Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 10., szombat

HÁRMAS CSODAFEGYVER

HÁRMAS CSODAFEGYVER

 

Családi vacsora, több alvás, kevesebb tévé…


…azaz a gyermekkori elhízás elleni harc hármas csodafegyvere. A három tényezőről egyenként már bebizonyították, hogy összefüggésben vannak a testsúllyal, így együtt azonban eddig még nem elemezték őket.


Korábbi kutatások már többszörösen bebizonyították, hogy nemcsak a táplálék mennyiségétől és összetételétől, hanem számos életmódbeli tényezőtől – köztük az alvási és tévénézési szokásoktól, továbbá az étkezési körülményektől – is függ, hogy egy kisgyerek elhízott lesz-e vagy sem.
-Az egyes befolyásoló faktorok szerepe egyesével már bizonyítást nyert, ohiói kutatók azonban most több tényező együttesének hatását vizsgálták a kilók alakulása szempontjából.
A Pediatrics című lapban márciusban megjelenő vizsgálatukban 8550 négyéves gyerek adatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy kevesebb az elhízott az óvodások azon csoportjában, melynek tagjai hetente legalább öt alkalommal otthon, családtagjaikkal együtt vacsoráznak, naponta legalább tíz és fél órát alszanak, és hétköznapokon két óránál nem ülnek többet a tévé előtt.
- A számok nyelvére lefordítva ez egészen azt jelenti, hogy 40 százalékkal kisebb az elhízás aránya, ha mindhárom kritérium teljesül, szemben azokkal, akiknél egyik feltétel sem áll fenn (utóbbi csoportban a gyerekek 24,5 százaléka volt elhízott).
A szakemberek szerint azért érdemel különös figyelmet a fenti megállapítás, mert az igen jelentősnek mondható javulás igen egyszerű, mindössze némi odafigyelést igénylő eszközökkel is elérhető, és nemcsak a testsúlyra van jó hatással, hanem más szempontból is előnyösen befolyásolja a testi és szellemi fejlődést. A javaslatok minden kockázat nélkül máris átültethetők a gyakorlatba, és ennek értékéből az sem von le semmit, hogy a cikk szerzői arra figyelmeztetnek, hogy egyelőre nem bizonyított, hogy a közös családi étkezések, a hosszú alvás és a tévénézési idő korlátozása önmagában hozza-e meg a sikert, vagy valamilyen egyéb tényező útján, közvetett mechanizmus révén védi a gyerekeket a felesleges kilóktól.
A kutatást vezető Sarah Anderson arra is felhívja a figyelmet, hogy akkor is érdemes megpróbálkozni a változtatással, ha csak a javaslatok egyike vagy másika illeszthető be a család életébe, mert már ennyivel is javulás érhető el, a legjobb eredmény azonban mindhárom feltétel megvalósításától várható.

.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése