Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 1., hétfő

A SZIGORÚ SZÜLŐK SZELIDITÉSE

Szigorú szülők szelídítése

Néha a szülők szabályokat állítanak fel, mivel féltik a gyermekeik biztonságát. Úgy gondolják, csemetéik képtelenek minden szituációban józanul dönteni, vagy a követelményeknek nem tudnak megfelelni. Esetleg éppen ellenkezőleg: a legjobbat akarják belőlük kihozni. Függetlenül attól, hogy a szülők miért hozzák ezeket a szabályokat, a tiniknek muszáj ezeket betartani. De mi történik, ha a szülők túl szigorúak?

Az arany középút

Gyakran a tinik nem ismerik fel azt, hogy szigorú szüleik vannak, amíg nem hoznak egy olyan szabályt, ami nem tetszik nekik.
- Ha veled is ez történik, ne kezdj el kiabálni az igazságtalanságról, mivel meg van rá az esély ilyenkor, hogy a szülők még jobban szigorítanak a szabályokon a kiabálásod miatt. Inkább találd meg velük az arany középutat. Kérd meg őket, hogy üljetek le közösen, hogy megvitassátok a dolgokat:
- Minden szabályt, amit ajánlasz.
- Azokat a szabályokat, amiket megértesz, és elfogadsz.
- Azokat a szabályokat, amiket igazságtalannak tartasz.
- Az okait annak, hogy miért érzed ezeket igazságtalannak.
- Az okait annak, hogy a szüleid miért érzik a kérdéses szabályt szükségesnek.
- A lehetséges kompromisszumokat.

Bizonyítsd be, hogy komolyan gondolod!

- Ha egy múltbéli esemény miatt a szüleid kételkednek a megbízhatóságodban, akkor győzd meg őket, hogy komolyan gondolod azokat a kompromisszumokat, amelyeket ajánlottál. Ne csak üres ígéreteket tegyél, hanem engedj belátást a szüleidnek a dolgaidba.
- Egyezzetek meg a megfelelő büntetésről, abban az esetben, ha valaki megszegné a kompromisszumot!
- Javasold, hogy több felelősséget vállalsz a házimunkából, de még ennél is jobb, ha magadtól teszed!
- Részletezd, hogy miért lennének jók ezek a kompromisszum-szabályok és mit tanulnál a változásokból!

Maradj nyugodt és összeszedett!

Ahhoz, hogy elérj valamit a szigorú szülőkkel szemben, be kell bizonyítanod, hogy nem csak a szabályváltoztatásokat illetően vagy komoly, hanem mint tini is. Maradj mindig nyugodt és összeszedett, amikor a szüleiddel vitatkozol, és kerüld el, hogy:
- felemeled a hangod,
- félbeszakítod a többieket,
- nyafogsz,
- elszaladsz,
- dobálsz / rugdosol / ütlegelsz dolgokat,
- csapkodod az ajtót.

Kérj segítséget!

Ha a szüleid visszautasítanak minden javaslatot, a szabályok változását illetően, akkor ideje segítséget kérni egy másik felnőttől. Emlékezz rá, hogy mielőtt segítséget kérsz, meg kell győződnöd arról, hogy a szabályok tényleg szörnyűek. Ha más lehetőséget nem látsz, csak akkor fordulj segítségért. Íme egy lista a lehetőségeidről arról, kihez fordulhatsz:
- Egy családtaghoz, vagy családi baráthoz.
- Egy tanárodhoz.
- A családodhoz közel álló egyházi taghoz.
- Egy családi terapeutához.
- Mediátorhoz.
A legtöbb szülő azért hoz szabályokat, hogy a gyerekeiknek jobb legyen, de néha túllőnek a célon. Ha szigorú szüleid vannak, próbálj meg komolyan beszélni velük ezekről a szabályokról, és az életedre gyakorolt hatásaikról. Mutasd meg nekik, hogy hajlandó vagy a kompromisszumokra és meg leszel elégedve az eredményekkel.
De ha a dolgok nem mennek jól, és biztos vagy abban, hogy a túl szigorú szülői szabályozás negatívan hat az életedre, akkor fontold meg, hogy egy olyan felnőtthöz fordulsz, akiben bízol. Akárhogy is döntesz, légy kész elfogadni minden kompromisszumot, amit a szüleid ajánlanak fel, és ne kényszerítsd őket arra, hogy azokat visszavonják. Emlékezz arra is, hogy sokkal nehezebb visszaszerezni a bizalmukat, mint az első kompromisszumot betartani.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése