Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 18., vasárnap

KÖZÉLETI IRÁSAIM

KÖZÉLETI IRÁSAIM

Kultúrám tisztessége,emberi elmém vívódásai,igazságérzetem veleszületett kényszerei,embertársaim szeretete ültettek a billentyűzet elé.
Nem az irodalmi sopánkodások bármilyen formája, hanem az életem,életünk gúzsba kötött nyavalyái késztettek a papírra vetés kötelező tisztességére.
 Nem voltam elhivatott orvos. Még az érettségi vizsgám letétele után sem éreztem különösebb hivatástudatot.. Vonzott az irodalom, a színművészet/az utóbbi különben végigkísérte és meghatározta a további érdeklődési közegemet. Elemi iskolától kezdve sokat szavaltam iskolai rendezvényeken,nemzeti ünnepeken. Imrédy Béla akkori magyar miniszterelnök fogadási ünnepségén szatmáron engem jelöltek egy ünnepi vers elszavalására a Cecil teremben. Nagy tisztesség volt egész családunknak. A Kölcsey  líceumban a Pázmány Péter Katolikus Főgimnáziumban,úgymond strapa-szavalói között voltam.. Egyetemi éveim alatt sem szakadtam el az irodalmi élettől. Számos irodalmi esten szavaltam a Marosvásárhelyi Székely Színház szavaló estjein a Szentgyörgyi Színiakadémia növendékeivel és művészeivel  Szamossy Kornélia,Bács Ferenc,Tarr László,Lohinszky Lóránd,Sinka Károly,Palóczy Frigyes,Kocsmáros Jenő/. ADY-JÓZSEF ATTILA-TÓTH ÁRPÁD- ÁPRILY,PETŐFI szavaló esteken szavaltam a Székely Szinházban.
1954-ben a Magyar Autonóm Tartomány/az egész székelyföld/szavalóversenyén első helyezést értem el és egyúttal a  jogot is, hogy én képviseljem a tartományt az országos szavalóversenyen- A zsűri tagjai közül csak néhányat említek Szabó Ernő,Kovács György,Hamvay Lucy,Mende Gabi,Csorba András,Tanay Bella-művészek-
                                1955-ben rendezték meg az országos szavaló versenyt a fővárosban/Bukarest/a szakszervezeti székházban. Az országos versenyre Szabó Ernő érdemes művész készített elő egy hónap alatt a Székely Színház egyik kistermében. Megtiszteltek részvételükkel Majtényi Erik és Páskándi Géza költők akik személyesen osztoztak örömömben mert nyertese lettem az országos szavalóversenynek.
Páskándi Géza különben iskolatársam és gyermekkori pajtásom volt.                                
 Ilyen minőségemben és érzelmi háttérrel javaslatomra,a volt barátai és osztálytársai hozzájárulásával megalakult a Páskándi Géza Baráti Társaság 2oo2  évben amelynek ma is elnöke vagyok Szatmárhegyen szülőházánál emléktáblát,majd mellszobrot állítottunk emlékére. Ugyanígy a Kölcsey Kollégium épületében is mellszobrot állítottunk Neki mint a iskola volt diákjának. Minden évben megemlékezünk Róla nagy léptékű irodalmi tanácskozások formájában,  A szobrainál pedig ünnepségek keretei között Szatmáron és Szatmárhegyen
A LEGSZEBB,LEGŐSZINTÉBB GONDOLATAIM BETÜKBE VÉSVE
1-AZ ALKOTÁS KÉNYSZERE DR. BAUER BÉLA ÖNÉLETRAJZI            IRÁSA.
2-EMLÉKEZÉSEIM PÁSKÁNDIRÓL
3-A SZÜRKE VEREBEK SORSA A MINDENNEMÜ IZMUSOKBAN
4-TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT -2O1O-
5-KÖZÉLETI IRÁSAIM
6-A SZATMÁRI KÓRHÁZAK TÖRTÉNETE

    AZ 13OO-AS ÉVEKTŐL

7-GYERMEKKORI PAJTÁSOM ÉS BARÁTOM PÁSKÁNDI GÉZA
8-EMLÉKBESZÉDEIM-

9-A GYERMEKGYÓGYÁSZOK KATEKIZMUSA
1O-AZ ÉN ELEKTRÓNIKUS KALANDOM

11-SORSTÁRSAK-A SORSTALANSÁGBAN





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése