Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 24., szombat

A GYERMEKKORI BŰNÖZÉS OKA LEHET A SZEGÉNYSÉG

A gyermekkori bűnözés oka lehet a szegénység, az internet vagy az utánzási hajlam

Tavaly kevesebb gyermek, vagy fiatalkorú követett el bűncselekményt mint a korábbi években, de egyre többször került elő a kés és használták is a tizenévesek

Egyre erőszakosabb, agresszívebb bűncselekményeket követnek el a fiatalok és a gyermekkorúak is -,

A fiatalokat és gyerekeket az azonnali pénzszerzés érdekli. 2007-ben volt olyan eset, hogy 14 év alatti, tehát hivatalosan gyermekkorúnak számító kamasz áldozatának életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

A gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma kicsit kevesebb lett de egyre többször használnak kést, vagy vernek össze csoportosan valakit

Súlyos esetben gyerekeknél az úgynevezett védelembe vétel az eljárás neve: a gyámhatóság megfigyelés alatt tartja őket, hogy vissza tudnak-e illeszkedni a társadalomba. Ha nem, kérni lehet az intézeti elhelyezésüket. Súlyos bűncselekmény esetén 12 éven felüli fiatal zárt intézménybe is kerülhet.

A tizennégy év alattiak az utóbbi három évben jutottak el emberölési kísérletig.

A fiatalkorúak tavaly több, mint ezer bűncselekményt követtek el. Ezek közel fele lopás és betöréses lopás volt. A rablások az összes eset 20 százalékát teszik ki. A fiatalokat és gyerekeket az azonnali pénzszerzés vágya hajtja. A pénzt a tapasztalatok szerint szórakozásra, illetve alkoholra és kábítószerre költik.

A gyerekek és fiatalok bűnözővé válásához a gyenge családi kötelékek és a családon belüli, fizikai és szexuális erőszak vezet elsősorban. A kortársak gyakran rossz hatása, később pedig az intézetből való szökések csavargás tovább rombolja a fiatalok személyiségét. További tényezők a fiatalokban megjelenő erős utánzási hajlam, az alkohol-és kábítószer-fogyasztáshoz társuló személyiségzavarok. Ezen felül bizonyos internetes oldalak és videojátékok által a túlzott és indokolatlan erőszakról festett kép is rossz hatással van a kialakuló személyiségre. A szakemberek szerint a bűnözővé válás kialakulásában közvetett okok is szerepelnek, ezek a szegénység, a munkanélküliség, a társadalmi kirekesztés és a rasszizmus.

http://www.tvarchivum.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése