Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 13., kedd

ÉTELALLERGIA

Élelmiszerallergia

Táplálékallergia akkor alakul ki, ha a szervezet védekező reakcióval válaszol olyan táplálékok fogyasztására, amelyek alapvetően nem jelentenek veszélyt a szervezet számára.

Amikor a szervezet táplálékkal találkozik, az immunrendszer működésbe lép, és az elfogyasztott táplálékkal szemben vagy tolerancia, vagy izgalmi állapot alakul ki.

A tolerancia teszi lehetővé az emberek többsége számára a különböző táplálékok problémamentes elfogyasztását.

Az immunrendszer aktiválódását kiváltó tápanyagok ismételt fogyasztásakor a szervezetben immunaktiv anyagok (pl. hisztamin, IgE ellenanyagok) szaporodnak fel, amelyek egyaránt hatnak a gyomor-bélrendszer működésére, a bőrre, a légzőrendszerre és a szívműködésre, aminek következményeként allergiás reakció jön létre.

Melyek a táplálékallergia tünetei?

A tünetek kialakulhatnak azonnal, 2-3 órával a táplálék elfogyasztása után, de lehetséges néhány nap múlva is.

A tünetek lehetnek hányás, hasmenés, görcsös hasi fájdalom, kipirulás, viszketés, csalánkiütés, a garat és a torok viszketése, nehézlégzés, vérnyomásesés, eszméletvesztés. A tünetek legsúlyosabb formája az anafilaxia, amely halálhoz is vezethet.

A táplálékallergia lassan kialakuló formája is kiváltó oka lehet az étvágytalanság, bélhurut, vérszegénység, ekcémás bőrelváltozások, reflux (a gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe) kialakulásának.

Melyek a leggyakoribb allergiát kiváltó táplálékok?

  • Csecsemő- és gyermekkorban: tehéntej, tojás, szója, gabonafélék, földi mogyoró.
  • Felnőtteknél: tojás, olajos magvak, szója, tej, gabonafélék, hal, kagyló, hús.
  • Minden életkorban: a gyümölcsök és zöldségfélék főként azoknál váltanak ki allergiás reakciót, akik légúti allergénekre is érzékenyek, és a tünetek főként a pollenszezonban jelennek meg.

Hogyan lehet diagnosztizálni a táplálékallergiát?

Bőrpróbák végzésével ki lehet mutatni az érzékenységet egyes táplálékokra.

  • prick teszt: ennél a vizsgálatnál az alkarra a bőr felületes megkarcolásával visszük fel az allergia kiváltásában gyanús élelmiszereket, adalékanyagokat, színezékeket (allergének).
  • epikután teszt: a hátra kerülnek fel a vizsgálandó anyagok, és 48 óra után lehet ezt eltávolítani. Különösen a lassan kialakuló tünetek vagy allergiás bőrfolyamatok esetében adhat jó eredményt.

Vérszérumból végezhető vizsgálatok

  • a táplálékokra specifikus IgE ellenanyag kimutatása: magas értéke megerősíti az allergia diagnózisát
  • össz-IgE vizsgálat a szervezet allergiás állapotának jelzője

Táplálék elimináció és terhelés

A táplálék elimináció az allergia kiváltásában szóba jövő táplálékok kihagyását jelenti az étrendből, ami várhatóan a tünetek megszűnését eredményezi
A táplálék terhelés a gyanús táplálék ismételt fogyasztását jelenti. Amennyiben a tünetek ismét megjelennek az allergia diagnózisa igazolt.
A táplálék elimináció és terhelés elvégzése az esetek legnagyobb részében nélkülözhetetlen a biztos diagnózishoz.

A táplálékallergia kezelése

  • az allergiát kiváltó táplálék elhagyását jelenti
  • figyelni kell a keresztallergia lehetőségére
  • antihisztaminok adása is szükséges lehet
  • a bőr és a légúti panaszok kezelése is nélkülözhetetlen kiegészítője a táplálékallergia kezelésének

Az allergiás betegnek gondolni kell az élelmiszerben rejtetten jelenlevő allergénekre is, és gondosan el kell olvasni az élelmiszerek feliratozását.
A pontos diagnózis felállítása után olyan étrend összeállítása szükséges, amelynek összetétele, íze egyaránt megfelel az egészséges táplálkozás és az egyéni ízlés minden kívánalmának.

http://drinfo.hu//

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése