Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 24., szombat

A CSALÁDON BELÜLI NEMI ERŐSZAK

Családon belüli nemi erőszak: rettegés minden nap és éjszaka

Egy kutató közölte, hogy az elmúlt másfél évben az eddig vezetett 12 női kutatási csoportjából 10-ben volt az apja által megerőszakolt nő. A segítségnyújtás, melynek formái változatosak, számukra elengedhetetlen, hiszen a súlyos lelki sérülések folytán a bántalmazott akár maga is bántalmazóvá válhat.

< Kattintson a hirdet�sre!

A szakértő kiemelte, hogy a behatoláson kívül idesorolható az orális és az anális szex, a gyermek bevonása pornográf anyagok megtekintésébe, a gyermekprostitúció, de a gyermek nemi szerveinek simogatása, puszilgatása, illetve a gyermek felé irányuló bármilyen erotikus jellegű vagy szándékú közeledés is.

Kiszolgáltatott helyzetben vannak a gyerekek


A Nők a Nőkért Egyesület (NANE) számos, családon belüli nemi erőszakkal kapcsolatos telefonhívást kap.

Általában már akkor keresik meg őket a kétségbeesett szülők – javarészt édesanyák –, amikor már máshol kértek, de nem kaptak segítséget, illetve ha a nyomozás eredmény nélkül zárult le, vagy nem sikerült bizonyítani az erőszakot.
–.

Előfordul olyan eset is, amikor maga a gyermek kér segítséget, amikor elmenekül otthonról.
–.Abszurd, kiszolgáltatott helyzetben vannak tehát a gyerekek, hiszen ilyenkor pont az elől menekülnek, aki a törvény szerint köteles lenne a védelmüket és az ellátásukat biztosítani.

A kiszolgáltatott helyzet lelki oldalról is érvényesül, hiszen családon belüli nemi erőszak esetén a gyermek a biztos háttérnek hitt szülő, családtag miatt szenved.
– Bántalmazás esetén a gyermekben alapvetően sérül a bizalom, az érzelmi biztonság érzése.

A bántalmazott gyermek igen sajátos érzelmi állapotba kerül, hiszen számára nem pusztán a zaklatás traumatizáló, hanem az is, hogy a felnőtt a tettét nem vallja be, letagadja.

A gyermek magára marad egy érzelmekkel, indulatokkal teli kérdéssel, amit titkolni kell. Minderre pedig súlyos bűntudati és szégyenérzések rakódnak: azt gondolja, ő okozta, hogy mindez megtörtént, és szégyenkezik miatta. Igen ellentmondásos érzéseket él meg a számára egyik legfontosabb személlyel szemben: egyszerre szereti és gyűlöli, kötődik hozzá, ugyanakkor haragszik rá, fél tőle.

.

A pszichoterápia célja, hogy a biztonságos és empátiás terápiás kapcsolatban a titok feloldódjon,
beszélni lehessen a történtekről, az érzelmekről. A trauma feloldásának, feldolgozásának elsődleges kulcsa tehát a történtek és az ahhoz kapcsolódó érzések kibeszélése, a bűntudat feloldása.
– Minden család bizonyos működési egyensúlyra törekszik.

Ott, ahol bántalmazás történik, minden családtag részesévé válik egy diszfunkcionális és romboló – de mégiscsak meglévő és valahogy működő – rendszernek. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az áldozattá váló gyermek és adott esetben a másik szülő vagy családtag is tagadja a történteket.

Emellett az erőszak felett gyakran szemet hunyó másik szülő – leggyakrabban az anya – esetleg olyan érzelmi vagy anyagi függésben van a bántalmazótól, hogy úgy érzi, képtelen lépni, sokszor ő maga is a bántalmazás áldozata, illetve gyakran az erős szégyenérzet szab gátat annak, hogy segíteni tudjon – teszi hozzá a pszichológus.

Komoly hatással van a személyiségfejlődésre

A szakértő elmondása szerint a bántalmazás lelki következménye számos tényezőtől függ.

Kijelenthetjük, hogy akkor a legsúlyosabbak, ha a bántalmazó az egyik szülő vagy közeli családtag.
A traumatikus élmény kihat az ún. pszichoszexuális fejlődésmenetre, a gyermek lelki-pszichés és szexuális fejlődésére, és általában súlyosan hat az egész személyiségfejlődésre. A szexuálisan bántalmazott gyerekek közül felnőttkorban sokan személyiségzavarral, pszichiátriai, kapcsolati és szexuális problémákkal küzdenek. Emellett előfordulhat, hogy az a személy, aki gyermekként bántalmazott volt, felnőttkorában maga is bántalmazóvá válhat. Mindezek egyértelműen magyarázzák, miért is olyan fontos a korai felismerés és segítségnyújtás – hangsúlyozza a szakember.


És hogy mi vár az elkövetőkre?

A méltó büntetés a bántalmazó számára az lesz, amikor felfogja cselekedete súlyát, „belülről felismeri, átéli, hogy mit tett, és végigjárja ennek a kálváriáját, mélységes poklát”.

A törvények szerint 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki a nevelése alatt álló gyermekkel szemben szemérem elleni erőszakot követ el, de erőszakos közösülés esetében a kiszabható büntetés akár 15 év is lehet.
A kiskorúak molesztálása a büntető törvénykönyv szerint súlyosabb elbírálás alá esik. Idetartozik a szexuális zaklatás, simogatás, kényszerítés, fenyegetés is. Jogi értelemben a kiszabható büntetés meghaladhatja a normál, nem családon belüli erőszak elkövetési tételét.

Főként kiskorú esetén, hiszen a 12 éven aluli gyermek cselekvőképtelennek nyilvánul –.

– Amennyiben a másik szülő is tud erről, ő is elköveti a kiskorú veszélyeztetése vétséget vagy súlyosabb esetben bűntettet, és büntethető – teszi hozzá a szakember.

Árulkodó jelek

  • Az alvás, az étvágy, a viselkedés megváltozása (rémálmok, étvágytalanság, agresszió, félelem).
  • A gyermek visszalép a fejlődés során már túlhaladott viselkedésformákhoz (például ujjszopás, bepisilés).
  • A magatartás szexualizálódása: a gyermek feltűnően sokat tud erről a kérdésről, vagy játékában, rajzaiban feltűnően hangsúlyos a szexuális tartalom.
  • A nemi szervek mutogatása, a túlzott mértékű maszturbáció is.
  • Főként serdülőknél megjelenhet az úgynevezett hiperszexualitás – amikor a serdülő szinte válogatás nélkül megy bele szexuális kapcsolatokba –, vagy épp ellenkezőleg, a szexualitás teljes elutasítása.
  • Önsértés, öngyilkossági kísérlet, depresszió.

Hangsúlyos azonban, hogy fentiek nem kizárólag bántalmazás esetén fordulhatnak elő, ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek a jelek szexuális bántalmazásra is utalhatnak .

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése