Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 24., szombat

SZÜNTESSÜK MEG AZ ÉJSZAKAI FOGCSIKORGATÁST

Szüntessük meg az éjszakai fogcsikorgatást!

A napközben felgyülemlett feszültség, a problémák alvásunkra is kihatnak. Aki egész éjjel nyugtalanul forgolódik, annál előfordulhat, hogy fogait összeszorítja, csikorgatja.



A fogcsikorgatás idővel a fogak harapóélének és rágófelületének a kopásához vezet. A megkopott fogak pedig fájdalmasan érzékenyek lehetnek. A fogszorítás miatt kattoghatnak és fájhatnak az állkapocsízületek, illetve a rágóizmok is. Szerencsére a tünetek mérsékelhetők és megszüntethetők.

Tönkreteheti a tökéletes mosolyt a fogak görcsös összeszorítása



Vannak például olyan speciális készülékek – ezek a harapásemelő sínek –, amelyek megakadályozzák a fogak összeszorítását és csikorgatását. Segítségükkel azonnal csökkennek a panaszok, mivel felszabadítják a megfelelő ízületeket és izmokat a feszültség alól, és ellazítják az állkapcsot, illetve a nyak és az arc izomzatát.

Orvosok a számítógép adta lehetőségeket és az orvostudomány kutatásait felhasználva tervezték meg ezeket a harapásemelőket, valamint a fogszabályozó készülékek egy új típusát, a myofunkcionális trainereket és fogszabályozókat. Óriási előnye ezeknek az eszközöknek, hogy a fogazati rendellenességet kiváltó okokra koncentrálnak.

Megszüntetik a különböző helytelen izomfunkciókat: a szájlégzést, a nyelvlökéses nyelést, az ajak és a száj körüli izmok túlzott működését, ezáltal a szabályozás eredménye tartós lesz.

Hathatós segítséget nyújtanak a logopédus munkájához is. Ezek az előregyártott, kivehető készülékek nemcsak a betegek, hanem a fogorvosok dolgát is megkönnyítik, hiszen elkészítésükhöz nem kell lenyomatvétel, és laboratóriumi előkészítés sem.

A fogcsikorgatás következménye lehet

• fáradtság ébredéskor
• rossz közérzet
• felületes alvás
• kötött, merev nyak
• nyakfájás
• különböző fejfájások
• arcizomfájdalom fülzúgás



A különböző színű készülékek teljes kényelmet biztosítanak
. Nagy előnyük, hogy nem kell állandóan viselni őket, csak napközben egykét órát, illetve éjszaka.

Azonban minél többet használják őket, annál gyorsabb az eredmény. Viszont az is igaz, hogy csak akkor hatásos, ha minden nap felteszik. Általánosságban elmondható, hogy használatukkal lerövidül a fogszabályozó kezelés. A beteg számára a megfelelő készüléket – előzetes vizsgálat után – a fogorvos adja át. Egyúttal felvilágosítja a beteget, illetve a szülőket a tudnivalókról.

Speciális készülék segít a fogfejlődési rendellenességek megelőzésében

Vannak tejfogazatra, vegyes fogazatra s már maradó fogakra tervezett készülékek is, s olyanok is, amelyek rögzített fogszabályozókkal együtt használhatók.

Az időben – akár 2-5 éves korban – elkezdett trainerhasználattal korrigálhatók a már meglévő rossz szokások, illetve megelőzhető a szabálytalan fogazat kialakulása. Gyermekkorban előnyösen befolyásolható az arcfejlődés – korrigálható az állkapocs alulfejlettsége –, ami vonzó, harmonikus külsőt eredményez.

Minden szülő azt szeretné, ha gyermekének szabályos és szép állású fogai és arányos arca lenne, ezért célszerű minél előbb fogorvoshoz fordulni, ha a már említett rendellenességeket (rossz szokásokat) tapasztalja. Illetve azt látja, hogy gyermekének torlódik a foga, a felső metszőfogak kiállnak, az alsó fogív megelőzi a felsőt, bedőlnek a fogak vagy befordulnak.

A legkisebbeknek tervezett Infant trainerek (2–5 év) nagy segítséget jelenthetnek az ujjszopásról való leszoktatásban is. A legalább 6-10 éves korban elkezdett trainerhasználattal kiküszöbölhető a fogszabályozási okokból végzett foghúzás, némely esetben egyáltalán nem lesz szükség rögzített készülékre, de amennyiben mégis, sokkal egyszerűbbé válik a megoldás.

Vannak trainerek a felnőttek számára is. Náluk a helytelen funkciók megszüntetésén túl az elülső fogak sorba rendezésére van mód ezzel az eszközzel. Sajnos az arcfejlődés az ő esetükben már nem befolyásolható.

• Sportolóknak is kifejlesztettek speciális fogvédőket. Sporttól függően létezik felső íves vagy alsó-felső íves fogvédő egyaránt, amelyeket légzőnyílással láttak el. Ezek könnyen egyénivé alakíthatók.

http://www.blikk.hu

SZELEKTIV-KISMAMA.INFO-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése