Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 7., péntek

MANAPSÁG MÁR RITKA BETEGSÉG-A HAJAS FEJBŐR MÉLY GOMBÁS GYULLADÁSA-KERION CELSI BETEGSÉG.

MANAPSÁG MÁR RITKA BETEGSÉG-A HAJAS FEJBŐR MÉLY GOMBÁS FERTŐZÉSE-KERION CELSI BETEGEGSÉG

 

 

Betegség leírása:

·                            A hajas fejbőr nem felszínes fertőzése, melyet Dermatophyton gombák okoznak.

Betegség lefolyása:

·                            A hajas fejbőr felszínes gombás fertőzését tinea capitis (superficialis)-nak nevezik. A bőr és a bőrfüggelékek felszínes gombás fertőzéseit leggyakrabban a Dermatophyton gombákhoz tartozó Epidermophyton, Microsporum és Trichophyton gombák okozzák.
·                            - Nagyon ritkán ezek a fertőzések a bőr súlyos gyulladásával járnak együtt, melyek már nem csak a bőr felszínén található elhalt hámsejteket és elhalt sejtekből álló bőrfüggelékeket érintenek, hanem mélyebb, élő rétegekbe is leterjednek. Ezt kerionnak, vagy kerion Celsi-nek nevezik.

A kerion hátterében az említett gombák közül általában Trichosporum és Micropsporum gombák állnak.
·                            Kerion kialakulásakor a hajas fejbőrön vöröses, gyulladt, kiemelkedő, gennyes hólyagokat tartalmazó kerekded elváltozás figyelhető meg, mely éles szélű, általában több centiméteres átmérőjű.
·                            -Felszíne nedvedzhet. Jellegzetessége, hogy a gyulladt bőrterületen található hajszálak könnyedén, tövestül kihúzhatóak.
·                            - Más, a hajas fejbőrt érintő Dermatophyton fertőzés esetén ez a jelenség nem figyelhető meg. Tinea capitis (superficialis) esetén a hajszálak az eredésüktől néhány milliméter távolságban letöredeznek ugyan de nem húzhatóak ki, valamint favus esetén a hajszálak tövén pajzsszerű, gennyes, kénsárga lemez figyelhető meg kiterjedt felszínes gyulladás mellett, de a hajszál szintén nem húzható ki könnyedén. A kerion mint görög eredetű szó törökmézet jelent. A hajas fejbőrön látható elváltozás valóban szivacsszerű, méhsejtszerkezetű képet mutat.

További ismertetőjele a kerionnak, hogy a regionális nyirokelvezetésnek megfelelően oldalsó nyaki, illetve az állkapocs alatti nyirokcsomók duzzanata is jelentkezik. (Felületes gombás fertőzés esetén ilyen gyakorlatilag nem fordul elő.)

Kerion következtében maradandó kopaszság (irreversibilis alopecia) alakul ki, mert a hajas fejbőrön a szőrtüszők elpusztulása, kiterjedt hegesedés figyelhető meg.

A diagnózis a klinikai kép mellett a kórokozó gomba kitenyésztésén alapul. A Dermatophytonok jól tenyészthetőek a rutinszerűen használt gomba-táptalajokon (pl.: Saboraud-agar). A mintát az elváltozás széli, gennyes részéről kell venni.
·                            - Egyes Trichophytonok Wood-fényben fluoreszkálnak. A gombafonalak a levett kaparékból akár kálium-hidroxidos előkezelést követően ezüst-impregnáció, vagy Giemsa-festés után fénymikroszkóppal is láthatóak lehetnek.

A kezelés gombaellenes szerek szisztémás és lokális alkalmazásából áll.
·                            -A szisztémás szer lehet griseofulvin, terbinafin, illetve itrokonazol. A lokális szer lehet terbinafin, econazol. Gyakran az alkalmazott externa keratolítikus hatású anyagot (szalicilsav, ezüst-nitrát) is tartalmaz.
·                            -A kezelés 8-10 hétig tart. Az elváltozás helyén a szőrtüszőkből a hajszálakat el kell távolítani, mert így a gombaellenes kezelés mellett kisebb a maradandó kopaszság kialakulásának esélye.
·                            - Nagyon fontos, hogy az irrevesibilis, heges alopecia megakadályozására, csak szisztémásan alkalmazott glukokortiikoid hormon adható.
·                            - Sebészeti kezelés az orvosi szakirodalmi források szerint általában nem szükséges. A szakszerűen kezelt, nem kiterjedt kerion kezelése után alopecia nem marad vissza.

Elkülönítendő a bakteriális eredetű pyodermáktól (folliculitis, furunculus, carbunculus).

ESETBEMUTATÁS KÉPEKBEN

1


2


3



4

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése