Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 30., péntek

ELSŐ NAPOK AZ ÓVODÁBAN.

Első napok az óvodában .

A gyerkőcöknek nem az a probléma, hogy oviba kell menni, hanem, hogy ott kell maradni anya nélkül.

A bölcsiből érkező gyerekek könnyen feltalálják magukat, hiszen a játékok ismerősek, persze mindig akad egy-egy új felfedezni való dolog, bár a környezet még mindig idegen. Ezért van szükség szoktatásra; jöjjön rá és vegy észre a gyerek, hogy akkor is van ott valaki, akiben bízni lehet, amikor anya nincs ott. Szólni lehet annak a valakinek ha pisilni kell, ha éhesek vagyunk és ha fáj valamink, mert éppen elestünk motorozás közben. A cél az lenne, hogy merjen szólni az óvó néninek, és persze ennél még fontosabb, hogy együtt játszon és jól érezze magát a többi gyerekkel.

Az ehhez való „hozzászokást“ minden gyerek máshogy éli meg. Persze nem kell a dolgot túlzásba vinni, mindannyian ismerjük a saját gyerekünket, tudjuk, hogy hol a határ a kíméletesség és a „túlzásbavivés

Akinek a gyereke még sosem maradt egyedül, érdemes 3-5 napot fordítani a beszoktatásra, a korábban közösségbe járóknál bőven elég lehet az 1-3 nap, sőt!

A nagyon önálló manók vagy a bölcsődei társakkal együtt érkezők, illetve azok a gyerekek, akiknek a nagyobb testvére ugyanabba a vegyes csoportba jár, szinte nem is igénylik, hogy egy délelőttnél többet legyen velük anya.

Az ovikezdést megelőzi egy orvosi vizsgálat. A kapott igazolás óvodakezdéskor lehetőleg ne legyen régebbi 5 napnál. Némely ovi 3 napos igazolást kér. Aki bölcsiből megy, ezzel külön nem kell foglalkozni, a ballagási csomagba beleteszik a gondozónők az orvosi igazolást, amit a bölcsőde orvosa az utolsó napi vizsgálat után állít ki. Nálunk legalábbis ez történik, az orvos igazolja, hogy a gyerek egy fertőzésmentes környezetből megy tovább az óvodai közösségbe.

Sok óvoda már az első napon kéri az óvodai kezdőcsomagot. A személyes dolgokat persze muszáj bevinni; gondolok itt a tisztasági csomagra, a pizsamára, váltócipőre, váltóruhára, s ahol szükséges, az ágyneműre. Ezek nélkül el sem kezdődhetne a napi rutin kialakítása.

A maradék holmit ráér bevinni akkor, amikor már beszereztük őket. Nem muszáj az augusztus végére – nyaralás után megmaradt - megmentett pénzünket rajzlapra, színes ceruzára, zsírkrétára és hurkapálcikára költenünk, nem igaz? A csoportpénzt is ráér beszedni szeptember közepén, már ha van ilyen.

Az óvoda első napjaiban adjunk le egy listát az óvónőknek azoknak a személyeknek a nevével, akik az év folyamán majd hazavihetik a gyereket. Nem rossz ötlet erre az üzenő füzet, ami más célokat is nagyon jól szolgál. Nálunk a bölcsiben kifejezetten kérték, néhány oviban is nagyon jól működik. Minden kérés-kérdés beleírható, és az is megkapja üzenetünket, akivel nem találkozunk személyesen (angol tanár, óvodatitkár, logopédus…stb). Ha szükséges, írjuk be a füzetbe annak a nevét is, aki semmilyen körülmények között sem viheti el a gyereket. Ez normális esetben eszünkbe sem jutna., sajnos a mai világban ajánlandó.

Az óvó nénik, amíg nem ismerik a családtagokat, rokonokat, addig igenis megnézhetik a személyi igazolványokat. Erre nyugodtan felhívhatjuk a hozzátartozóink figyelmét. Igaz, hogy az óvó néni nem hivatalos személy, de a gyerekünk biztonsága ennél százszor többet is megér.

Ha eddig még nem adtuk le, és szükséges, az első napon átadhatjuk az óvónőnek a gyerek jellemzéséről szóló kérdőívet, esetleg magunk is készíthetünk egy rövidke jellemzést az üzenőbe.

http://ovodasleszek.blog.hu

SZELEKTIV KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése