Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 17., szombat

EGY ÉLETRE SZÓLÓ LELKI TRAUMA GYERMEKKORBÓL


Egy életre szóló trauma a gyerekkorból

A bántalmazás 8 lelki tünete

A becslések szerint minden hatodik gyermeket bántalmaznak valamilyen módon. Íme, a jelek!

Nem csupán a fizikai erőszak és a szexuális zaklatás, de az érzelmi elhanyagolás és a lelki nyomás is a gyermekbántalmazás fogalomkörébe tartozik. A becslések szerint nálunk a 18 év alatti gyermekek közül minden hatodikat bántalmaznak valamilyen módon, de az esetek többségében ez titokban marad az áldozatokon elhatalmasodó félelem és szégyenérzet miatt.

A gyermekbántalmazás jelei

A jelenség leggyakrabban az iskolában, illetve otthon fordul elő. Mivel az esetekről a szenvedő fél szégyenérzetből valószínűleg nem beszél, akkor is érdemes felfigyelned a gyanús tünetekre, ha a lehető legjobb családi körülmények között neveled gyermeked, és belülről nem származhat a baj.

Sőt, a tünetek annál árulkodóbbak lehetnek, ha egykor egészséges önértékeléssel rendelkező csemetéd változik meg hirtelen, annak ellenére, hogy ugyanolyan pozitív szellemben neveled, mint korábban.

A profiA spontánA szórakozottAz izgulós

Lelki tünetek

  • Alacsony önértékelés.
  • Bizalom- és szeretethiány.
  • Fegyelmezési problémák az iskolában.
  • Szomorú, visszahúzódó, magányos természet.
  • Visszatérő rémálmok, alvászavar.
  • Félelem az emberektől.
  • Látszólag indokolatlan, agresszív viselkedés.
  • Öngyilkosságra való hajlam.

A gyermekbántalmazás következményei

Ha egy lurkót tartósan bántalmaznak, tudat alatt megpróbál alkalmazkodni a kegyetlen körülményekhez, így a helyzet akár személyiségbeli torzulásokhoz, agresszív viselkedéshez vezethet.

Ez nemcsak a szélsőséges esetek hatására alakulhat ki, de hasonló eredménnyel járhat az is, ha a gyereket az iskolában kirekesztik, csúfolják, netán verik a kortársai, vagy egy tanár ellenszenve okoz neki lelki sebeket.

A bántalmazott gyermekek emellett felnőttkorban nehezen építenek ki bizalmon alapuló kapcsolatokat, és könnyebben nyúlnak a droghoz, illetve az alkoholhoz. Nagyobb valószínűséggel küzdenek szorongásos-depressziós tünetekkel, és a fizikai betegségek is gyakoribbak lehetnek náluk.

Mi lehet a megoldás az iskolában?

Amikor megfelelő iskolát keresel gyermekednek, az igazgató személyisége lehet az első szűrő: ha szimpatikus, melegszívű ember, az már jó kezdet. Mielőtt döntenél, járj utána mélyebben, hogy milyen szellemiség uralkodik az intézményben - erre remek lehetőséget szolgáltathat egy nyílt nap, de adott esetben a legbiztosabb kiindulási pontot a valós tapasztalatok jelenthetik.

9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alattA gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválikA 11 legédesebb gyerekdal16 bűbájos játék lányoknak és fiúknak15 jel, hogy lelki problémákkal küzd a gyerekVitamindús ételek gyerekeknek15 kincset értő tipp, ha beteg a gyerekHa a vezető iskolai erőszakkal szembeni politikája is kifogástalan és hatékony, jó helyen jársz, különösen, ha ezzel a tanárok is hasonlóképpen vannak.

Egyes iskolákban azt állítják, hogy az udvaron egyszerűen képtelenség fenntartani a rendet, vagy, hogy a személyzet nem elégséges ahhoz, hogy gondoskodhasson minden egyes gyerek biztonságáról. Amennyiben ezt hangoztatják, elképzelhető, hogy nem is tesznek meg mindent az ügy érdekében, pedig a gyerekek ebben az esetben az egymással szembeni bántalmazástól sincsenek védve.

Legyél különösen elővigyázatos azokkal szemben is, akik elbagatellizálják az erőszakoskodás tényét, mondván, hogy csak heccelik egymást a kicsik. Akkor is kövesd nyomon, hogy mi történik az iskolában, ha már eldöntötted, hogy melyiket választod, hiszen az általános jó közegtől függetlenül is akadhatnak még problémák.

Mit tehetsz otthon?

Egyes fegyelmezési módszerek - mint a kiabálás, a megszégyenítés és a pofon - valójában megfélemlítési eszközök, melyekkel legjobb szándékod ellenére te magad is bántalmazhatod csemetédet.

Ha ennek a legkisebb lehetőségét is szeretnéd elkerülni, figyelj arra, milyen módszereket alkalmazol, amikor igyekszel megbirkózni gyermeked problémás magatartásával.

- Mindenekelőtt óvatosan kritizálj, és inkább dicsérj sokat.

Ha ugyanis otthon gyengéd, kedves világot ismert meg a gyerek, sokkal valószínűbb, hogy akkor is mer segítséget kérni, ha esetleg házon kívül érik negatív élmények.

Amennyiben pedig mégis bántalmazás érné csemetédet, és a lelki tüneteket is észleled rajta, feltétlenül kérd szakember segítségét! A pszichológus mellett természetesen a te lelki támogatásod is elengedhetetlen ahhoz, hogy megbirkózhasson tudat alatti sérüléseivel, azonban jobb, ha nem próbálod egyedül helyrebillenteni a dolgot.

Ha felfedezed a bántalmazás eredetét, mielőbb próbáld megszüntetni: gondolkozz el az iskolaváltáson, vagy, ha egy bizonyos személyhez, netán gyerekcsapathoz köthető, tartsd távol tőlük csemetédet.

http://www.femina.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése