Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 14., szerda

AZT HISSZÜK HOGY JÁTSZIK PEDIG REKLÁMOT NÉZ

Azt hisszük, játszik, pedig reklámokat néz

  
Azt gondolhatnánk, hogy a készülék kikapcsolásával minden megoldódik, ha a gyerekeket meg akarjuk védeni a reklámok nem kívánt hatásaitól. Az internetes játékokat közelebbről szemügyre véve hamar kiderül, hogy ez óriási tévedés.


Talán nincs is olyan szülő, aki ne tudná, hogy a gyerekcsatornák műsorai közötti reklámok nem feltétlenül azokat az üzeneteket közvetítik a gyerekek felé, amit mi szeretnénk. Különösen igaz ez az egészségtelen élelmiszerekre (cukros üdítőitalokra, édességekre, agyonsózott csipszekre) és a gyorséttermekre, pedig az ilyenfajta hirdetésekről már kutatások sora bizonyította, hogy igenis befolyásolják a gyerekek preferenciáit. Nagyot kell csalódnia azonban annak, aki azt hiszi, hogy elegendő a televíziós tartalmakat gondosan megszűrnie ahhoz, hogy a reklámok ne érjék el akár már a legkisebbeket is.
Új terepe van ugyanis a gyerekeknek szóló reklámoknak: az internetes játékokba bújtatott hirdetések, melyek olyannyira tért hódítanak, hogy az angol nyelvű szakirodalomban külön elnevezés is született rá. Az „advertisement” (hirdetés) és a „game” (játék) szavak összeolvasztásával advergame-nek nevezik azt a módszert, amikor az internetes játék valamelyik eleme valójában egy termék vagy cég logója, illetve amikor például bizonyos termék megvásárlásával lehet hozzájutni ahhoz a kódhoz, mely nélkül a játékos nem léphet eggyel magasabb szintre.
A jelenség térhódítását látja amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a hirdetések mennyire jelennek meg az interneten játszható játékokban.
-Elsősorban azon cégek reklámjait tették vizsgálódás tárgyává, melyek sok pénzt költenek a televíziós megjelenésre, ugyanakkor honlapot is működtetnek, ahol többek között játékokkal is csábítják a gyerekeket az ottmaradásra. Két olyan csatornáról (Cartoon Network és Nickelodeon) választották ki a szóba jövő cégeket, melyek kifejezetten gyerekeknek szólnak, és köztudottan viszonylag nagy mennyiségben sugároznak hagyományos reklámokat.
-A 2006 augusztusa és 2007 márciusa közötti időszakon belül is elsősorban azokra az adásidőkre összepontosítottak, amikor a gyerekek jórészt szülői felügyelet nélkül tévéznek (hétköznap délután az iskolai órák után, valamint szombaton kora délelőtt).
A Journal of Nutrition Education and Behaviour című lap májusi számában nyilvánosságra hozott tapasztalataik szerint a gyerekeknek szánt weboldalak nagyjából egyharmada népszerűsített valamilyen – többnyire egészségtelen – élelmiszert. A vizsgálat oldalak különféle stratégiákat alkalmaztak arra, hogy a gyerekeket arra ösztönözzék, hogy legközelebb is visszatérjenek és minél több időt töltsenek ott. Ezek közül is a leggyakoribb, hogy online játéklehetőséget kínálnak nekik. A játékokba bújtatott hirdetések mindegyikében legalább egyszer megjelent valamilyen utalás a hirdetni kívánt termékre, mely leginkább a logó volt, de majdnem ugyanilyen gyakori módszer az adott termék képének bemutatása is.
Önmagában nem lenne akkora baj, hogy a gyártók a világhálón is népszerűsítik a televízióban reklámozott termékeiket, ha mindig pontosan megjelenítenék mellette az összetételt is (különös tekintettel a zsír-, szénhidrát- és energiatartalomra), és a gyerekek az egészséges étkezésre és a fizikai aktivitásra vonatkozó tippekhez is jutnának mellette – például megismerkedhetnének a táplálkozási piramissal vagy ötleteket kaphatnának a mindennapos testmozgáshoz.
-Ez azonban nem valósul meg, hiszen csak elvétve találni ilyet, akkor is többnyire csak hosszas keresgélés után, a honlap valamelyik eldugott részére elrejtve. Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy átlagosan 45 egészségtelen termék logóját kell végignéznie a gyereknek ahhoz, hogy egyetlen ilyen egészséges üzenet kerüljön a szeme elé. A logó megjelenítésében pedig kifogyhatatlan a tervezők fantáziája: sokszor a cukorka vagy csokoládé jelképezi a kurzort, de nem ritka az sem, hogy csak a termék megvásárlásával lehet hozzájutni ahhoz a kódhoz, mely nélkül a játékos nem léphet előre a játékban.
A vizsgálatot végző Diana Cassidy, Robert Bell és Jennifer Culp szerint nem sok javulás várható addig, amíg a gyártók – a tévéreklámokhoz hasonlóan – nem dolgoznak ki kötelező érvényű irányelveket arra vonatkozóan, miként és milyen módon népszerűsíthetik termékeiket a saját weboldalaikon elhelyezett játékokban. Tisztában vannak ugyanakkor azzal is, hogy önkéntes önszabályozás aligha várható a gyártók részéről, ezért szigorú külső szabályozást sürgetnek.

Gyermekévek Medical Tribune
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése