelentkező reakcióit.
A kornak megfelelő fejlettségről, tápláltságról szólunk, s az ettől eltérő somaticus (testi) állapot lehet alultápláltság, túlfejlettség, túltápláltság.
A neuropathiás (ideges) alkat már fiatal csecsemőkorban megnyilvánul elégedetlenkedő sírás, nyugtalanság, kéztördelés, ökölrágás, álmatlanság, mohó szopás, levegőnyelés
formájában. A haj „égnek álló”, ritka.
Az ilyen gyermek később is szertelen, evésben és játékban különc szokásokat vesz fel, sovány.
Még ülés közben is állandóan a lábát vagy a kezét dörzsöli, a külső hatásokra többnyire negatív reakciókkal válaszol, közben vegetatív tünetek (izzadás, elsápadás, kipirulás, hányás,esetleg enuresis) figyelhetők meg rajta.
- Az előzőhöz közelálló alkat abban nyilvánul meg, hogy a gyomor-bél rendszerfunkciózavarával reagál minden, a toleranciát szűkítő hatásra. Ezek a gyermekek csecsemőkorukban habituális (alkati) hányók.

- Gyermekkorban is azonnal hányással, hasmenéssel válaszolnak az egyébként normális ingerekre is, így többnyire soványak, fejlődésben elmaradottak. Ilyen tünetek észlelésekor azonban a tehéntej-túlérzékenység lehetőségét is tekintetbe kell venni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése