Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 24., szombat

MIÉRT SIR ?

Miért sír? Mit tegyünk, ha sír?

Mottó: A gyermek nem azért sír, mert elkényeztetett vagy rossz, hanem azért, mert anyja nélkül fél.

Ha ilyenkor a szülő nem segít rajta, nem állítja helyre a nyugalmát – ami általában puszta megjelenésére megtörténik-, az éppen olyan vétek, mintha enni nem ad, ha éhes, vagy nem teszi tisztába, ha csípi a pelenkatartalom.

Ranschburg Jenő

Ha az újszülött felsír, az jót jelent: egészséges. “Hogy a reflexek normálisak, a gépezet működik.” De különösen a gyöngéd születés elmélete és gyakorlata szerint az újszülött sírásának más értelmezése is lehet:

Ő ne tudna beszélni, a világra jövő gyermek?

Teljes lényével tiltakozik, és ezt ordítja:

“Nem! Ne nyúljatok hozzám! hagyjatok! hagyjatok!”

közben könyörög:

“Segítsetek! Segítsetek!”

A sírás a baba kommunikációja, de nem mindig könnyű megérteni.

A sírás félreértése későbbi problémákhoz is vezethet, nem beszélve az anya frusztrációjáról, aki szinte mindenhonnan azt hallja, hogy az anyák rövid időn belül megtanulják megérteni kisbabájuk jelzéseit.

A gondos anyukák, akik gyermekük minden olyan viselkedését, amely erős izgalom következménye (pl. sírás, ujjszopás), éhségként értelmeznek, és a kezdetben még intenzíven, később egyre kevésbé tiltakozó gyermeket valamennyi ilyen alkalommal megetetik.

A következmény világos: a különféle ingerek hatására felébrendő izgalomhoz fokozatosan hozzátapadnak a táplálkozás asszociáció, és a gyermek éhséget fog érezni olyankor is, amikor fiziológiás (a hypothalamus által kezdeményezett) éhségről szó sem lehet.

Ranschburg Jenő

Egy régi, annak idején sok kiadást megért könyvet lapozgattam nemrég, (Pikler Emmi: Mit tud már a baba?) és ott olvastam, hogyan lehet sírásra nevelni a kicsit: a sírás a környezet számára nagyon erős inger, ezért az anyák – főleg, ha egy kicsit bizonytalanok – azonnal szeretnék megszüntetni a sírást.

Nem a sírás okára figyelnek, hanem arra, hogy ne sírjon a kicsi.

Felveszik, ringatják, járkálnak vele, ami persze a csecsemő számára egy kellemes érzés, elringatja, félálomba juttatja és ami a legfontosabb, abbahagyja a sírást. Gyorsan rájönnek a gyerekek arra, hogy ha sírnak, akkor ringatják, felveszik őket, egyszóval rászoknak a ringatásra, a járkálásra, és szinte megállás nélkül sírnak.

Az európai gyermeknevelési gyakorlat gyakran elválasztotta egymástól az anyát és a csecsemőjét, és mai szemmel nézve sokszor kegyetlen módon próbálta “elhallgattatni” a babát (szoros pólyázás, máktea) vagy tette anyai erénnyé a sírás elviselését (az elkényeztetés tilalma, “erősödik a tüdeje”)

A csecsemő sírása mindig kifejezett figyelemfelhívó jel.

A szülőkben létrejövő érzelmek széles skáláján keresztül többnyire valamilyen cselekedetet, a csecsemőről való gondoskodást eredményezi.

A kisbaba sírásának mennyisége, gyakorisága, a kiváltó okok is változnak az első év folyamán.

Ugyanakkor a szülők viszonya saját csecsemőjük sírásához, érzelme, megértése is jelentős átalakuláson megy keresztül ezen idő alatt. Nemcsak tanulási folyamatról van szó, azaz, megtanuljuk, miért sír a csecsemő és ezt meg is tudjuk szüntetni, hanem elkezdődik a szülői szerepben való érési folyamat is.

Mindemellett a szülő és a síró csecsemő közötti együttműködés könnyű és nehéz periódusai váltják egymást.

Makói Zita: Sír a csecsemő

Akármilyen szorgalmasan is járjuk körül ezt a témát, akárhány tudományos fejtegetés végighallgatunk, a tapasztalatok azt mutatják: a sírás együtt jár a csecsemőkorral, és ezt az anya gondoskodása csak bizonyos mértékig tudja befolyásolni. Vannak sírós, és kevésbé sírós babák. Vannak türelmes, és kevésbé türelmes anyák.

Sírós babák pedig vannak

A sírást nemcsak értelmezni nehéz sokszor, hanem elviselni is.

Bergman filmjében, a Kígyótojásban a kísérleti személy asszony a kezdetben babusgatja, ringatja, aztán saját fülét próbálja befogni, végül megfojtja a sérült, a sírást abbahagyni nem képes gyermeket. Bár erről szemérmesen hallgatunk, a hosszantartó sírás agressziót válthat ki az anyában, és akár veszélybe sodorhatja a csecsemőt (megrázás).

http://www.babanet.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése