Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 10., szombat

HA NEM ALSZIK A KAMASZ AKKOR ESZIK

Ha nem alszik a kamasz, akkor eszik

 

NAPI NYOLC ÓRA NEM ELEGENDŐ

 

Több zsíros ételt és nassolnivalót tüntetnek el azok a tinédzserek, akik nyolc óránál kevesebbet alszanak a hétköznapokon. Az alváshiány hatására csak kismértékű változás következik be az étkezési szokásokban, ezek azonban összeadódva jelentősen növelik a későbbi elhízás kockázatát.
A Sleep című lapban nyilvánosságra hozott tapasztalatok szerint számottevő különbség mutatkozik az elfogyasztott táplálék összetételében attól függően, hogy kamaszkorú gyerekünk többet vagy kevesebbet alszik-e napi 8 óránál a hétköznapokon.
- A keveset alvók ugyanis nagyobb arányban fogyasztanak nagy zsírtartalmú ételeket, mint azok a társaik, akik legalább nyolc órát pihennek. Bostoni kutatók megfigyelései szerint nyolc óránál rövidebb alvásidő esetén a bevitt kalória nagyobb részben származott zsiradékokból és kisebb arányban szénhidrátokból, mint ennél hosszabb éjszakai alvás mellett. A különbségek első pillantásra nem tűnnek jelentősnek, hiszen az eltérés a zsírok esetében 2,2 százalék, és a szénhidrátok tekintetében is csupán 3 százalék. Az étkezési szokások alvásidővel összefüggő változásai azonban a „sok kicsi sokra megy” elve alapján hosszú távon jelentősen hozzájárulhatnak az elhízás, ezen keresztül pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoribbá válásához.
A vizsgálat másik megállapítása az volt, hogy a keveset alvók többet nassolnak: az alvásidő növekedésével párhuzamosan minden óra átlagosan 21 százalékkal csökkenti a nagy kalóriatartalmú rágcsálnivalók fogyasztásának valószínűségét. Az alvásidő és a nassolás időpontjának összevetése alapján kiderült, hogy keveset alvó kamaszok leginkább a kora reggeli órákban (hajnali 5 és reggel 7 óra között) nassolnak. Ennek ismeretében felmerült, hogy nem pusztán az elfogyasztott többletkalóriák vezetnek az elhízáshoz, hanem az étkezési időpontok felborulása miatt az anyagcsere-folyamatokra gyakorolt stresszhatás is.
A mostani tapasztalatok újabb adattal bővíthetik annak a korábban már felismert összefüggésnek a tisztázását, miszerint a rendszeresen keveset alvók körében nagyobb az elhízottak aranya.

Gyermekévek Medical Tribune
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése