Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 11., vasárnap

TELI A PELENKA

Teli a pelenka

A baba sosem tétlen. Eszik, alszik, kommunikál a világgal. És szorgalmasan megtölti a pelenkáját, emészt, kiválaszt. Működik.

A pelenka tartalma hírt ad a belső történésekről.

A széklet először zöldesfekete, magzatszuroknak, latinul mekóniumnak hívják. A méhen belül fejlődő szervezet széklete még nem ételt, hanem emésztőenzimeket, epét és nyálkát tartalmaz.

Az első ürítés néha már a méhen belül megtörténik, és a magzatszurok sötétre festi magzatvizet. Ilyenkor az orvosok különös gonddal kísérik a szülést, vizsgálják a megszülető babát.

A mekóniumos magzatvíz ugyanis azt jelentheti, hogy a magzat nem jut elég oxigénhez.

A megszületés után rendszerint a baba rövid időn belül vizeletet is ürít. Az első széklet 24 órán belül várható.

Figyelni kell ezekre az életfunkciókra, és gondosan rögzíteni, hogy volt-e kaki, pisi. Lehetnek ugyanis olyan születési rendellenességek, amikor nem, esetleg késve ürül a széklet vagy a vizelet. Kenőcsös produktum

Amint a baba szopni kezd, megváltozik a széklete. Az első héten még magzatszurok keveredik a székletbe, ám rövidesen megjelenik a pelenkában a jellegzetesen savanyú, de semmiképpen nem kellemetlen szagú, aranysárga, kenőcsös állagú produktum, amelyet anyatejes székletnek hívunk.

Az újdonsült szülők mindig aggódnak: minden rendben van a babával? Itt van például a gyerek kakija. Az aranysárga ugyanis időnként egyáltalán nem sárga, inkább zöld. Ez nem baj, az anyatejes széklet időnként zöld is lehet, a kaki színét ugyanis elsősorban a vékonybélben kiválasztódó, zöld epefesték adja. A vastagbélben végighaladva aztán megsárgul, ám ha gyorsabb iramban zúdul át a széklet a bélcsatornán, nincs ideje besárgulni.

Gondot jelenthet az is, hogy a baba túl gyakran és túl hígat, időnként nyálkásat kakil. Szerencsére általában ez sem jelent bajt. Az anyatej savanyú vegyhatású, részben magas tejcukortartalma, részben az úgynevezett bifidusz baktériumok miatt, amelyek erjesztő hatása lazítja fel a székletet, így az hígabb lesz, és gyakran – akár minden szopás után – ürül. Ez az időszak általában négy-hat hétig tart, ezután már csak két-három kakis pelenka várható naponta, de az „álhasmenés”, különösen nagy mennyiséget szopó babáknál, elhúzódhat.

CUKROS KAMILLATEA

Sok szülő panaszkodik az ellenkező végletre: egyes babák pár hetes korukban szorulósak lesznek. Két-három vagy akár négy-öt naponta ürítenek székletet. Ám a kaki érdekes módon ilyenkor sem kemény, hanem ugyanolyan kenőcsös, lágy.

Az ilyen kisbabák a második-harmadik naptól kezdve ugyan nyűgösebbek, de jó az étvágyuk, s egyáltalán nem látszanak betegnek. Nem is azok. A ritkább székletürítéseknek az anyatej jó felszívódása, a ballasztanyag-tartalom hiánya az oka. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne próbáljunk rajta segíteni.

Szopás előtt egy kis cukros kamillatea vagy az orvos által felírt tejcukorkészítmény eredményt szokott hozni. Beöntést, kúpot csak végső esetben szabad alkalmazni. A hőmérő popsiba dugdosása veszélyes is lehet: az üveg eltörhet, és felsértheti a végbélnyálkahártyát.

NE IJEDJÜNK MEG!

Tulajdonképpen egy egészségesnek látszó, jól fejlődő, anyatejet szopó baba széklete úgy jó, ahogy van: ha híg, ha sárga, zöld, ha nyálkás, ha gyakori, ha ritka - mindenképpen normális. Még az sem ijesztő, ha az első hetekben egy kis vért fedezünk fel benne, mert az legtöbbször a berepedt anyai emlőbimbóról kerül oda.

TÁPSZERES BABÁK

Más a helyzet a tápszerrel táplált babáknál.

A modern tápszerek ugyan már nagyon jól emészthetők, és összetételükben minden fontos tápanyagot tartalmaznak, elkészítésük vagy tárolásuk folyamán mégis elkövethetünk olyan higiéniai hibákat, amelyek bélfertőzést okozhatnak.

Ezenkívül a tápszereket tehéntejből állítják elő, amely mégiscsak egy idegen fehérjeforrás. Tehát ha egy tápszeres babának megváltozik a széklete, azt mindig komolyabban kell venni.

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése