Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. augusztus 6., kedd

RÉSZLETESEBBEN AZ AKUT GENNYES KÖZÉPFÜLGYULLADÁSRÓL

Részletesebben az akut gennyes középfülgyulladásról





A GYERMEKEKNÉL A FÜlKÜRT RÖVIDEBB ÉS TÁGABB LEFUTÁSU MINT A FELNŐTTEKNÉL-KÖVETKEZMÉNYKÉPPEN A FERTŐZŐ BAKTÉRIUMOK KÖNNYEBBEN BEJUTNAK A KÖZÉPFÜLBE ÉS FERTŐZÉST OKOZNAK.


Az akut középfülgyulladás (Otitis media acuta suppurativa) baktériumok, vagy vírusok által okozott megbetegedés, amely általában felső légúti fertőzés következményeként alakul ki.Az akut gennyes középfülgyulladás bármely életkorban felléphet, de főként fiatal gyermekeknél fordul elő. A legveszélyeztetettebbek a 3 hónaposnál idősebbek ill. 3 évesnél fiatalabbak.
  Akut gennyes középfülgyulladás kialakulása, okai
 A középfülgyulladást általában valamilyen felső légúti vírusos eredetű hurutos megbetegedés előzi meg. 
A vírusfertőzés kapcsán kialakuló nyálkahártya-duzzanat elzárja a középfül szellőzésében szerepet játszó fülkürt
 nyílását.

A fülkürt normálisan percenként 3-4-szer szellőzik, amikor nyelés kapcsán megnyílik. Mivel a gyulladás következtében a dobüreg nem tud szellőzni, a benne lévő levegő felszívódik, és helyette savós váladék szaporodik fel a dobhártya mögött. Ezt az állapototsavós középfülgyulladásnak nevezik.
Ha a váladék felülfertőződik, kiváló táptalajt szolgáltat a baktériumok szaporodásának. A középfül üregrendszerébe kórokozók jutnak és létrehozzák annak gennyes gyulladását és igy alakul ki a  gennyes középfülgyulladás .
A fertőzés bekövetkezhet a fülkürtön keresztül (leggyakoribb), vérkeringésen keresztül és fertőzés juthat be kívülről, (dobhártya-szakadás, vagy előzőleg fennálló lukas dobhártya esetén: fürdővíz, vagy fülmosáskor a mosófolyadék bejutása, idegentest vigyázatlan eltávolítása a külső hallójáratból).

A vírusok a bakteriális felülfertőződés előkészítői lehetnek. Általában nemcsak a dobüregi nyálkahártya, de a fül mögötti csont nyálkahártyája is megbetegszik, így minden akut középfülgyulladás esetén kísérőcsecsnyúlványgyulladás (mastoiditis) is fennáll.
 A középfül és az orr melléküregek szellőzésének zavarát a szervezet elsavasodása  is okozhatja. Az arcüregek, a fülkört és a középfül nyálkahártyájában a méregtelenítési folyamatok során duzzanat és kóros nyákképződés jön létre, mivel a szervezet a nyákokon keresztül is próbál megszabadulni a feleslegessé vált savaktól, ill. a szervezetben keletkezett és a savak megkötése során kialakult méreganyagoktól.
 Az akut gennyes középfülgyulladás tünetei, felismerése:

A középfülgyulladás kezdeti stádiumában még alig okoz panaszokat a betegség, azonban a fülészeti vizsgálat során már látható a dobhártya behúzódása, erezettsége.
A gyulladás klasszikus jelei jól észlelhetők a betegség lezajlása során:duzzanat, vérbőség, fülfájdalom, működési zavar.
A gennyes középfülgyulladás jellemző tünete a tartós és erős fülfájás. Csecsemőknél gyakran látjuk, hogy középfülgyulladásan  a fülükhöz kapkodnak, és fájdalmasan felsírnak. Az idősebb betegek általában csökkent hallásról is beszámolnak. Az középfülgyulladás általános tünetei, közé tartozik a magas láz, a bágyadtság, és az elesett állapot.
 gennyes középfülgyulladás panaszok és a tünetek a betegség fázisai szerint változnak:
 Első fázis: Váladékozó középfülgyulladás (1-2 nap): 39-40 fokos láz, súlyos esetben hidegrázás, gyermekek esetén néha tarkófájdalom, tarkó kötöttség. Idősebb emberek gyakran láztalanok. A fülfájdalom kifejezett hasogató. Sokszor a fül fájdalma kisugárzik a fülből. 
 Második fázis : A középfülgyulladás második fázisában a fül mögötti csont, a csecsnyúlvány nyomásra érzékeny (mastoiditis). Tompa, a pulzussal szinkron fülzúgás, esetleg szédülés, halláscsökkenés és hallásromlás jelentkezhet. A fülfájdalom istt is jellegzetes.
 Harmadik fázis: Középfülgyulladás gyógyulása  (2-4 hét): A fülfolyás és a fülfájdalom fokozatosan megszűnik, és a hallás normalizálódik. 



Fiatal gyermekeknél az akut gennyes középfülgyulladásban gyakranhányás, hasmenés jelentkezhet, mivel a lecsorgó gennyes váladéka gyomor-bél rendszert irritálhatja. A vegetativ tünetekért a n. vagus beidegzése is felelőssé tehető.
 A következményes kiszáradás a  középfülgyulladás tüneteit tovább súlyosbítja. Ha a megfelelő fülészeti kezelés nem történik meg időben, akkor a dobhártya átszakad és megindul a fülfolyás.
Ekkor a betegek fülfájdalma csökken, mivel megszűnik a dobhártya feszülése. Véres-gennyes fülfolyás észlelhető.
A középfülgyulladásban heves, pulzáló fülfájdalom, fülfájás jelentkezik, mely éjszaka erősebb, mint nappal.


Akut gennyes középfülgyulladás Diagnózisa


Első fázis: Középfülgyulladás Mikroszkópos képe:
 A dobhártya vérbő, a sugár irányú erek kitágulnak ("erezett", radier erezettség).
A dobhártya fényevesztetté válik, megvastagszik. A kalapács markolatának és rövid nyúlványának kontúrjai eltűnnek.
A váladékozó fázis csúcspontján a dobhártya elődomborodik, főleg a dobhártya hátsó-felső negyedének megfelelően, pulzáció ismegfigyelhető. 

A középfülgyulladás ráterjed a külső hallójáratra is, ilyenkor a dobhártya és a hallójárat közötti határ elmosódik. A kísérő csecsnyúlványgyulladás, mastoiditis miatt a csecsnyúlvány nyomásérzékeny. Vezetéses típusú halláskárosodás, halláscsökkenés mutatható ki.

Második fázis: Kicsiny, tűszúrásnyi fistula képződik, legtöbbször a dobhártya hátsó-felső negyedében, ezen keresztül pulzálva gennyes, nem bűzös váladék ürül. 

Középfülgyulladás Röntgenfelvétele: a csecsnyúlvány sejtrendszere fátyolozott, de nincs csontelhalás, azaz a csontos lemezes határvonalai mindenhol élesek.

Harmadik fázis: A fülpulzáció megszűnik, a váladék, fülfolyás mennyisége csökken, üvegesen nyákossá válik, végül a váladékozás megszűnik. A dobhártya vérbősége és megvastagodása mérséklődik, az anatómiai struktúrák ismét felismerhetővé válnak. A dobhártyán a sérülés spontán záródik, finom heg marad vissza. A hallás normalizálódik. A röntgen felvételen a sejtrendszer fokozatosan feltisztul.


A gennyes középfülgyulladás differenciál diagnózisa

Külső hallójárati gyulladás: A külső hallójárat gyulladásban a fül bemeneti porca, a hallójárat porcos váza nyomás érzékeny. A váladék nem pulzálva ürül, legtöbbször bűzös, soha nem nyákos. Nincs, vagy csak kisfokú a halláskárosodás. Röntgen kép negatív.
Akut gennyes középfülgyulladás kezelése
 Középfülgyulladás esetén a legfontosabb a dobüreg szellőzésének biztosítása, és a fülváladék eltávolítása.
Ennek érdekében kell a betegek fülét felszúrni(paracentézis).
Ilyenkor a dobhártyán egy lándzsaszerű eszközzel kis nyílást ejtünk, amelyen keresztül a váladékot leszívjuk. A beavatkozást általában helyi érzéstelenítés mellett végezzük.

 Előfordulhat, hogy a nyílás a gennyes középfülgyulladás teljes gyógyulása előtt záródik, ilyenkor ismételten szükség lehet a fül felszúrására. A dobhártya spontán kiszakadását, perforálódását nem célszerű kivárni, mert a perforációs nyílás szabálytalan szélű sebzést okoz a dobhártyán, amely nehezen, csak hegesedéssel gyógyul, és növeli a nagyothallás kialakulásának kockázatát. Ezt a szülőknek is el kell magyarázni, mert a repedés okozta károsodás nagyobb lehet, mint a fülszúrás okozta kis sebzés.

Akut gennyes középfülgyulladásban a fülészeti kezelés mellett antibiotikumok adására is szükség lehet. A tünetek lezajlása után is 2-3 napig, minimum 5 napig adjuk.
Széles spektrumú penicillin származékkal érdemes kezdeni, szükség esetén a tenyésztéstől függően váltani kell. Orrcsepp, láz- ill. fájdalomcsillapítás, továbbá a fülcseppek is segíthetik a gyógyulást.

Visszatérő középfülgyulladás esetében, ha a háttérben azorrmandula túltengése áll, annak eltávolítása, az orrmandulaműtét jelenti a végleges megoldást.
Gyermekkorban makacs, nehezen gyógyuló, visszatérő középfülgyulladások esetén a dobhártyába egy szelepet, un. tubust helyezünk be (gromet) .  tubus a fülbe, intrameatalis tubus
Ez a tubus néhány milliméteres, és ezen keresztül biztosítható a dobüreg folyamtatos szellőzése. A beültetett tubust a kritikus időszak átvészelése után el lehet távolítani.
Az antibiotikumok nagyban megváltoztatják az akut gennyes középfülgyulladás lefolyását. Elmosódott, elkent, maszkolt formák, a szövődmények veszélye gyakoribb lehet. Másrészt a helyesen alkalmazott antibiotikum kezelés lerövidíti a középfülgyulladás lefolyását.

Mivel a középfül gyulladás kialakulásában a szervezet elsavasodása is alapvető szerepet játszik a kezelés kulcs eleme a méregtelenítés, lúgosítás és a táplálkozás összetételének pontos megválasztása. Ezt természetes, bázikus kiegészítők alkalmazásával érhetjük el legkönnyebben.


Az általunk elsődlegesen javasolt készítmény 49 különböző bio-termesztett zöldséget, zöld fű, levél és csíráztatott gabona egyedülálló keverékét tartalmazza. A készítmény több mint 125 természetes vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, amely lehetővé teszi a bázisok maximális felszívódását. Különlegesen energizál, segítségével a vér könnyebben veszi fel az oxigént a vízből. Erőteljes oxigén-katalizátor, segíti a sejtek optimális működését. Lúgosítja a testet és megszüntetni a túlzottan savas állapotokat.
Az általunk javasolt port tiszta vízben elkeverve a nap folyamán fogyasztjuk. Ha e termékünket fogyasztja, egyéntől függően akár pár hét alatt már igen kiváló eredményeket lehet elérni a savtalanítás

Akut gennyes középfülgyulladás lefolyás és prognózisa

Az akut gennyes középfülgyulladás első, akut fázisában a kórokozó erejétől, a szervezet ellenálló képességétől és azantibiotikum kezelés hatásosságától ill. elégtelenségétől függően fülészeti korai komplikációk léphetnek fel.
A középfülgyulladás második fázisában rendkívül ritkán alakulnak ki szövődmények. Ezzel szemben (az elégtelen antibiotikum kezelés, a kórokozók ellenállásának a növekedése, a szervezet rossz ellenálló képessége miatt) elhúzódó középfülgyulladás és ahhoz csatlakozó elhúzódó csecsnyúlványgyulladás (mastoiditis) alakulhat ki.
A középfülgyulladás harmadik fázisában az esetek többségében az akut középfülgyulladás és a kísérő csecsnyúlvány gyulladás (mastoiditis) tökéletesen meggyógyul. 2-3 héttel a középfülgyulladás kialakulását követően késői komplikációk jelentkezhetnek a következő tünetekkel: ismételten lázas lesz a beteg, újra fülfájdalom és fülfolyás jelentkezik, fejfájás lép fel, az általános állapot romlik, a vérsejtsüllyedés fokozódik.

A háziorvos teendői akut gennyes középfülgyulladásban

Ha akut gennyes középfülgyulladás gyanuja merül fel, akkor a gyermeket szakorvoshoz kell utalni. A kezelést fül-orr-gégész és gyermekgyógyász szakorvos közreműködésével kell végezni.

Akut gennyes középfülgyulladás és a megelőzés

Mivel a középfülgyulladás a felső légúti fertőzések következtében alakul ki, ezért utóbbiak megelőzése és megfelelő kezelése a legfontosabb megelőző módszer.

Őszi-téli időszakban a bőséges vitamindús táplálkozásnak van kiemelt jelentősége.
Már kialakult hurutos betegség esetén orrcsepp, kisgyermekeknél – ha szükséges – orrszívás segíthet. A gátolt orrlégzést rendezni kell.


Gyermekkorban orrmandula eltávolítása, orrmandulaműtét, felnőtt korban, arcüreggyulladás, orr polipózis, orrsövény ferdeség műtéti rendezése javasolt.

A nem megfelelően kezelt középfülgyulladás következményeként halláscsökkenés, arcidegbénulás, agytályog és agyhártyagyulladás is kialakulhat.

Csecsemőkori középfülgyulladás

 Minél fiatalabb a gyermek, annál hevesebbek az akut gennyes középfülgyulladásban jelentkező általános tünetek és annál diszkrétebbek a helyi jelek (legtöbbször gyomor bél tünetek állnak az előtérben).

A csecsemők és kisgyermekek anatómiailag hajlamosabbak a fülkürtön keresztüli középfül-fertőződésre: a tuba rövid, egyenes és tág; a középfül és a felső légutak nyálkahártyájának egységes a karaktere; gyakoriak a légúti fertőzések; a torokmandulák, garatmandulák garatgyűrűje duzzadtabb; a középfül üregrendszere duzzadt nyálkahártyával kitöltött, rossz a szellőzése.

 

Csecsemőkori középfülgyulladás helyi tünetei

A gyermek a füle felé kapkod, fülfájdalommal reagál húzásra és nyomásra. A dobhártya fénytelen, szürkés vörös, alig domborodik elő, de az anatómiai struktúrák nem ismerhetők fel. Spontán dobhártya szakadás inkább ritkának mondható, ha bekövetkezik, az elülső-alsó negyedben jön létre. 

Fülváladékozás ugyancsak viszonylag ritkán fordul elő (a fülváladék könnyen lefolyik a rövid, egyenes, tág tubán, fülkürtön), amennyiben mégis van, a fülváladék az nyúlós, erős pulzáció figyelhető meg. Fülpolip képződés is előfordulhat. Regionális nyirokcsomó gyulladás következik be, a fülmögötti nyirokcsomók megduzzadnak.

Csecsemőkori középfülgyulladás kezelése

A csecsemőkori középfülgyulladásnál is antibiotikum kezelés javasolt. Orrcsepp vagy orrcsepp spray használata feltételnül javasolt. Láz- és a fülfájdalom csillapítása, orrszívás szükségszerű. Időben elvégzett fülszúrás, paracentézisis alapvetően fontos.

Szükség esetén fülműtét, a beteg csont feltárása javasolt. A fülműtétet negatív röntgen kép ellenére is el kell végezni - a klinikai tünetek a mérvadóak!

Csecsemőkori középfülgyulladás lefolyása és prognózisa

A csecsemőkori középfülgyulladás kimenetele és lefolyás legtöbbször elhúzódó, gyakran csak a fülműtét után következik be drámai javulás és gyógyul meg a gyermek. Szakszerű kezelés esetén a prognózis jó.

A háziorvos teendő csecsemőkori középfülgyulladásnál:

Csecsemők és kisgyermekek látszólag indokolatlan leromlása, a fejlődés megállása esetén gondolni kell okkult mastoiditisre. Szakorvosi vizsgálatot kell kérni. A gyermek kezelése közös fül-orr-gégészeti és gyermekgyógyászati feladat.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése